Blogi

Kampita kaamoskooma – hyvin palautuneena on helpompaa

| Kuva: Shutterstock
Autojonot pimeässä räntäsateessa

Aamu alkaa jättimukillisella kahvia. Työt tulee tehtyä, mutta luovuus on hukassa. Lounaan jälkeen unettaa ja aivot ovat tahmeat. Työpäivän jälkeen sohva houkuttelee enemmän kuin lenkkipolku. Illalla uni ei tahdo tulla silmään tai on katkonaista nukahtamisen jälkeen. Olo on väsynyt, mutta uni ei auta palautumaan.

Kuulostaako tutulta? Kiireen keskellä ajaudumme helposti kierteeseen, jossa omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää vähiin. Väsyneenä ei jaksa liikkua tai tehdä järkeviä ruokavalintoja. Työssäkin uraudumme helposti tuttuihin, rutiinimaisiin ratkaisuihin. Kuinka katkaista kierre?

Kun haluat voida paremmin työssä ja vapaa-ajalla, panosta aktiivisesti palautumiseen. Kun elämässä on oikeassa suhteessa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista aktiivisuutta, innostavaa toimintaa vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja elvyttävää rauhoittumista, ne yhdessä mahdollistavat rauhallisen unen. Palauttava uni on jaksamisemme tärkein rakennusaine.

Säännöllinen ja selkeä vuorokausirytmi lisää uniaikaa, parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista. Herää ja mene nukkumaan kutakuinkin samaan aikaan niin arkena kuin vapaallakin.

Elimistömme toiminta on rakentunut pimeän ja valoisan ajan vaihtelun varaan. Valoisalla olemme aktiivisia, ja pimeällä lepäämme. Pohjoisilla leveysasteilla emme voi täysin elää tämän vaihtelun mukana, mutta pystymme kuitenkin tukemaan elimistöämme toimimaan sille luontaisella tavalla.

Käynnistä aamu aamupalalla, kirkkaalla valolla ja liikunnalla. Näe ihmisiä ja ole vuorovaikutuksessa toisiin päivän aikana. Illan lähestyessä himmennä keinovaloja, ja anna pimeähormoni melatoniinille mahdollisuus auttaa sinua nukahtamaan. Anna myös kehon ja mielen rauhoittua, ja pura huolia ja stressin aiheita jo reilusti ennen nukkuma-aikaa. Kun tiedostat, mikä tukee palautumistasi, sinun on helpompi tehdä asialle jotain. Aloita listaamalla, mikä saa sinut hyvälle mielelle, mikä rentouttaa, mikä aktivoi ja mikä irtaannuttaa työstä ja muista velvoitteista. Valitse niistä sopivin kulloiseenkin olotilaan ja jaksamistasoon. Palautumista tukevat sekä aktiivinen tekeminen että rentoutuminen. Tärkeintä on, että nautit siitä, mitä teet.

Muistathan sisällyttää pieniä palautumisen hetkiä myös työpäivääsi! Sellainen voi olla vaikkapa lyhyt kävely- tai hengityshetki, kahvitauko työkaverin kanssa tai kauniin maiseman katselu ikkunasta. Näin katkaiset haitallisen kuormituksen kasautumisen ja saat enemmän irti myös vapaa-ajastasi. Hyvin palautuneena on helpompi pitää kiinni terveellisistä elintavoista, mikä osaltaan tukee jaksamista, antaa virtaa ja parantaa unta. Valitse yksi asia, jolla lähdet liikkeelle, ja muista maltti. Rakenna hyvinvointisi palapeliä yksi pala kerrallaan.

 

Anu Perälä on Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija. Hän on fysioterapeutti sekä terveyden edistämisen, liikunnan, unen ja palautumisen asiantuntija.

Kommentit

  1. Nyt niin tähän aamuun juuri sopiva viesti. Osui ja upposi. Kiitos!

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje