Työturvallisuus

Väärät valinnat vievät suojavaatteen tehon – tulitöissä on valittava paloturvallinen vaate

Suojavaate on henkilönsuojain, joka valitaan työn riskien mukaan. Tässäkin suojaimessa istuvuus vaikuttaa ominaisuuksiin.

| Teksti: Päivi Haavisto | Kuva: Shutterstock

Suojavaatteen tehoa voivat heikentää yllättävän tavanomaiset asiat.

– Yleisin virhe hankinnassa on väärän koon valitseminen, kertoo Mari Taskinen työsuojelualan yrityksiä edustavan STYL ry:n suojavaateryhmästä.

Usein liian pitkät lahkeet on kääritty tai leikattu lyhemmiksi. Silloin esimerkiksi varoitusvaatteesta lähtee näkyvyyttä, jota lahkeissa on paljon. Polvisuojainkaan ei osu oikealle paikalle, jos housut ovat vääränmittaiset.

Paksukaan suojavaate ei haittaa työntekoa tai liikkumista, jos malli sopii käyttäjälle ja hänen työhönsä. Kaksiosaisessa vaatteessa on helpompi kurotella ja kumartua kuin yksiosaisessa. Suojavaatteessa ei saa olla sellaisia helmoja, riippuvia taskuja tai hihoja, jotka voivat tarttua esimerkiksi teräviin esineisiin tai liikkuviin koneenosiin.

Hitsaus- ja hiontatöissä puolestaan vaatteen saumoihin, käänteisiin tai taskuihin ei saa päästä kipinöitä. Sitä varten ulkotaskujen on oltava läpälliset ja lahkeiden käänteettömät.

Lika vie tehoa ja lisää vaaraa

Lika ja kuluminen vievät suojavaatteelta tehoa. Jos varoitusvaate heijastimineen on kovin likainen, se ei enää täytä vaatimuksia. Esimerkiksi liikenteen seassa on oltava aina suurimman luokan näkyvyys.

Varoitusvaatteen heijastimet kuluvat käytössä ja fluorisoivat materiaalit voivat pesuissa menettää näkyvyyttä.

Erityisasiantuntija Susanna Mäki Työterveyslaitoksesta mainitsee, että pesulat seuraavat omassa laadunvalvonnassaan fluorisoivien vaatteiden näkyvyyttä, jolloin vaate voidaan ajoissa vaihtaa uuteen.

– Kotipesussa on tärkeää, ettei fluorisoivia materiaaleja sisältäviä vaatteita pestä tummien värien kanssa. Myös pesuaineella on väliä, sen tulisi olla neutraalia, ei emäksistä.

Mäki lisää, että puhtaus on tärkeää aina, mutta myös palosuojatuissa vaatteissa. Esimerkiksi helposti syttyvät konerasva ja öljy voivat kuituihin imeytyessään vähentää paloturvaa.

Standardi kertoo ominaisuudet

Joskus tavallinen työvaate muistuttaa suojavaatetta, kuten varoitusvaatetta. Paljaalla silmällä eroa on vaikea nähdä.

– Ei-sertifioitujen tuotteiden heijastimissa ja näkyvissä materiaaleissa voi olla paljonkin laatupoikkeamaa, koska niitä tuotteita ei testata. Vaatteeseen on voitu lisätä heijastinta tai näkyvää materiaalia, mutta pinta-alakaan ei välttämättä ole sama, mitä varsinaiselta huomiovaatteelta edellytetään, Mari Taskinen sanoo.

Myöskään palosuojaus ei aina näy vaatteissa päällepäin.

Vaatteen merkinnät kannattaa aina tarkistaa. Suojavaatteesta löytyvät käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi, CE-merkintä, suojaominaisuuksista kertova EN-standardi sekä tieto, missä vaatimuksenmukaisuuden osoittava dokumentti on nähtävissä.

– Vastuuntuntoiset suojainliikkeet, kuten STYL:n jäsenet, osaavat neuvoa tarkemmin suojavaatteiden valinnassa. Niiden asiantuntijat ovat pääosin Työterveyslaitoksen kouluttamia. He ovat perehtyneet myös vaarojen arvioinnin tekemiseen ja heillä on TTL Suojainasiantuntijan kortti, Susanna Mäki sanoo.

Tekokuitu syttyy herkästi

Mari Taskisen mukaan vaate yleensä syttyy sitä huonommin mitä enemmän siinä on puuvillaa tai muita luonnonkuituja.

– Keinokuituiset vaatteet ovat hankalampia, ja niissä on vaarana, että ne syttyessään sulavat ihoon kiinni. Tällainen materiaali on esimerkiksi polyesteri, jolla on muuten hyviä ominaisuuksia. Varoitusvaatteet ilman palosuojausominaisuutta ovat esimerkiksi erityisen huono valinta tulitöissä.

Erityisillä yhdistelmäsuojatuotteilla voi olla useampia suojaominaisuuksia, kuten palosuoja ja näkyvyys tai palo- ja valokaarisuoja sekä kolmantena näkyvyys. Myös sateen- ja kylmänkesto voidaan yhdistää samaan suojavaatteeseen.

Palosuojaus tehdään materiaaliin joko kemiallisella käsittelyllä tai käyttämällä luontaisesti palosuojattuja materiaaleja. Palosuojatut alusvaatteet antavat lisäsuojaa esimerkiksi sammutustöissä tai sulametalli- ja hitsaustöissä.

Aina työvaate ei suojaa

Vuoden 2023 kesällä iäkäs maatalousyrittäjä kuoli palovammoihin, kun hänen housunsa syttyivät palamaan. Hän oli työskennellyt traktorin kanssa, kun heinikko syttyi ilmeisesti kipinästä ja tuli tarttui lahkeisiin.

Uhrilla ei ollut yllättävässä tilanteessa palosuojavaatetusta, vaan housut olivat tavalliset polyesteri-puuvillasekoitteiset työhousut. Työvaatteella ei ole erityistä suojausominaisuutta, kuten suojavaatteella. Työvaate suojaa käyttäjäänsä lähinnä lialta ja pölyltä ja on usein ammatti- tai työpaikkakohtainen vaatetus.

Onnettomuustutkintakeskus tutkitutti samanlaiset ja toiset työhousuina myytävät housut SGS Fimko oy:ssä.

Onnettomuushousuissa oli 55 prosenttia polyesteriä ja 45 prosenttia puuvillaa. Toisissa tutkituissa housuissa vastaavat prosenttiosuudet olivat 80 ja 20. Molemmat housut syttyivät, kun kangasta altistettiin avoliekille 10 sekunnin ajan.

Susanna Mäki kertoo, että Työterveyslaitos tutki aikoinaan työvaatepaloa, jossa metallityöntekijän kokohaalari syttyi tuleen kulmahiomakoneen kipinästä ja paloi roihun lailla.

Selvisi, että kangas sisälsi paloa edistävää ainetta tai aineita.

– Kuitujen käsittelyssä lisätyt aineet tai kankaiden viimeistelyaineet voivat edistää paloa samoin kuin lika.

Tarkista vaatemerkinnät

Suojavaatteesta löytyvät käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi, CE-merkintä, suojaominaisuuksista kertova EN-standardi sekä tieto, missä vaatimuksenmukaisuuden osoittava dokumentti on nähtävissä.

Esimerkiksi Kuumansuojavaatetuksen tunnus on liekkitunnuskuva ja standardin numero EN ISO 11612:2015. Isot aakkoset A1+A2, B, C, D, E ja F kuvaavat suojausominaisuuksia esimerkiksi kuumille metalliroiskeille ja lämpösäteilylle.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje
Työ Terveys Turvallisuus -lehti TTT
Yksityisyyden yleiskatsaus

Käytämme evästeitä (cookie) palvelun käytön tilastointiin ja kieliasetuksen valinnan säilyttämiseen.