Työturvallisuus

Mitä on huomioitava HSE-järjestelmän hankinnassa?

Sähköisten työturvallisuusohjelmien avulla halutaan lisätä esimerkiksi turvallisuushavaintojen tekoa ja vähentää työlästä taulukoiden täyttöä. Mitä kaikkea HSE-järjestelmän hankinnassa pitää ottaa huomioon?

| Teksti: Päivi Haavisto | Kuva: Shutterstock

﷯  HELPPOKÄYTTÖISYYS
Nykyisin monet turvallisuusjärjestelmät ovat selainpohjaisia, mikä mahdollistaa käytön verkossa. Silloin omaa it-osaamista ei tarvita samassa määrin kuin asennettavan ohjelmiston kanssa.
Ohjelmiston käytön tulisi olla helposti ymmärrettävää ja pääteltävää. Myös järjestelmään pääsyn tulisi olla kätevää, käytetään siihen sitten salasanaa, QR-koodia tai nettiosoitetta.

﷯  MOBIILIKÄYTTÖ
Turvallisuushavainnot ilmoitetaan sitä todennäköisemmin, mitä kätevämpää ja nopeampaa se on. Älypuhelimella voi lähettää kohteesta esimerkiksi valokuvan.

﷯  MUOKATTAVUUS
On hyvä selvittää, saako järjestelmään uusia lomakkeita, ja se, pystyykö käyttäjäyritys itse muokkaamaan lomakkeita vai pitääkö aina ottaa yhteyttä ohjelmistofirmaan. Entä voiko järjestelmällä tehdä vaativampia riskienarviointeja tai turvallisuuskulttuurikyselyjä?

﷯  RAJAPINTA
Onko ohjelmistossa ohjelmointirajapinta, jotta ohjelmiston sisältämää dataa pystytään siirtämään yrityksen omiin toiminnanohjaus- ja liiketoimintatietojärjestelmiin? Näin pystytään näkemään esimerkiksi tiimien tapaturmatiedot. Entä mitä rajapinnan saaminen maksaa; pitääkö aiempiin järjestelmiin rakentaa tiedon vastaanotto ja visualisointi?

﷯  SUPPEA VAI LAAJA
Nykyiset tarpeet voivat poiketa siitä, mitkä käyttötarpeet ovat tulevaisuudessa. Riittääkö turvallisuushavaintojen ja riskienarvioinnin hallinta? Halutaanko, että sama järjestelmä kattaa myöhemmin myös laatu- ja ympäristöasiat tai ehkä turvallisuuden verkkokoulutukset? Millaisia ja minkä hintaisia osia eli moduuleja voi hankkia tarpeiden kasvaessa?

﷯  HINTA
Kannattaa selvittää, mikä ohjelmiston käytössä maksaa ja mikä on ilmaista. Koostuuko maksu valittujen osioiden mukaan vai onko kyseessä pakettihinta? Entä maksaako jokainen ohjelmaan räätälöity muutos? Mitkä ovat kustannukset vuoden ajalta?

﷯  REFERENSSIT
On hyödyllistä kysellä ohjelmistofirmojen asiakasyritysten kokemuksia, erityisesti omalta alalta. Usein referenssiyrityksiä löytyy ohjelmistoyritysten kotisivuilta.

 

10 + 1 työturvallisuusjärjestelmää

TTT-lehden avustaja Päivi Haavisto kokosi esimerkkejä turvallisuusohjelmistoista käytön yleisyyden ja nettihaun perusteella. Esiteltävänä on 10 maksullista työturvallisuusjärjestelmää sekä yksi ilmainen järjestelmä. Kaikki niistä ovat selainkäyttöisiä.  Lataa taulukko alla olevasta linkistä.

Turvallisuusohjelmistotaulukko 3 2020 lisäykset

Artikkeli on osa laajaa turvallisuusjärjestelmistä tehtyä kokonaisuutta, joka julkaistiin TTT-lehdessä 2/2020. Osta lehti.

Kommentit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje