Kaupallinen yhteistyö

Puettavalla teknologialla lisää työturvallisuutta

Soter Analyticsin älylaite auttaa työntekijää korjaamaan työliikkeitään ergonomisiksi ja turvallisiksi. Tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävän puettavan teknologian käyttäjinä ovat länsimaiset johtavat yritykset ympäri maailmaa.

| Teksti: Soter Analytics
Soter Analytics

Tara työskentelee sairaalan leikkaussalihoitajana Perthissä, Australiassa. Jokaisen työvuoronsa alussa hän asettaa käsivarteensa hihnan, johon kiinnitetty laite kerää tietoa olkapään liikkeistä työpäivän aikana. Laite ilmoittaa hänelle, jos hän on vaarassa loukkaantua tai rasittua, kun tietyt kumuloituvat kynnysrajat on saavutettu. Laite on kalibroitu käyttäen kansainvälisiä standardeja, jotka perustuvat epidemiologisiin tutkimuksiin kohonnutta loukkaantumisriskiä aiheuttavista liikkeistä.

Andy on lihanpakkaaja suuren yhdysvaltalaisen supermarketketjun kylmäosastolla. Työvuoroon tullessaan hän ottaa laitteen telakointiasemasta, skannaa sen ja tarkistaa edellisen päivän liikeaktiviteettinsa nähdäkseen, missä hänellä on parannettavaa. Sitten hän kiinnittää laitteen kaulukseensa. Tänään hän pyrkii vähentämään selän kiertoliikkeiden määrää. Laite on auttanut häntä ymmärtämään, missä ja mihin aikaan hän yleensä tekee riskialttiita liikkeitä, ja korjaamaan niitä.

Troy on töissä pakkaajana Ison-Britannian johtavan rakennusmateriaalien jakelijan varastolla. Joka kolmas kuukausi työnantaja antaa hänelle pienen puettavan laitteen, joka valvoo selän asentoa koko päivän. Hän käyttää sitä 10 päivän ajan. Laite varoittaa häntä, jotta hän voi korjata asentoaan, jos asento on vaarallinen tai hän tekee vahingollisen tai toistuvan liikkeen. Se auttaa häntä ymmärtämään omia liikkeitä ja välttämään vammoja tai kipua työvuoron päätteeksi.

 

Tekoälyä ja koneoppimista

Nämä esimerkit ovat kuvitteellisia mutta realistisia esimerkkejä siitä, miten organisaatiot ympäri maailman yhdistävät puettavaa teknologiaa ergonomisiin työprosesseihinsa. Ratkaisuilla autetaan työntekijöitä saamaan tarkempaa tietoa liikkeistään, ymmärtämään niitä ja vähentämään loukkaantumisriskiä − pysyvästi.

Uudet edistysaskeleet, jotka on otettu ergonomisten työtapojen harjoittelussa antureiden ja biopalautteen avulla, muuttavat huomattavasti vammojen vähentämistä käsin tehtävässä työssä. Niissä hyödynnetään tekoälyn (AI) ja koneoppimisen (ML) mahdollisuuksia siihen, että työntekijät harjoittelevat itse korjaamaan liikkeitään reaaliajassa. Näin vältetään huonosta ergonomiasta aiheutuvia vammoja ja saadaan motivoiva ja yksilöllinen keino muuttaa käyttäytymistä.

 

Kuinka laite toimii?

Soter Analyticsin puettava laite on pieni ja kevyt, kooltaan 2 x 3 senttimetriä, ja se on vaihdettavissa yläselän ja olkapään välillä. Se varoittaa käyttäjää kaikista vahingollisista liikkeistä tärinä-, kuulo- ja visuaalisen biopalautteen avulla. Nämä tiedot lähetetään henkilökohtaiseen mobiilisovellukseen tai työpaikan tablettiin. Käyttäjä voi valita kolmesta erilaisesta manuaalisen työn 10 päivän mikro-oppimisen harjoitteluohjelmasta. Johdon käyttöön on tarjolla online-hallintapaneeli, joka näyttää valikoitua koottua tai anonyymia objektiivista dataa. Se tarjoaa tärkeän tekoälypohjaisen näkemyksen loukkaantumisriskeistä.

Terveyden ja turvallisuuden johtamisen osakas Sarah Moore (myynti ja ryhmäprojektit − Coca Cola Amatil), kommentoi antureilla kerättyjen tietojen käyttöä riskien tunnistamiseen näin:

“Soterin tuottamat datat ja yhteenvedot tunnistivat liiketoimintamme keskeisen käsin tehtävän työn riskin sekä sen, kuinka tämä riski vaihtelee eri työrooleissa ja yksilöillä, ja miten vertaudumme suhteessa muihin organisaatioihin. Näiden näkemysten ansiosta olemme pystyneet räätälöimään tulevia manuaalisen työn ohjelmiamme Amatilin riskiprofiilin mukaan ja lopulta saaneet ihmiset turvallisesti koteihinsa rakkaidensa luokse.”

 

Laite varoittaa ja muistuttaa

Työntekijä saattaa nostella tavaroita pitkän aikaa oikeassa asennossa, mutta jonkin ajan kuluttua liikkeen laatu voi muuttua. Siihen vaikuttavat väsymys, stressi, aiempi loukkaantuminen tai jokin häiriötekijä. Soterin laitteet käyttävät koneoppimiseen perustuvia algoritmeja ja havaitsevat liikkeen  ominaisuuksista, onko se turvallinen, ja varoittavat työntekijää. Laite ottaa huomioon muun muassa nopeuden, nykimisen ja taivutuksen kulman liikkeen lopussa.

Kenco Logistics on suurin naisomisteinen, täysin integroitujen logistiikkapalvelujen tarjoaja Yhdysvalloissa. Perheyritys hallitsee yli 90:tä toimitilaa ja palvelee yli 200:aa asiakasta eri toimialoilta. Huolellisen vertailun jälkeen yritys valitsi tämän vuoden tammikuussa Soterin Clip & Go -ohjelman. Se sopi heille parhaiten markkinoilla olevista puettavista teknologioista, jotka edistävät tuki- ja liikuntaelinten turvallisuutta. Fyysisesti vaativassa varastotyössä työntekijät hyödynsivät teknologiaa niin, että se auttaa heitä kumartumaan, liikkumaan ja nostamaan turvallisesti. Tämä johti siihen, että vaaralliset liikkeet vähentyivät 22 prosenttia.

Miguel Trivino, CSP, Kenco Logisticsin ympäristö-, terveys- ja turvallisuusjohtaja, sanoo: ”Kukaan ei pidä selkäkivuista, mutta monet uudet työntekijät eivät ole vielä omaksuneet oikeanlaista nostamistapaa. Soter-laite muistuttaa lempeästi mutta sitkeästi kiinnittämään huomiota näihin asioihin ja kannustaa hyvällä tavalla entistä parempiin kehon liikkeisiin”.

 

Loukkaantumisriski pieneni

Isossa-Britanniassa toimiva BSS Industrial on markkinoiden johtava putkistojen ja lämmityksen jakelija sekä Soter-ratkaisujen pitkäaikainen käyttäjä. Yritys otti käyttöön puettavan teknologian jo vuonna 2018. Nyt, yli kolme vuotta aloittamisesta, tekniikka on parantanut yrityksen turvallisuuskulttuuria kehittämällä työntekijöiden luottamusta ja siirtämällä vastuuta turvallisuudesta heille. Samalla yrityksen loukkaantumisriski on vähentynyt keskimäärin 43 prosenttia korkeimmassa riskiryhmässä. Tässä ryhmässä kehitys on ollut jatkuvaa: loukkaantumisriskin pieneni yli 36 prosenttia jo ensimmäisenä vuonna ja lukema on tähän mennessä noussut 52 prosenttiin tänä vuonna. Noin 1 000 ohjelman suorittamisen jälkeen he ovat mahdollisesti onnistuneet vähentämään vuodessa noin 720 000 sellaista asentoa, jotka aiheuttavat loukkaantumisriskiä.

Giant Eagle on yksi Pohjois-Amerikan 75 menestyneimmästä elintarvikekaupasta, sillä on 32 000 työntekijää ja 474 myymälää. Se on 32. suurin yksityinen yritys Yhdysvalloissa. Yritys aloitti yli neljä vuotta sitten ja otti käyttöön Soterin puettavaa teknologiaa jo vuonna 2018. Yritys on edelleen vähentänyt loukkaantumisriskiä laitteiden johdonmukaisen biofeedback-koulutuksen avulla ja käyttämällä datapohjaisia mittareita, jotka tehostavat valvontaa. Työntekijöiden asentojen korjaaminen on vuodesta 2018 lähtien parantanut yrityksen vuosittaisia tuloksia 22–46 prosenttia.

 

Työturvallisuus paranee

Soter Analyticsilla on yli viiden vuoden käyttäjäkokemus, joka on jatkuvasti auttanut sitä kehittämään ammattilaisten odotuksia vastaavan tuotteen. Puettavan teknologian ratkaisu on dokumentoitu useilla tapaustutkimuksilla ja selvityksillä sekä lääkäreiden, insinöörien, ergonomien, liikeasiantuntijoiden ja datatieteilijöiden tiimeissä. Kaikki parametrit pohjautuvat kansainvälisiin tuki- ja liikuntaelimistön turvallisuusstandardeihin.

Teknologia ja sen soveltaminen olemassa oleviin prosesseihin sekä älykkäiden datapohjaisten tekniikoiden tuottaminen tuovat kaivatun päivityksen vanhentuneeseen ja epätarkkaan ergonomiseen arviointiin.

Menetelmän lähestysmistapa käsin tehtävään työhön on johdonmukainen ja houkutteleva. Tuhlaamatta aikaa luokkahuonekoulutukseen työpaikalle tulevat ergonomia-asiantuntijat voivat käyttää aikansa ongelmien ratkaisemiseen sen sijaan, että yrittäisivät löytää niitä. Tämä lisää työntekijöiden turvallisuutta.

Katso video aiheesta

Lue lisää osoitteesta www.soteranalytics.com

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje