Työhyvinvointi

Teollisuuden kalusteita valmistava Treston kehittää osallistavasti

Miten ergonomisia kalusteita valmistava yritys itse kehittää tuotantotilojaan ja henkilöstönsä työtä? Trestonin tehtaiden kehittämishankkeissa henkilöstö on tiiviisti mukana.

| Teksti: Päivi Haavisto | Kuva: Jussi Grönroos / Treston Oy

Kahdessa vuorossa työskentelevän logistiikkatiimin työrytmi on kiihkeä. Tavaraa siirretään trukeilla ja pumppukärryillä hyllyihin ja hyllyistä pakkaamoon. Tiimissä on 15–20 työntekijää, jotka työskentelevät kahdessa vuorossa.

Logistiikkatyöntekijä ja työsuojeluvaltuutettu Timo Kallioinen kertoo, että keräilijät hakevat tavaraa varastosta, täyttävät lavat ja lastaavat ne. Materiaalin vastaanottajat täyttävät hyllyjä, samoin kuin sisäjärjestelyosaston työntekijät, jotka huolehtivat talon sisältä tulevasta tavarasta.

– Keräilijöille tulee käsinnostelua koko ajan, vaikka ”valmiitakin” lavoja on joukossa. Osa paketeista on kevyitä, mutta painavimmat ovat yleensä 80–90-kiloisia. Myös materiaalivastaanoton ja sisäjärjestelyn työntekijät joutuvat nostelemaan silloin, kun he yhdistelevät vajaita lavoja tavaroita hyllyttäessään. Raskaat tuotteet pyrimme nostamaan aina työparin kanssa, Kallioinen sanoo.

Ergonomiapilotti sujuvoitti työtä

Trestonin Turun-tehtaan logistiikkatiimin ergonomiapilotti käynnistyi viikko ennen koronasulkua kaksi vuotta sitten. Tavoite oli edistää tiimiläisten työkykyä ja kehittää työtä entistä sujuvammaksi.

Logistiikkatiimi tuotti paljon hyviä ja konkreettisia kehittämisehdotuksia hankkeen aikana, joista tiimille tärkein on uusi turvakenkäkäytäntö.

– Nyt saamme kengät joka vuosi entisen joka toisen vuoden sijaan. Talo myös osallistuu kustannuksiin aiempaa isommalla osuudella ja monet kenkätyypit on mahdollista saada kokonaan ilmaiseksi, Kallioinen kertoo.

Logistiikkatiimin ehdotuksesta lähettämöön hankittiin yksi uusi ergonominen vannekone, jolla sidotaan muovipanta tavaralavan ympärille. Uuden laitteen automaattinen vientiketju hoitaa pujottamisen, joten vanteen voi sitoa kumartelematta ja konttaamatta.

Trestonin työhyvinvointipäällikkö Jonna Patama kehuu logistiikkatiimin toiminnan kehittyneen. Muun muassa perehdyttämistä pohdittiin ja päädyttiin siihen, että nimetään vakiperehdyttäjä tai -perehdyttäjät. Näin tilanne on entistä selkeämpi sekä uusille että vanhoille työntekijöille.

Varastoon hankittiin riittävän isot hyllyt kaksi­metrisille lavoille. Työturvallisuus parani, kun kumpikaan pää lavasta ei enää tule hyllyn yli.

Flow-hanke parantaa prosessia

Viimeksi tiimin kehitysehdotuksia on hyödynnetty Turun-tehtaan Flow-projektissa, jossa sujuvoitetaan materiaalin virtausta, lyhennetään haku- ja vientimatkoja ja kehitetään sisälogistiikkaa.

– Varaston puolella olemme jo saaneet isoja hyllyjä pitkille, kaksimetrisille lavoille. Näin kumpikaan pää lavasta ei enää tule hyllyn yli, mikä lisää työturvallisuutta, Timo Kallioinen kertoo.

Myös keräilyä järkevöitetään. Keräilyt samalta hyllyalueelta pyritään tekemään peräkkäin, jotta trukkiliikenne olisi mahdollisimman sujuvaa ja taloudellista. Parhaillaan haetaan pakkauspisteiden ihanteellista järjestystä. Myös sähköpöytiä hyödynnetään pakkaamisessa.

Jonna Patama kertoo, että fyysisestä ergonomiasta on päästy kokonaisten prosessien kehittämiseen.

– Uskon, että logistiikkatiimissä moni katsoo myös omaa työtään nyt eri tavalla. Todennäköisesti fyysinen ergonomia tulee huomioitua paremmin, ja ehkä on opittu kyseenalaistamaan omaa työtapaa. Tiimiläiset ovat saaneet kokemuksen, että kannattaa olla aktiivinen ja että vaikuttamiseen on mahdollisuus. Tässä luodaan myös organisaatiokulttuuria.

Työhyvinvointia edistävän TUTKA-ryhmän viestit menevät kaikille, joko verkkoselaimen tai sähköisten ilmoitustaulujen kautta.

Tutka huolehtii jaksamisesta

Viime vuodesta asti työhyvinvointia Trestonilla on edistänyt henkilöstöstä koostuva TUTKA-ryhmä. Siinä on seitsemän jäsentä tuotannon eri osastoilta ja toimihenkilöiden puolelta.

– Korona-aikana olemme kokoontuneet Teamsin kautta kerran viikossa. Tukea saamme ohjausryhmältä, jonka tapaamme kerran kuussa, ryhmään kuuluva ostaja Eeva Blomroos kertoo.

Hänellä itsellään on kokemusta uupumuksesta takavuosilta.

– Olen oppinut pitämään huolta jaksamisestani. Toivon, että kenenkään ei tarvitsisi oppia sitä raskaimman kautta, vaan että voidaan toimia yhdessä jo ennakkoon.

TUTKA-ryhmä suunnitteli työtään puoli vuotta. Liikkeelle päätettiin lähteä yksilöä lähellä olevista konkreettisista asioista ja aloitettiin Miten minä voin…? -ohjelma.

Se kannustaa kysymään, mitä itselle kuuluu, ja vaikuttamaan asioihin, jotka parantavat jaksamista ja hyvinvointia. Aiheita ovat olleet esimerkiksi liikunta, lepo ja palautuminen sekä tauot. Teemat vaihtuvat parin kuukauden välein, ja niihin liittyy haaste ja toimintavinkkejä.

– Esimerkiksi liikuntaosiossa kannustimme ottamaan lenkkeilykuvia, joista arvottiin voittaja. Palkinnoksi sai valita joko kahvakuulan tai kävelysauvat. Lepo ja palautuminen -aiheesta keräsimme tarinoita hyviksi koetuista palautumiskeinoista ja -opeista. Arvontavoittona oli yksilöllisesti mukautuva tyyny.

Kuvat, tarinat ja infoiskut näkyvät tuotantotilojen sähköisillä ilmoitustauluilla ja verkkoselaimessa. Kaikki saavat tiedot helposti, olivatpa he kotona etätöissä, tehtaassa tai myyntimatkoilla eri puolilla Suomea.

– Lisäksi tarjolla on ollut esimerkiksi elämäntapavalmennusta ja painonhallintaa niin, että työnantaja on maksanut pääosan kuluista. Selkälihasten nettitreenejä maksamme Smartum-saldolla. Tehtaalle on saatu jumppakepit, ja nyt tavoitteena on tehdä taukojumpasta jokapäiväinen tapa, koska siitä on kiistaton hyöty.

TUTKA pyrkii saamaan ihmiset motivoitumaan omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen – esimerkiksi sanomaan esimiehelle, jos työtä tuntuu jossain tilanteessa olevan liikaa.

– Mielestäni meillä näistä voi puhua ja huoliin myös vastataan. Me tutkalaiset välitämme johdolle ja ohjausryhmälle henkilöstön toiveita, tarpeita ja kuulumisia.

Suunnitelmissa on, että nykyinen hanke jatkuu kesään asti ja syksyllä otetaan aiheeksi Miten me voimme.

– Silloin etenemme syvällisempiin ja laajempiin asioihin, kuten työpaikan ilmapiiriin, Blomroos kertoo.

 

Treston Oy

  • Yritys suunnittelee ja valmistaa teollisuuskalusteita ja -työpisteitä.
  • Konsernin pääkonttori sijaitsee Turussa, ja tehtaat ovat Turussa ja Jyväskylässä. Tytäryhtiöitä on kuudessa maassa, ja jälleenmyyjäverkosto kattaa yli 30 maata.
  • Trestonin koko henkilöstömäärä on noin 280.

 

Artikkeli on osa Työn keventämisen keinot käyttöön -hanketta, jossa TTT-lehti on mediayhteistyökumppani.

Industrial furniture manufacturer develops in an inclusive way

Treston, a manufacturer of ergonomic industrial furniture and workstations, employs around 280 people.

In industrial work, physical ergonomics is important. If you want to extend your working life, you have to make sure that the number of years when you are able to work increases. In Treston, employees are strongly involved in developing their work and working conditions, increasing the effectiveness of their operations. At the same time, the sense of community is strengthened.

In addition to the employees, there is a need for ergonomics experts who are able to take into account the whole picture, work and work processes.

Members of the logistics team work in two shifts. The goods are moved with forklifts and pump carts to the shelves and from the shelves to the packing centre. Collectors pick up goods from the warehouse, fill the pallets and load them. The recipients of the material fill shelves.

In the ergonomics projects, the flow of material was smoother, import and export trips were shortened, and indoor logistics improved. An ergonomic strapping machine was purchased, which ties a plastic band around the pallet. The machine does the slatting, so the band can be tied without crouching and crawling. Storage shelves were extended to improve safety at work. Electric tables are used in packaging. The team now receives safety shoes every year.

The TUTKA group, comprised of personnel, meets once a week to promote well-being at Treston. It has seven members from different production departments and staff members.

Information to encourage physical exercise is displayed on the electronic notice boards of the production facilities and in the web browser. Everyone receives the information easily, whether they work remotely from home or in the factory, or are on sales trips.

Lifestyle training and weight management are available in a way that the employer pays most of the expenses. The factory has gym sticks and break exercise. A variety of well-being rewards will be drawn for those who exercise.

TUTKA aims to motivate people to take care of their own well-being – for example to tell the supervisor if there is too much work in a certain situation. Next, the group will focus on supporting mental well-being.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje