Lyhyet

Sorvilla sattunut käsitapaturma johti 18 000 euron yhteisösakkoon

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut perunoiden jalostus- ja säilöntäyrityksen 18 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja sai 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja työsuojelurikkomuksesta sekä työnjohtajana toiminut yrityksen edustaja 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Tapaus koskee työntekijälle sorvilla sattunutta työtapaturmaa. Kun työntekijä oli tehnyt hiomatyötä, hänen kätensä  oli takertunut pyörivään telaan ja kiertynyt sen ympärille. Hän oli pitänyt hiomanauhaa käsin hanskat kädessään.

Käräjäoikeus katsoi, ettei yritys ollut selvittänyt eikä arvioinut sorvin eikä muidenkaan huoltohenkilöstön työvälineiden, koneiden ja työmenetelmien vaaroja. Sorvin käyttöön ei ollut opastettu turvallisia työtapoja, eikä laitteen käyttöohjeita ollut pidetty ajan tasalla. Vaarallinen työtapa oli päässyt vakiintumaan, koska huoltotyön työtapojen seuranta oli laiminlyöty.

– Käsinhionta sorvilla on vaarallinen työtapa, jota ei tulisi käyttää yhdelläkään työpaikalla. Se on johtanut erittäin vakaviin henkilövahinkoihin, varoittaa työsuojelun vastuualueen lakimies Lassi Anttila Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (10.4.2024). Sen julkaisuhetkellä tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje