Työelämä

Työssäoppijasta HR-koordinaattoriksi

Puoli vuotta työttömänä olleella Terhi Nygårdilla ei ollut aiempaa kokemusta henkilöstöhallinnosta, kun hän osallistui työllistämishankkeen järjestämään HR-koulutukseen. Kiinnostus alaan poiki ensin työssäoppimispaikan. Nyt Nygård työskentelee ICT- ja tulostuspalveluja tarjoavan yrityksen HR-koordinaattorina.

| Teksti: Martina Store | Kuva: Eeva Huotari

Kokkolalainen toimitusjohtaja Martin Brandt kuuli Keski-Pohjanmaan ammattiopiston EVE-hankkeen järjestämästä henkilöstöasioiden asiantuntijavalmennuksesta syksyllä 2018. Hänen luotsaamansa Canoraman henkilöstö oli kasvanut niin suureksi, että toimitusjohtaja halusi syventää HR-osaamistaan. Siihen asti Brandt oli hoitanut tehtävää oman työnsä ohessa yhdessä hallintopäällikön kanssa.

Koulutuksen aikana Brandt huomasi, että henkilöstöhallinto on niin laaja paketti, ettei hän enää pystyisi sitä hoitamaan oman toimensa ohella – oli siis rekrytoitava joku hoitamaan sitä.

Kysyntä ja tarjonta kohtasivat lounaspöydässä

Brandtin kanssa samassa koulutuspäivässä istui puoli vuotta työttömänä ollut Terhi Nygård. Hän osallistui koulutukseen Ohjuri-hankkeen kautta.

Vaasan yliopistossa hallintotieteitä opiskellut Nygård oli aiemmin työskennellyt vakuutus- ja pankkiasioiden parissa sekä monenlaisissa asiakaspalvelutehtävissä. Koulutuksessa häntä kiinnosti erityisesti esimiestyön ja työhyvinvoinnin kehittäminen. Hän halusi myös vahvistaa lainsäädännön osaamistaan, jota hänellä oli jo pohjakoulutuksen kautta.

Kysyntä ja tarjonta kohtasivat, kun Nygård ja Brandt sattuivat luentojen välisellä lounastauolla saman pöydän ääreen. Viisitoista minuuttia kestäneen keskustelun tuloksena Brandtilla oli riveissään uusi työssäoppija ja Nygårdilla työssäoppimispaikka.

HR-koordinaattori on osa johtoryhmää

Nygårdin ja Canoraman yhteinen tarina ei suinkaan päättynyt tuohon, vaan neljä kuukautta kestäneen työssäoppimisen jälkeen Nygård palkattiin yrityksen HR-koordinaattoriksi. Brandt toteaa näin jälkikäteen, että HR-asiantuntija olisi pitänyt palkata jo kauan aikaa sitten.

– Valmennus avasi silmäni ymmärtämään, mitä kaikkea sisältyy laadukkaaseen henkilöstöhallintoon. Terhin avulla olemme saaneet tuotua yritykseemme sellaisia asioita, joita tämän kokoisella yrityksellä kuuluu olla, Brandt sanoo.

– Terhi osallistuu myös johtoryhmäämme ja on keskeisessä roolissa strategiatyössä, jossa lähestytään asioita nimenomaan henkilöstön kautta. Olen aina ollut sitä mieltä, että yritystä johdetaan henkilöiden ja asioiden kautta, sillä ilman ihmisiä ei olisi yritystäkään.

Nopeasti kiinni kehittämiseen

Terhi Nygård kertoo olevansa kiitollinen siitä, että hän on päässyt mukaan johtoryhmän työskentelyyn näinkin lyhyen työkokemuksen jälkeen. Strategiatyöhön osallistumisen lisäksi hän on kahdeksan kuukauden aikana ehtinyt kehittää muun muassa henkilöstöhallinnon järjestelmää sekä perehdyttämis- ja rekrytointiprosesseja.

Lisäksi hän toimii työterveyden yhdyshenkilönä, hoitaa vakuutusasioita ja neuvoo henkilöstöä työsuhteisiin liittyvissä lainsäädännöllisissä asioissa.

– Olen ottanut henkilöstöhallinnon tehtäviä pikkuhiljaa itselleni. Aiemmasta koulutustaustastani on todella ollut hyötyä. Paljon olen kahdeksan kuukauden aikana päässyt tekemään – yhdet työsuojeluvaalitkin jo järjestin, Nygård kertoo nauraen.

Terhi Nygårdin oppimispolku saa jatkoa

Nyt Nygård kertoo hakevansa lisää eväitä työhönsä jatkamalla opiskelua.

– Opiskelen liiketoiminnan erikoisammattitutkintoa, henkilöstöhallinnon osaamisalaa, ja määrä olisi valmistua ensi vuoden syksyllä. Haluan lisätä tietämystäni ja saada kokonaiskuvan henkilöstöhallinnon tehtävistä. Opinnot tukevat monipuolisesti työskentelyäni Canoramalla ja kasvattavat HR-alan asiantuntijuuttani.

Brandt toteaa hänkin olevansa iloinen Nygårdin innostuksesta hankkia lisää osaamista.

– On hienoa, että Terhi lähti jatkokouluttautumaan. Tässä on kyseessä semmoinen erikoisosaamisalue, johon täytyy osaamista ollakin. Olen tyytyväinen, että saimme rekrytoitua innokkaan henkilön, joka on valmis kehittämään osaamistaan.

Työllistyminen voi olla sattuman kauppaa

Vielä viime vuonna tähän aikaan Terhi Nygård oli työtön työnhakija. Tuolloin hän ei osannut edes haaveilla olevansa nykyisessä tilanteessa näinkin lyhyen ajan päästä. Hän kertoo olleensa aktiivinen työnhaussa ja käyneensä useissa työhaastatteluissa – silti työpaikan saaminen voi joskus olla sattumien kauppaa.

– Yhtäkkiä eteeni aukeni huippupaikka, johon juuri minussa nähtiin olevan potentiaalia, vaikka taustallani ei ollut HR-alan työkokemusta.

Nygård sanoo viihtyneensä Canoramalla hyvin, sillä yrityksessä luotetaan työntekijään sekä annetaan sopivasti vastuuta ja uusia haasteita.

– Koin heti, että minusta on apua ja olen tarpeellinen. Tästä suuri kiitos kuuluu esimiehelleni Martinille ja tietenkin työkavereilleni, jotka ovat tukeneet minua aloittaessani uudessa työssä. Näiden asioiden ansiosta on itselläkin semmoinen olo, että haluan tehdä parhaani ja kehittää sekä itseäni että yritystä, hän toteaa.

Lisätietoa:

Canorama

EVE- ja Ohjuri -hankkeet

Oppisopimuskoulutus

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje