Työelämä

Parhaat poiminnat Eurosafety- ja Työhyvinvointi-messuilta

Työhyvinvoinnin ja turvallisuuden ajankohtaiset teemat keräsivät ammattilaisia kolmipäiväisille messuille Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen syyskuussa. Tänä vuonna yksi ohjelman teemoista oli työyhteisöjen monimuotoisuuden johtaminen. EuroSafety- ja Työhyvinvointi-messut järjestetään seuraavan kerran vuonna 2026.

| Teksti: Helinä Kujala

Seuraavien kymmenen vuoden aikana tarvitsemme pelkästään teknologia-alalle yli 130 000 uutta osaajaa. Kun työyhteisömme tulevat väistämättä olemaan entistä monimuotoisempia, miten saamme ihmiset voimaan hyvin ja asiat rullaamaan eteenpäin? Kyse on työhyvinvoinnin parantamisen perusasioista: hyvästä johtamisesta ja esihenkilötyöstä, palautteen antamisesta ja rakentavasta toimintakulttuurista. Ja eikö lopulta kyse ole vain siitä, miten osaamme olla ihmisenä toiselle ihmiselle?

Johtava asiantuntija Jenni Pitkänen, Teknologiateollisuus ry.

 

Johtajien kannattaa olla kiinnostuneita tiimiläisten yksilöllisistä vahvuuksista ja ominaisuuksista, joista voi ammentaa yhteiseen tekemiseen. Tuloksia kyllä syntyy, kun jokainen saa olla oma yksilöllinen itsensä ja tiimin jäsenten välillä on luottamusta ja kunnioitusta toisiaan kohtaan.

Valmentajat Johanna Saari ja Salla Aaltonen, Teoiksi Oy

 

Muutosvastarinta on huolen ilmaisua siitä, mitä omassa työssä ja omille asiakkaille tapahtuu. Sitä ei pidä nujertaa ja painaa alas vaan keskustella siitä, mistä huoli kumpuaa. Taustalta löytyy usein ihan olennaisia kysymyksiä, joita on hyvä yhdessä pohtia ja löytää niihin ratkaisuja. Huolestua kannattaa vasta silloin, jos muutokseen suhtaudutaan kyynisesti ja passiivisesti.

Asiakkuuspäällikkö Jouni Sipponen, Työterveyslaitos

 

Meillä on periaatteena 1 % for Safety. Se tarkoittaa, että kun jokainen laittaa työajastaan yhden prosentin turvallisuuteen, se merkitsee viittä minuuttia päivässä tai 25:tä minuuttia viikossa. Tällä olemme yrittäneet poistaa sitä ajatusta, ettei turvallisuushavaintojen tekemiseen olisi aikaa.

Tehdaspäällikkö Toni Salovuori, DS Smith Oy

 

Jos mietin viiden vuoden ajalta keissejä, joiden matkassa olen ollut mukana, missään niistä konflikti ei ole alkanut yhdessä yössä. Taustalla ovat yleensä vuosien takaiset prosessit. Usein on kulunut kolmesta seitsemän vuotta, kun asiat ovat muhineet ja kehkeytyneet, kunnes tulee se viimeinen päivä, jolloin alkaa rytistä.

Johtamisen ja työhyvinvoinnin asiantuntija Sanna Miettinen, Valmennustoimisto Sitomo Oy

 

Yrityksemme työkielenä oli ollut 12 vuotta suomi, kun toimme sen rinnalle työkieleksi englannin.  Joskus se saattaa tapahtua vain niin, että johto sanoo: No niin, now we are international company. Siitä voi syntyä kaikenlaista kitkaa. Meillä prosessi kesti yli vuoden ja tulokset olivat lopulta aika hyvät, mutta se vaati johtamiselta paljon ihmisten kohtaamista.

Toimitusjohtaja Valtteri Harmainen, Metosin Oy

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje