Kaupallinen yhteistyö

Kolme tapaa parantaa ikääntyvien työpiste-ergonomiaa

Työvoiman ikärakenne on globaalisti muuttunut niin paljon, että jo lähes kolmasosa työntekijöistä on yli 50-vuotiaita. Elinajanodote ja eläkeikä kohoavat nopeaa tahtia. Terveiden työvuosien määrä ei kuitenkaan nouse samaa tahtia elinajanodotteen kanssa, kertoo Keelen yliopistossa Isossa-Britanniassa tehty tutkimus.

| Teksti: Treston
Trestonin työntekijä seisoo työpisteellä

Toimitko esimiesasemassa yli 50-vuotiaille työntekijöille? Tarjoamme Trestonilla ratkaisuja, kuinka lisätä terveitä työvuosia ikääntyville työntekijöillesi työpisteen ergonomian avulla.

Ergonomia-asiantuntijamme Jonna Patama korostaa työpisteen ergonomian merkitystä kaikenikäisille työntekijöille, mutta erityisesti ikääntyville. Ikääntyvät työntekijät ovat motivoituneita ja sitoutuneita työhönsä ja siten yrityksen keskeinen voimavara. Ikääntyminen tuo kuitenkin muutoksia toimintakykyyn.

Käymme tässä läpi kolme yleistä haastetta työpisteen suunnittelussa ikääntyvälle.

Työntekijä on hyvin valaistun työpöydän ääressä.
Tarjoa työntekijälle mahdollisuus myös muuttaa valon suuntaa työpisteellä.

1. Ikääntyvät silmät tarvitsevat kirkkaampaa valaistusta työpisteelle

Ikääntyminen heikentää kaikkia aistejamme ja suurin vaikutus ilmenee näköaistissamme. Silmien ikääntyessä valon tarve kasvaa. Hyvä uutinen on, että kunnollinen valaistus on helppo järjestää työpisteelle. Suosi himmennettävien valojen käyttöä, varsinkin kun samaa työpistettä käyttää useampi henkilö. Näin jokainen voi iästään tai henkilökohtaisista mieltymyksistään riippumatta vaivattomasti asettaa oikean valaistuksen työpisteelle.

Ikääntyvän silmä ei sopeudu erilaisiin valaistusolosuhteisiin yhtä nopeasti kuin nuoremman. Vältä suuria kontrasteja: jos työpiste on valoisa ja muualla työtilassa on hämärämpää, silmät joutuvat tekemään paljon mukautuvaa liikettä ja saattavat väsyä nopeammin.

Työntekijä seisoo ja käsittelee työkappaletta.
Ergonominen työpiste keventää työntekoa.

2. Voimantuotto heikkenee, helpota työtä ergonomisin ratkaisuin

Tutkimukset osoittavat, että 40–60-vuotiaiden fyysinen suorituskyky heikkenee jopa 20 prosenttia. Työn suunnittelussa onkin huomioitava ikääntymisen myötä vähentyvä lihasvoima sekä tasapainon heikkeneminen.

Säädettävät, varustellut työpöydät, helposti siirreltävät vaunut sekä ergonomiset työtuolit tarjoavat ratkaisun työpisteen muuntamiseen jokaisen tarpeille sopiviksi.

3. Laadukas palautuminen tehostaa työtä

Työn suunnittelu on keskeinen tekijä työkuormituksen keventämisessä. Sisällytä työpäivään riittävät tauot, sillä työpäivän aikana tapahtuva palautuminen vaikuttaa olennaisesti työkykyyn.

Palautumisen merkitys korostuu ikääntymisen myötä. Kiinnitä huomiota riittävään palautumisaikaan työpäivän aikana sekä sen jälkeen. Kun työ on toisteista tai siihen liittyy epämukavia työasentoja, kannusta työntekijöitäsi tekemään vastaliikkeitä taukojen aikana.

 

Tutkimuksen perusteella esimerkiksi miesten elinajanodote kasvaa 3,4 vuodella seuraavan 20 vuoden aikana, mutta terveiden työvuosien määrä vain 4 kuukaudella.

Lähde: Keelen Yliopisto

Kohti ergonomisen työympäristön toteutusta Treston Goes Ergo -webinaarisarjan avulla

Ergo Goes Factory -webinaareissa keskustellaan ergonomiasta erilaisissa teollisissa työympäristöissä. Jokaisessa jaksossa opit ergonomian tärkeydestä eri näkökulmista.

Varaa paikkasi ilmaiseksi seuraavaan jaksoon ja kuuntele tallenteet täältä.

Rekisteröidy ilmaiseksi

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje