Työelämä

Onko työpaikkasi jätteiden lajittelumestari? – Varaudu heinäkuussa voimaan tulevaan jätelain muutokseen

Uudistunut jätelaki saattaa edellyttää muutoksia kierrätykseen ja lajitteluun. On siis hyvä aika tarkistaa työpaikan lajittelu- ja jätehuoltokäytännöt.

| Teksti: Elina Saarinen | Kuva: Adobe Stock

Mihin roska-astiaan kuuluu purukumi, entä teepussi? Pursuaako kahvihuoneenne sekajäteroskis?

Heinäkuussa voimaan astuvan jätelain tavoitteena on kääntää Suomen kelkka kohti kiertotaloutta. Samalla yhdyskuntajätteen kierrätystä pitäisi huomattavasti lisätä nykyisestä vähän yli 42 prosentista. Vuonna 2025 tavoitteena on 55 prosentin kierrätysaste. Vuonna 2030 kierrätysasteen olisi noustava jo 60 prosenttiin ja vuonna 2035 65 prosenttiin.

Viikkoraja ylittyy helposti

Heinäkuusta alkaen yrityksen tai organisaation on lajiteltava jätteensä erikseen, jos sitä syntyy tietty määrä viikossa.

Rajat ovat viikkoa kohden:

– 10 kiloa biojätettä

– 5 kiloa pahvi- ja kartonkipakkauksia

– 2 kiloa lasipakkauksia

– 2 kiloa metallipakkauksia ja pienmetallia.

Uuden jätelain mukaan tulee mahdollisuuksien mukaan lajitella erikseen myös muu muovi-, paperi-, kartonki-, lasi- ja metallijäte, puutarha- ja puistojäte, tekstiilijäte ja suurikokoiset käytöstä poistetut esineet.

Uusi jätelaki tuo myös uudenlaisia raportointivaatimuksia.

Opas auttaa lajittelussa

Suomen ympäristökeskus ja CIRCWASTE-hanke ovat julkaisseet oppaan toimistojen ja organisaatioiden jätelajittelun avuksi.

Opas tarjoaa valmiin mallin sekä vinkkejä ja materiaaleja viestintäkampanjan tueksi. Lajitteluohjeet on helppo muokata ja tulostaa vaikka toimiston keittiöön.

Ohjeista selviää helposti, mitä tehdä jätteitä lajitellessa.

Kahvipöytään faktoja

Oppaan lisäksi yritykset voivat käyttää myös pöytämateriaalia, joka on tarkoitettu tulostettavaksi kahvipöytään. Pöytämateriaali kertoo faktoja kierrätyksestä.

Tiesitkö esimerkiksi, että puolet vuoden 2020 sekajätteestä olisi ollut kierrätyskelpoista bio- tai muovijätettä, jos se olisi lajiteltu oikeaan jäteastiaan? Sekajätteeseen laitettiin muovia määrä, joka täyttäisi 14 eduskuntataloa.

Materiaalit kannustavat myös järjestämään toimiston lajittelukampanjan tai selvittämään sekajätteen koostumusta lajittelututkimuksella. Jätelain uudistusten tullessa kesällä voimaan lajitteluastioiden tarve ja sijoittelu kannattaa arvioida jo etukäteen.

 

Tutustu toimisto-organisaatioiden lajitteluoppaaseen

Vinkit lajitteluun

– Purukumi kannattaa lajitella sekajätteeseen.

– Teepussit menevät parhaiten biojäteastiaan.

– Pandemia-aikana niistämiseen käytetyt paperit kannattaa lajitella sekajätteisiin.

– Etikettejä tai teippejä ei tarvitse poistaa kartonki- tai pahvipakkauksista, kun ne lajitellaan kartonki- tai pahvikeräysastiaan.

– Kopiopaperin käärepaperi lajitellaan kartonki- ja pahvijätteeseen.

– Valkoisesta paperista tehdyt paperikassit lajitellaan paperijätteeseen.

– Jos kahvimuki putoaa ja särkyy, se ei kuulu lasijätteeseen vaan sekajätteeseen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje