Työelämä

”Mitä se muille kuuluu, jos hiisaan omalla ajallani?”

| Teksti: Merja Karjalainen | Kuva: Merja Karjalainen
Kannabis ja työ -seminaarin keskustelijat Katri Mannermaa, Kim Kannussaari, Rosa Meriläinen, Mari Laukkanen, Otto Arola ja Kaarlo Simojoki.
Kannabis ja työ -seminaarin keskustelijat Katri Mannermaa, Kim Kannussaari, Rosa Meriläinen, Mari Laukkanen, Otto Arola ja Kaarlo Simojoki.

Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tapahtumakokonaisuus toi yli 8 600 kävijää ja yli 250 näytteilleasettajaa Tampereelle syyskuun puolivälissä. EuroSafety- ja Työhyvinvointi-messujen rinnalla järjestettiin myös Logistiikka-messut ja Helsingistä Tampereelle siirtyneet Työterveyspäivät.

 

”OLEN NYT 35-VUOTIAS perheellinen mies. Olen poltellut kannabista 15-vuotiaasta lähtien välillä enemmän ja välillä vähemmän. Töitä olen tehnyt vuosia pilvessä ilman minkäänlaista riskiä tai ongelmia. Tulen polttelemaan loppuelämäni ainakin jonkin verran. Voin sanoa, että kannabiksesta on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa.”
Tällä lukijan TTT-lehden verkkosivuille lähettämällä kommentilla alkoi Kannabis ja työ -seminaari EuroSafety- ja Työhyvinvointi 2016 -messuilla Tampereella 15. syyskuuta.

Muutamia poimintoja seminaarin sisällöstä:
– Suomalaisista 19 prosenttia ja 25–34-vuotiaista 38 prosenttia on kokeillut kannabista. Työpaikkojen päihdeohjelmat pitää saada ajan tasalle myös huumeiden osalta. Ei vain kontrollia vaan myös päihdeongelmia ehkäisevä näkökulma.
Kim Kannussaari, asiantuntija, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
– Tietämystä kannabiksesta, muista huumausaineista ja kaikista työsuoritusta haittaavista aineista pitää lisätä työntekijöiden ja työnantajien keskuudessa. On tarvetta lisätä myös yllätystestejä huume- ja lääkeväärinkäytön varalta.
Katri Mannermaa, työhyvinvointipäällikkö, Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
– Kannabis on nyt ihan eri aine kuin 1970-luvulla. Kasvinjalostus on nostanut päihdyttävän ainesosan osuutta. Aktiivinen vaikutus kestää 3–4 tuntia ja jälkivaikutus 6–10 tuntia. Ilman muuta on tarpeen keskustella, miten päihtymystilaan suhtaudutaan työelämässä.
Sami Pirkola, sosiaalipsykiatrian professori, Tampereen yliopisto
– Hoitajana ajattelen, että toimivaa päihdetyötä ei rakenneta rankaisemalla ja jättämällä yhteisön ulkopuolelle. Pikemminkin tarvitaan tukea ja yksilöllisiä toimintamalleja. Näin jo muutenkin suuri syrjäytyneiden joukko ei enää kasvaisi. Työpaikoille lisää tietoa: pitäisikö järjestää kannabisviikko, jonka aikana kerrotaan, miten aine vaikuttaa ja miten toimitaan, jos siitä tulee ongelma?
Otto Arola, ensimmäinen varapuheenjohtaja, Sakki ry, lähihoitaja
– Päihdeohjelmissa tehdään huumetestejä hyvin vähän. Jos töihin tullessa ei ole ongelmaa, kuka takaa, että sitä ei ole vuoden päästä? Testit ovat myös taloudellinen kysymys, sillä Kela ei niitä korvaa. Päihdeohjelmissa on huomioitava ennaltaehkäisy ja varhainen välittäminen.
Mari Laukkanen, työterveyshoitaja, Työterveyspalvelu Viisari
– Myönteinen asennoituminen kannabikseen on lisääntymässä, mutta kannabiksen haitat eivät ole tiedossa tai niitä ei haluta tiedostaa. Käyttö ei rajaudu vain nuoriin. THL:n tilastojen mukaan edellisen kuukauden aikana kymmenettuhannet 35–69-vuotiaat ovat käyttäneet kannabista. Kaikkiin päihteisiin pitäisi suhtautua samalla tavalla ja kannabis nostaa alkoholin rinnalle työpaikoilla ja työterveyshuollossa.
Kaarlo Simojoki, johtava ylilääkäri, A-klinikkasäätiö

Lue myös seminaarin juontaneen Rosa Meriläisen blogi lukijakommentteineen TTT-lehden verkkosivuilla

Katso Kannabis ja työ -seminaari videona:

 

 

Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tapahtumakokonaisuus toi yli 8 600 kävijää ja yli 250 näytteilleasettajaa Tampereelle 13.–15. syyskuuta. EuroSafety- ja Työhyvinvointi-messujen rinnalla järjestettiin myös Logistiikka-messut ja Helsingistä Tampereelle siirtyneet Työterveyslaitoksen järjestämät Työterveyspäivät (Työterveyspäivät 13.–14.9.2016).

Kannabis ja työ -seminaarin ohjelma 15.9.2016.

Työ Terveys Turvallisuus -lehden 1/2016 artikkeli: Pöllyssä töissä?

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje