
Lyhytkin huomion kiinnittäminen muualle kuin itse työhön heikentää tarkkaavaisuutta ja havainnointikykyä. Tämä saattaa aiheuttaa vaaratilanteen. Joskus huomion herpaantuminen voi maksaa ihmishengen.
Sen lisäksi, että työturvallisuus vaarantuu, runsaalla älylaitteiden käytöllä on myös muita haittavaikutuksia. Aivotutkimukset kertovat, että älylaitteiden runsas käyttö heikentää keskittymiskykyämme, madaltaa mielialaa sekä aiheuttaa stressiä.
Jos käytämme esimerkiksi tauot kännykän selaamiseen, emme ehkä palaudu työkuormituksesta riittävästi. Näiden haittojen lisäksi älylaitteet heikentävät myös vuorovaikutustaitojamme – joita tarvitsemme todella paljon työelämässä.
En halua demonisoida älylaitteita itsessään; ne ovat meille tärkeitä välineitä niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Mutta siihen, miten ja mihin niitä käytämme, tulee kiinnittää enemmän huomiota.
Esimerkiksi runsas sosiaalisen median käyttö voi aiheuttaa osalle ihmisiä riippuvuushäiriöiden kaltaista toimintaa pakonomaisine käyttäytymismalleineen. Suomessa toiminnalliseksi riippuvuudeksi on toistaiseksi diagnostisoitu vain raha- ja digipelaaminen, mutta näiden kaltaisia häiriöitä voivat olla myös esimerkiksi haitallinen somen käyttö, nettiporno ja ostaminen.
Toiminnallisiin riippuvuuksiin puuttuminen työelämässä ei ole kuitenkaan helppoa. Puheeksi ottamisen tavoitteena on selvittää, miten henkilö itse kokee pelaamisen, onko pelaaminen riskitasolla ja miten pelaamisen haitat näkyvät työelämässä. Esihenkilöt tarvitsevat tähän koulutusta ja perehdytystä.
Joskus pelaaminen on edennyt niin pitkälle, että tarvitaan hoitoonohjausta. Tällöin työterveyshuollon rooli on tärkeä, kun mietitään eri hoitomuotoja.
Työturvallisuuskeskus on käynnistänyt toiminnallisten riippuvuuksien hankkeen, jossa yhteistyökumppanina on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Hankkeen tarkoituksena on tukea työpaikkoja riippuvuushäiriöiden tunnistamisessa ja hallinnassa, jotta taataan henkilön työssä jaksaminen ja työturvallisuus. Esittelemme hankkeen ensimmäisiä tuotoksia kevään ja syksyn aikana. Otamme mielellämme vastaan työpaikkojen kokemuksia siitä, millaisia haittoja ja riskejä älylaitteiden käytöstä on ilmennyt.
Kaija Ojanperä on johtava asiantuntija Työturvallisuuskeskuksessa.
Ota yhteyttä:
Työturvallisuuskeskus
Mitä mieltä? Kommentoi!