Kaupallinen yhteistyö

SGS Finlandin maski­laboratorio on ainoa laatuaan Euroopassa

Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsee SGS Finlandin maskilaboratorio, joka testaa kirurgisia suu-nenäsuojuksia, hengityksensuojaimia ja kankaisia kansanmaskeja.

| Teksti: SGS Finland
Kuvassa testipää, jolla puettuna hengityksensuojain kasvoille

Maskilaboratorion huoneessa voi nähdä tekoveren roiskuvan, kun pumppu lähettää sitä tietyllä nopeudella kohti roiskesuojattua suu-nenäsuojaa. Erikoisvälineistö testauspäineen on sellaista, ettei sitä ei ole käytössä missään muussa SGS:n laboratoriossa Euroopassa.

– Maskilaboratorio onkin ylpeydenaiheemme, maskeja voidaan testata ja sertifioida EU-vaatimusten mukaisesti SGS:llä vain meillä Suomessa, kertoo asiantuntija Florent Trilles.

Suojaimen tehon voi taata vain testaamalla ja sertifioimalla. Kannattaakin aina varmistaa, että hengityksensuojain on testattu, tarkastettu ja sertifioitu ilmoitetussa laitoksessa. Ilmoitetut laitokset on nimetty hoitamaan EU:n säädöksiin perustuvia vaatimustenmukaisuuden arviointitehtäviä. Suojaimia hankkiva voi tunnistaa vaatimustenmukaisen tuotteen CE-merkinnän ja ilmoitetun laitoksen numeron perusteella. SGS:n sertifioimissa suojaimissa tunnus on CE 0598.

Pandemia korotti hengityksensuojainten laatua

Koronapandemian aikana suojaimille ja maskeille on ollut erityisen paljon käyttöä. Sen seurauksena markkinoilla olevien hengityksensuojainten yleinen laatu on parantunut.

– Suojaimissa tapahtui suoranainen ryhtiliike. Suojainten hankkijat tietävät nyt enemmän niistä ja osaavat vaatia laatua, sanoo Trilles.

Suomessa oli kuitenkin runsaasti kokemusta ja erityisosaamista henkilönsuojaimista jo ennen pandemiaa. Työterveyslaitos teki hengityksensuojainten tyyppihyväksyntöjä vuoteen 2019, jolloin SGS osti Työterveyslaitoksen Suojainpalveluiden testaus- ja sertifiointiliiketoiminnan.

Testaus vaatii runsaasti asiantuntemusta

Eritasoiseen suojaukseen tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. Bakteerien ja hiukkasten suodatuskyvyn lisäksi suu-nenäsuojuksista, hengityksensuojaimista ja kansanmaskeista voidaan mitata muun muassa hengitysvastusta, syttyvyyttä, mikrobiologista puhtautta, kiinnityslujuutta ja veren tunkeutumisvastusta. Maakohtaisissa vaatimuksissa suojaimille on eroja. Testaus, tarkastus ja sertifiointi vaativat siten runsaasti asiantuntemusta.

Kaikki palvelut yhdestä paikasta

SGS Finlandilla on kokenut henkilönsuojainten asiantuntijaverkosto ja akkreditoidut laboratoriot. Yritys tarjoaa kokonaisvaltaisen palvelun yhdestä ja samasta paikasta: kasvosuojainten ja henkilönsuojainten vaatimustenmukaisuuden testaus ja sertifiointi, avustaminen teknisten asiakirjojen laatimisessa ja EY-tyyppitarkastusten koordinointi ilmoitetuissa laitoksissa.

SGS Finland palvelee paitsi valmistajia ja maahantuojia myös yritysten hankinnoista vastaavia henkilöitä. SGS pitää yllä verkkosivullaan myös hakemistoa sertifioimistaan tuotteista.

SGS Finland

Lisätiedot ja yhteydenotot

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje