Työelämä

Voimaliiveistä puhtia vanhustenhoitoon?

Tampereella tutkitaan robottiliivien hyödyntämistä hoitotyössä. Voimaliivit vähentävät potilasta nostavan hoitajan alaselän rasitusta noin 40 prosenttia.

| Teksti: Hilkka Vähänen | Kuva: Hilkka Vähänen

 Vanhusten hoidossa työskentelevät eivät haikaile avukseen tekoälyä tai etäohjattavuutta.

– Kun hoitajilta kysytään, millaista uutta teknologiaa he hartaimmin kaipaavat, vastaus on aina, että helpotusta työn fyysiseen kuormitukseen, kertoo tutkija Tuuli Turja Tampereen yliopistosta.

– Tämä tarkoittaa robotiikan sovelluksia, jotka yhdistävät koneen voimat ja ihmisen joustavan älykkyyden.

Juuri sellainen sovellus ovat voimaliivit eli pienimuotoinen ulkoinen tukiranka, jonka hoitaja pukee ylleen kuin valjaat. Liivien idea on antaa käyttäjälleen lisävoimia ja keventää etenkin selkään kohdistuvaa rasitusta potilaita nostettaessa ja tuettaessa.

– Ainakin teoriassa tämänkaltainen uusi teknologia voisi helpottaa hoitoalan fyysistä kuormittavuutta ja luoda sitä kautta uutta imua alalle, Turja sanoo.

Kuva: Tredun opettaja Inga Pöntiö esittelee hollantilaisia Laevo-voimaliivejä.

Asenne ratkaisee?

Pohjoismaiden ensimmäisessä pilottitutkimuksessa selvitetään parhaillaan, kuinka hoitajan voimaliivit käytännössä toimivat.

Tehokkaimpia voimaliivejä ovat moottoroidut liivit, mutta ne painavat yleensä vähintään 10 kiloa. Tampereella kokeiltavat hollantilaiset Laevo-liivit ovat niin sanotut passiiviset voimaliivit. Ne perustuvat kaasujousiteknologiaan ja painavat 2,3 kiloa. Testiliivit pienentävät alaselän rasitusta noin 40 prosenttia.

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun hoitoalan opiskelijat ovat kokeilleet, miltä tuntuu avustaa vanhus sängystä pyörätuoliin liivit yllä. Jo alustavista tuloksista on saatu kiinnostavaa tietoa.

– Jotkut kokivat saavansa liiveistä lisävoimia potilaan avustamiseen, toiset taas eivät. Noin puolet näki, että he voisivat käyttää voimaliivejä myös työpaikalla, kun taas toinen puoli arvioi, ettei turvautuisi liiveihin.

Osalla tutkimukseen osallistuneista opiskelijoista oli jo kokemusta alan töistä, osalla ei. Juuri tämä asia osoittautui merkittäväksi.

– Mitä vähemmän opiskelijalla oli työkokemusta, sitä todennäköisemmin hän katsoi liiveistä olevan hyötyä.

Turjan mukaan vaikuttaa siltä, että jos hoitajalla on mahdollisuus tutustua voimaliiveihin jo osana opintojaan, hän myös ottaa ne käyttöön työssään. Käsitystä vahvistaa se, että liivejä jo ennen testitilannetta kokeilleet opiskelijat suhtautuivat niihin luontevammin ja positiivisemmin kuin ne, jotka näkivät uutuuden ensi kertaa.

Eniten käyttöhalukkuus riippui kuitenkin siitä, kuinka paljon opiskelija tunsi oman ergonomiansa ja suorituksensa paranevan liivien ansiosta.

Yllättävän isoon rooliin nousi silti asenneilmapiiri. Opiskelijoiden mielestä työyhteisön yleinen asenne ratkaisisi sen, käytettäisiinkö apuvälinettä työpaikalla vai ei.

 

Hoitaja ei halua robotiksi

Maailmalla voimaliivejä hyödynnetään jo muun muassa logistiikkatyössä. Liivien muotoilu nimenomaan hoitoalaa varten on vielä kesken.

Tampereen tutkimustulokset antavat arvokasta tietoa liivimalleja kehittäville yrityksille. Hoitajat eivät esimerkiksi halua näyttää roboteilta.

– Pelkona on, että liiallinen robotiikka haastaa hoitajan ja asiakkaan välisen herkän vuorovaikutussuhteen. Yleinen toive on siksi, että liivit mahtuisivat vaatteiden alle, Turja kertoo.

– Lisäksi varsinkin dementoituneilla potilailla on usein refleksinä tarttua heitä nostavaan hoitajaan. Nykyiset voimaliivit saattavat jopa näyttää kahvoilta. Ne eivät siksi sovellu kaikkiin asiakastilanteisiin.

Tämä ei ollut ongelma vielä testitilanteessa, jossa koehenkilönä nostettu Anna-Maija Palonen on hyvissä hengen ja ruumiin voimissa – itse asiassa paremmissa kuin opiskelijat osasivat arvatakaan.

– Opiskelijoille kerrottiin, että koepotilaan jalkojen toiminta on rajallinen. Oikeasti Anna-Maija on tanssikunnossa, Turja naurahtaa.

– Kun totuus paljastettiin, opiskelijat menivät aivan hämilleen mutta kehuivat sitten vuolaasti Anna-Maijan näyttelijänlahjoja.

 

“Liike tuntui kepeämmältä”

Tutkimus selvittää myös potilaiden kokemuksia voimaliivivahvistetusta nostamisesta. Koehenkilöön liivit valoivat turvallisuuden tunnetta.

– Liike tuntui myös kepeämmältä. Oikein ajattelin, että nytpä minä nousen tästä, Palonen kuvailee.

Hän ei saanut hoitajista ”robottifiilistä”.

– En ollenkaan kokenut asiaa niin. Liivithän ovat niin kevyet.

Tutkija ei uskalla ennustaa, milloin voimaliiveistä voisi tulla osa hoitotyön arkea.

– Liivit vaativat vielä hiomista. Ne ovat jo aika helppokäyttöiset ja nopeat pukea, mutta palautteessa niistä on toivottu vielä helpompia, Turja toteaa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje