Lyhyet

Oletko sinä ja työpaikkasi työn imussa?

| Teksti: Merja Karjalainen

Liki joka toinen suomalainen kaipaa työhön lisää iloa, yli joka kolmas palveluasennetta ja -alttiutta sekä 41 prosenttia toivoo lisää rohkeutta tehdä uusia asioita. Eteenpäin katsovaa asennetta sekä rentoutta ja leppoisuutta janoaa niin ikään liki kolmas suomalaisista. Nämä tulokset selvisivät Suomalaisen Työn Liiton teettämässä tutkimuksessa tänä keväänä. Vastaajia oli 1 001.

Toisaalta suomalaiset ovat hyvin työn imussa, niin sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 2/2015.

Työn imu myös ylläpitää työkykyä, ilmenee maaliskuussa tarkastetusta Auli Airilan sosiaalipsykologian väitöskirjasta, joka on seurantatutkimus 13 vuoden ajalta palomiesten keskuudesta. Aurilan mukaan motivoituneet ja energiset työntekijät voivat paremmin kuin ne työntekijät, jotka kokevat vähemmän innostuneisuutta työtään kohtaan.

– Työn imun kehittämiseen työpaikoilla kannattaa panostaa, sillä se edistää työkykyä ja pidentää työuria, toteaa Airila.

Työn imussa oleva työntekijä on tarmokas, omistautunut, uppoutunut, sinnikäs vastoinkäymisissä, ylpeä työstään. Hän kokee työnsä merkitykselliseksi, haasteelliseksi ja inspiroivaksi.

Työn imua vahvistavia tekijöitä ovat oman työn tärkeäksi ja arvokkaaksi tunteminen, tehtävien haastavuus ja monipuolisuus, vaikutusmahdollisuudet, mahdollisuus oppia ja kehittyä, työpaikalla koettu arvostus ja tuki, työyhteisön hyvä ilmapiiri, kannustava johtaminen, esimiehen tuki, työn ja muun elämän mielekäs yhteensovittaminen, yksilölliset ja kodin voimavarat sekä palautuminen työpäivän rasituksista.

Onko sinun työpaikkasi työn imussa? Kerro siitä TTT-lehden lukijoille!

Työterveyslaitoksen sivulla voit testata oma työn imusi.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje