Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut kuntayhtymän entisen työsuojelupäällikön sakkoihin työaikarikkomuksesta, joka koskee hätätöiden ilmoittamatta jättämistä.
Lain mukaan työnantajan on viivytyksettä tehtävä työsuojeluviranomaiselle kirjallinen ilmoitus hätätyön syystä, laajuudesta ja todennäköisestä kestosta. Kyseisellä työpaikalla tämä tehtävä oli määrätty työsuojelupäällikölle.
Tapaus liittyy kesällä ja alkusyksyllä 2022 meneillään olleisiin terveydenhuollon työtaisteluihin, joiden vuoksi osa sairaanhoitopiireistä määräsi hoitajia suojelutyön lisäksi hätätöihin.
Työsuojelupäällikkö kiisti syyllistyneensä rikkomukseen, koska hän ei ollut tiennyt ilmoittamisen kuuluvan tehtäviinsä. Varsinaiset hätätyömääräykset olivat antaneet kulloinkin vastuussa olleet lääkärit, jotka olivat ohjeistuksen mukaisesti toimittaneet ne tiedoksi työsuojelupäällikölle.
Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut työsuojelupäällikön, joka valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus arvioi lähinnä sitä, oliko tehtäväksi annettu ilmoitusvelvollisuus tullut työsuojelupäällikön tietoon.
Hätätyöilmoitusten toimittaminen työsuojeluviranomaiselle on tärkeä tehtävä
Oikeus katsoi, että virkamiehen tulee olla selvillä tehtävistään, ja tässäkin tapauksessa työsuojelupäällikön olisi vähintään tullut ottaa selvää tehtävistään, kun vastaavat lääkärit olivat hänelle hätätyömääräyksistä ilmoittaneet.
Oikeus katsoi myös, että kuntayhtymä oli antanut puutteellisesti ohjeen työsuojelupäällikölle tiedoksi. Tämä oli kuitenkin toiminut huolimattomasti, kun ei ole itse ottanut asiasta selvää, vaikka oli toiminut työsuojelupäällikkönä. Kyseiseen tehtävään tyypillisesti kuuluu huolehtia yhteydenpidosta työsuojeluviranomaiseen.
Työsuojelupäällikkö vetosi siihen, että hänet tulisi jättää tuomitsematta rangaistukseen, koska ilmoitusvelvollisuudesta oli kerrottu hänelle puutteellisesti. Oikeus kuitenkin katsoi, että hätätyöilmoitusten toimittaminen työsuojeluviranomaiselle on hyvin merkityksellinen tehtävä ja tärkeää myös työntekijöiden oikeusturvan kannalta. Näin ollen rangaistusta ei voinut jättää tuomitsematta.
Työsuojelujuristi Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että laissa säädetyt ilmoitusvelvollisuudet ovat tärkeä osa lakien noudattamisen valvontaa ja työntekijöiden oikeusturvaa.
– Hätätyötilanteissakin puututaan merkittävästi työntekijöiden oikeuksiin, ja jos viranomainen ei pääse oikea-aikaisesti puuttumaan lain vastaisesti teetettyyn hätätyöhön, lainvastainen tila saattaa toistua tai jatkua. Tässäkin tapauksessa olisimme puuttuneet asiaan jo ensimmäisen tapauksen jälkeen. Nyt hätätöitä teetettiin 28 kertaa, ja arvio tehtiin vasta jälkikäteen, Eriksson sanoo.
Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (21.5.2025). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.
Mitä mieltä? Kommentoi!