Lyhyet

TTK:n Ville Saarikoski: Hyvin suunniteltu koulutus ja kehittäminen kannattavat aina

| Teksti: Sanna Alajoki

Nykyisin henkilöstön koulutus ja sitä kautta organisaation kehittäminen ovat menestymisen ehtoja. Esimerkiksi globalisaatio, digitalisaatio ja asiakkaiden muuttuvat tarpeet tuovat haasteita kaikille työpaikoille. Olosuhteet muuttuvat joka tapauksessa.

Henkilöstön kouluttautuminen vaikuttaa sekä yksilön että työpaikan kulttuurin kehitykseen. Koko työpaikka hyötyy tietojen ja taitojen karttumisesta, ja koulutuksella on myönteinen vaikutus myös asenteisiin.
Lisäksi koulutus vahvistaa työntekijöiden sitoutumista. Se on henkilökohtainen kokemus ja ammatillisen kehittymisen edellytys. Koulutuksen kustannuksia puntaroidessa kannattaa miettiä, mitä tapahtuu, jos koulutukseen ei panosteta. Koulutuksen laiminlyönnin riskit ovat huomattavasti suuremmat kuin koulutuksen kustannukset. Koulutus on henkilöstön sitoutumisen edellytys ja yrityksen menestyksen ehto.

Koulutuksen suunnittelun perussäännöt ovat samat yrityksen koosta riippumatta. Niin mikroyrityksissä kuin pörssiyhtiöissä kannattaa pohtia seuraavia kysymyksiä:

  1. Koulutustarpeiden arviointi: Millaista koulutusta tarvitsemme, jotta pystymme vastaamaan haasteisiin entistä paremmin? Missä asioissa meidän taloudelliset tunnuslukumme eivät ole parhaat mahdolliset? Millaista koulutusta tarvitsemme muuttuvissa olosuhteissa?
  2. Koulutuksen suunnittelu: Millainen koulutus sopii meille? Miten se pitäisi toteuttaa? Mistä saamme parasta mahdollista vastinetta tarpeillemme ja rahoillemme? Millainen investointi koulutus voi meille olla?
  3. Koulutuksen toteutus: Miten varmistamme, että koulutukselle on oikeasti aikaa työpaikalla? Pidetäänkö koulutus verkossa vai paikan päällä? Millaiset koulutusmenetelmät sopivat meille? Onko kouluttaja pätevä ja hyväksi havaittu?
  4. Vaikutusten arviointi ja hyödyntäminen: Miten jaamme opit ja sovellamme niitä koko työpaikan hyödyksi? Oliko koulutuksesta hyötyä yksittäisille työntekijöille ja koko työyhteisölle? Millaista koulutusta tarvitsemme jatkossa?

Työturvallisuuskeskus TTK tarjoaa koulutusta, käytännön työkaluja ja julkaisuja työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseen. Järjestämme avointa perus- ja täydennyskoulutusta eri aiheista, kuten esimiestyöstä ja työsuojelusta. Saat meiltä myös yrityksesi tai organisaatiosi tarpeisiin räätälöityä koulutusta.
Olemme rakentaneet erilaisia työpaikkojen omatoimisen kehittämisen verkkopalveluja. Lisäksi tarjoamme monipuolista perehdytystä ja käytännön valmiuksia työsuojelun yhteistoimintaan, vastuisiin ja velvoitteisiin sekä työhyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen työpaikoilla.

Teksti: Ville Saarikoski

Kuva: Sami Kulju

Ville Saarikoski on Työturvallisuuskeskus TTK:n kehittämispäällikkö.
ville.saarikoski@ttk.fi

Lisää aiheesta: www.ttk.fi ja https://ttk.etapahtuma.fi/Default.aspx?tabid=197

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje