Työturvallisuus

Pidetään työpaikan piha turvallisena

Työpaikkojen piha-alueiden turvallisuudesta on huolehdittava tavallistakin tarkemmin syksyllä ja talvella, kun on pimeää ja liukasta. Onko valaistus riittävä? Onko hiekoitettu tarpeeksi? Onko kulkutiet ja vaarakohdat merkitty selkeästi?

| Teksti: Raija Lahtinen | Kuva: Thinkstockphotos

TYÖPAIKKOJEN PIHOILLA on usein vilkas liikenne. Tavaraa tuodaan ja viedään kuorma-autoilla ja rekoilla samaan aikaan, kun työtekijät autoilevat, pyöräilevät tai kävelevät työpaikalle tai sieltä pois.

Olvin Iisalmen tehtailla pysäköintipaikan turvallisuutta alettiin kohentaa työntekijöiden havaintojen perusteella. Pysäköintialueella oli talvella pimeää ja toisinaan myös liukasta.

Tässä vinkkejä Olvin Iisalmen tehtailta:

1 Riittävä hiekoitus oikeaan aikaan

TEHTAALLA HIEKOITETAAN ahkerasti: hiekoitussepeliä kuluu noin 60 tonnia vuodessa.

– Muutimme aikataulua niin, että parkkipaikka hiekoitetaan aina ennen kolmivuorolaisten vuoronvaihtoa. Niin hiekoituksesta on eniten hyötyä töihin tulijoille ja kotiin lähtijöille, kertoo työsuojelupäällikkö Hannu Fränti.

Lämmitys pitää tehdasalueen sisääntuloväylät sulina. Lämpötilaerot voivat silti tuottaa yllätyksiä.

– Rekat tulevat tavaroiden vastaanottoon pientä alamäkeä. Muutaman kerran lämpimät renkaat ovat lähteneet luistoon jopa rekan seistessä paikallaan. Siihen ei auta muu kuin mahdollisimman perusteellinen hiekoitus.

2 Kulkureiteille opasteet ja jalan­kulkijat pois liikenteen seasta

PÄÄSY AIDATULLE TEHDASPIHALLE on luvanvaraista. Siellä kulkee trukkeja ja rekkoja, joiden suurin sallittu nopeus on 20 kilometriä tunnissa. Kulkureittejä päätettiin selkeyttää opasteilla, koska autojen välissä pujottelu aiheutti vaaratilanteita pysäköintipaikalla.

Jalankulkureitit ovat selkeästi erillään muusta liikenteestä. Kulkureittejä muutettiin myös niin, että ruokalaan mennään nyt ulkokautta. Väylät merkittiin ja valaistusta lisättiin. Henkilöstöä muistutetaan aika ajoin kulkureittien käyttämisestä.

3 Huomioliivit ja liukuesteet käyttöön, vierailijoille turvallisuusohjeet

ALIHANKKIJOIDEN ON SITOUDUTTAVA kirjallisesti noudattamaan tehtaan turvallisuus- ja hygieniamääräyksiä. Vierailijoille annetaan aina turvallisuusohjeet. Sekä työntekijöiden että vierailijoiden on käytettävä huomioliivejä aina ulkona liikkuessaan.

– Meiltä saa myös kenkiin laitettavia liukuesteitä, ja niitä onkin haettu ahkerasti, Fränti kertoo.

Lisää aiheesta

www.ttl.fi > Aihealueet > Työturvallisuus ja riskien hallinta > Tapaturmien ehkäisy > Työturvallisuuden edistämiskeinoja > Safety Check > Varastot ja tavaraterminaalit

www.liikenneturva.fi

 

Juttu on julkaistu Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 6/2016.

Lue myös oikeusuutinen: Liukas piha oli työturvallisuusrikos

Muistilista pihan turvallisuuden kohentajalle

  • Pyydä työntekijöiltä turvallisuushavaintoja. Suunnittele.
  • Erota henkilökunta- ja asiakasliikenne tavaraliikenteestä.
  • Merkitse kulkutiet ja vaarakohdat selkeästi. Näkyvätkö ajoratamaalaukset? Tarvitaanko korokkeita tai kaiteita? Onko risteykset, alitukset ja muut varottavat kohteet merkitty selkeästi? Turvallisuutta parantavat muun muassa peilit.
  • Pidä kulkutiet ja poistumisteiden edustat vapaina. Häiriötilanteissakin varavalaistus turvaa poistumisen pimeässä.
  • Estä liukkaus esimerkiksi hiekoittamalla, lämmityskaapeleilla ja katoksilla.
  • Sijoita hiekkavarasto helppokäyttöiseen paikkaan.
  • Huolehdi valaistuksesta porteilla, kulkuteillä, sisäänkäynneissä ja rapuissa. Häikäiseekö jokin valaisin? Tarvitaanko liiketunnistimia?
  • Määrittele vastuut. Kuka huolehtii kulkuteiden kunnosta, kuten lumen poistosta, jään rouhimisesta ja hiekoituksesta?
  • Kannusta työntekijöitä käyttämään turvavarusteita, kuten heijastimia, kypäriä ja liukuesteitä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje