Lyhyet

Hillitse kuormitusta toimistotyössä

| Teksti: Kirsi Väisänen

Asiantuntija- ja toimistotyö kuormittaa tekijöitään henkisesti ja fyysisesti. Henkisen kuormittumisen riskitekijöitä on syytä seurata fyysisiä riskitekijöitä aktiivisemmin etenkin silloin, kun yrityksen kasvu aiheuttaa muutoksia, toimintatavat vaihtuvat ja työvälineet kehittyvät.

Hyvä ja turvallinen työ perustuu osaamiseen ja työn hallinnan tunteeseen. Työturvallisuus taas vaikuttaa työmotivaatioon, työhyvinvointiin ja koko työyhteisön toimivuuteen.

Miten vähentää kuormitusta toimistotyössä?

1. Panosta uuden työntekijän perehdyttämiseen ja ohjeistamiseen.
2. Kartoita ja tunnista oman alasi riskitekijät.
3. Huolehdi työvälineiden ja työympäristön kunnosta. Varmista soveltuvuus kyseiseen työhön. Toimisto- ja päätetyössä sähkösäätöinen pöytä ja aktiivituoli sallivat vaihtelevat työasennot.
4. Huolehdi työpisteen oikeasta valaistuksesta, ja ehkäise silmien kuormittumista käyttämällä näyttöpäätetyöhön tarkoitettuja laseja. Myös säännöllisillä tauoilla ehkäistään silmien kuormittumista. Silmiä voi vetreyttää esimerkiksi katsomalla hetken ikkunasta ulos ja selvästi pidemmälle kuin pääte-etäisyydelle.
5. Opasta ja vaikuta työn tauottamiseen ja lepohetkiin, ja varmista työrauha ja häiriöttömyys. Häiriötekijät ja keskeytykset kuormittavat muistia, ja silloin unohtelemme asioita, teemme helpommin virheitä ja työn tehokkuus heikkenee.
6. Kannusta liikkeeseen. Työpäivän aikana on hyvä liikkua esimerkiksi kävelemällä tulostimelle, poikkeamalla kollegan huoneessa skypettelyn sijaan, valitsemalla rappuset hissin sijaan ja poikkeamalla välipalalla taukotilassa.
7. Huolehdi palautumisesta ja lepoajoista silloinkin, kun työajat ja työntekopaikat vaihtelevat. Työaika ja siihen liittyvät tekijät ovat keskeisiä työn ja vapaa-ajan tasapainossa.

Työntekijä, jos tunnet, että työsi kuormittaa liikaa tai et voi hyvin työssäsi, älä jää yksin. Kerro tilanteestasi joko työpaikkasi esimiehelle tai henkilöstöasiantuntijalle tai työterveyshuollolle.

Vinkit kuormituksen hillitsemiseen toimistotyössä antoi henkilöstöjohtaja Annemari Kovalainen Eversheds Asianajotoimistosta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje