Huipputiimien takana on tutkitusti vahva psykologinen turvallisuus. Sitomon intohimo on saada ihmiset näkemään, kuinka paljon tuottavuuteen vaikuttaa se, miten hyvin ihmiset pelaavat yhteen. Kokemus psykologisesta turvallisuudesta lisää halua ponnistella tavoitteiden eteen, ottaa vastuuta ja panna toimeen tehtäviä. Psykologinen turvallisuus on yksi inkluusion mahdollistavista elementeistä työyhteisöissä.
– Tuloksellisuus on tärkeää, ja se tehdään varmistamalla, että ihmisillä on hyvä ja turvallista olla työyhteisössä, vahvistaa valmennuskonsultti ja oppimismuotoilija Outi Stüber Sitomosta.
Työhyvinvointi-messuilta oppia kävijöille
Sitomolla on asiakkaita monelta toimialalta ja valmennettavia kaikissa organisaation toimijaryhmissä, johtajista henkilöstöön. Messulavalla ääneen pääsevät paitsi Sitomon valmentajat myös heidän asiakkaidensa edustajat.
– Kerromme ydinteemoistamme, psykologisesta turvallisuudesta ja rohkeasta, kannustavasta johtajuudesta sekä siitä, mitä olemme yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa saaneet aikaiseksi, Stüber sanoo.
Kuulija saa oppia muun muassa siitä, millaisella johtajuudella vahvistetaan psykologisen turvallisuuden toteutumista organisaatioissa. Tämä edellyttää ymmärrystä organisaation piilossa olevista uskomuksista ja tunteista. Sitomolaisten työ usein onkin näiden piilossa olevien asioiden esiin tuomista.
– Kun pääsemme kiinni ihmisten uskomuksiin, teemme näkymätöntä näkyväksi. Sillä on iso vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja työn tekemiseen.
Sitomon Safety Steps™ – mitattavaa turvallisuutta
Työhyvinvoinnin valmennuksen lisäksi Sitomo on kehittänyt Safety Steps™ -työkalun, joka mittaa psykologisen turvallisuuden tilanteen organisaatiossa ja antaa toimenpide-ehdotuksia turvan vahvistamiseksi. Konkreettinen työkalu pohjautuu Sitomon toteuttamaan mittavaan tutkimustyöhön.
– Olemme jo käyttäneet työkalua omien asiakkaidemme kanssa, ja tarjoamme sitä nyt myös muiden organisaatioiden käyttöön. Henkilö voi sertifioitua Safety Stepsin käyttäjäksi ja hyödyntää sitä näin omassa työssään.
Safety Steps™ -sertifiointi sopii esimerkiksi organisaation HR-asiantuntijoille, tiiminvetäjille ja työterveyden ammattilaisille. Sitomolla on jo sertifioituja kumppaneita, valmentajia ja työnohjaajia, joilta palvelun voi hankkia myös valmiina.
Työkalu toimii mittarina ja antaa numeraaliset tulokset eri psykologisen turvallisuuden osa-alueiden, kuten kommunikaation ja inhimillisyyden, toteutumisesta tiimin kesken.
– Oleellista palvelussa kuitenkin on, sen avulla löydetään hankauskohdat ja päästään keskustelemaan oikeista, yhteistyötä eteenpäin vievistä asioista.
Suomen suurin työkykyyn ja työhyvinvointiin keskittyvä ammattitapahtuma Työhyvinvointi-messut järjestetään Tampereella 10.–12.9. Rekisteröidy veloituksetta messuille: www.tyohyvinvointimessut.fi
Turvallinen, terveellinen ja tuottava työ mahdollistuu työhyvinvoinnin keinoin, hyvin johdetussa organisaatiossa. Mielekäs ja merkityksellinen työ tukee elämän kokonaisuutta. Työhyvinvointi-messuilla pureudutaan tänä vuonna monimuotoisuuteen ja inkluusioon työelämässä sekä näiden johtamiseen
Mitä mieltä? Kommentoi!