Työhyvinvointi

Kipuileva niska ei parane itsestään

Jännitysniska voi aiheuttaa kivun lisäksi päänsärkyä ja huimausta. Niska-hartiaseudun ehkäistään välttämällä etukumaraa asentoa ja vahvistamalla lihaksia. Kroonistunut vaiva vaatii yksilöidymmät toimet.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Suomalaisilla on runsaasti niskakipuja, ja erityisesti vaivasta kärsivät keski-ikäiset. Yli 30-vuotiaista suomalaista naisista neljä kymmenestä ja miehistä 2–3 kymmenestä on viimeksi kuluneen vuoden aikana kokenut niskan kipua. Yleisin syy kipuun on niskan ja hartioiden lihasjännitys.

Niska- ja hartiaseudun jomotus johtuu useimmiten pitkäaikaisesta niskan ja hartioiden staattisesta jännitystilasta. Jännitysniska voi kehittyä esimerkiksi tietokoneen tai älypuhelimen kanssa työskenneltäessä, jos pää ja hartiaseutu kallistuvat pitkiä aikoja eteenpäin. Jännitysniska vaivaakin tyypillisimmin esimerkiksi toimistotyötä tekeviä, opiskelijoita ja pitkäaikaisesti staattista työtä tekeviä, kuten kampaajia.

Niska-hartiaseutu suorempaan asentoon

Pään etukumara asento kuormittaa kaularangan nikamia, nivelsiteitä ja lihaksia. Pahimmillaan asento voi aiheuttaa niskanikamille jopa 27 kilon kuormituksen.

– Ongelmat johtuvat siitä, että lihakset joutuvat työskentelemään venyneinä. Neutraali asento on niskalle parempi. Jopa hengittäminen on hankalampaa hartiat lysyssä ja pää eteenpäin painuneena, sanoo fysioterapeutti, OMT Matti Kauppinen fysioterapiaketju Auronista.

Niska-hartiaseudun pitkäaikainen kuormitus ja epäergonominen asento aiheuttavat vähitellen jomotusta, jäykkyyden ja heikkouden tunnetta. Myös huimaus ja päänsärky voivat olla jännitysniskan seurausta.

Vääränlaisen työasennon lisäksi niskakipu voi syntyä myös äkkinäisen liikkeen seurauksena tai tehtäessä liikettä tai työtä, jota ei ole totuttu tekemään.

Vahvista lihaksia, tarkista työasento

Niska-hartiaseutua voimistavat harjoitteet ehkäisevät niskan jännittymistä. Työtä voidaan tauottaa vaikka päivittäisellä taukojumpalla. Myös monipuolinen lihaskuntopainotteinen liikunta, kireiden lihasten venyttäminen ja niska-hartiaseudun rentouttaminen tekevät hyvää jännityksestä kipuilevalle niskalle.

Työpisteen oikea ergonomia on hyvä tarkistaa aika ajoin. Hyvässä työasennossa selkä ja pää ovat suorassa linjassa ja hartiat rentona. Älypuhelimen käyttäjä ei usein itse huomaa kumaraa asentoaan.

– Ongelma on erityisen ajankohtainen nyt, kun niin moni työskentelee kotona, jossa ei ole sähköpöytää ja työskennellään vaikka sohvalla, Kauppinen toteaa.

Työskentelyasennon lisäksi myös nukkumisasennossa voi olla korjattavaa, jos niska kipuilee. Vatsallaan nukuttaessa niska kiertyy helposti ääriasentoon, mikä lisää niskan kuormitusta.

Hyvän ergonomian ylläpitoa sekä niska-hartiaseutua vahvistavia liikkeitä ja omatoimista lihaskuntoharjoittelua on syytä jatkaa myös sen jälkeen, kun oireet helpottavat. Jännitysniska ja sen aiheuttamat oireet uusiutuvat herkästi.

Fysioterapeutti auttaa, kun omat keinot eivät riitä

Jos omaehtoiset toimet eivät lopeta oireilua, vaivoja kannattaa selvittää fysioterapeutin kanssa. Ongelman korjaaminen voi edellyttää säännöllistä ja toistuvaa harjoittelua.

– Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kerran tunnissa vähintäänkin vaihdetaan asentoa. Lisäksi voi pyöritellä hartioita. Dynaamiset liikkeet ovat suositeltavia, liike hapettaa lihaksia.

Niskan ja kaularangan voimaharjoittelulla on saatu hyviä tuloksia niin niskakivun kuin jännitysniskan hoidossa. Kauppinen ei halua nimetä yksittäistä liikettä vaivaan.

– Vahvistavat liikkeet pitäisi katsoa tapauskohtaisesti ammattilaisen kanssa. Fysioterapeutti auttaa löytämään sopivat harjoitteet. Kuitenkin jos on kyse pitkäaikaisesta ongelmasta, johon liittyy esimerkiksi voimattomuuden tunnetta, on hyvä käydä omalla lääkärillä. Niska voi oireilla hyvin eri tavoin.

Lue lisää: Niska jumissa, syy kaularangassa

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje