Korona-aika vähensi työikäisten liikkumista keskimäärin 400 askelta päivässä, kertoo UKK-instituutin tuore raportti. Erityisesti miesten askelien määrä väheni verrattuna neljän vuoden takaisiin mittauksiin. Työikäisille kertyi keskimäärin 7 247 askelta päivässä ja ikäihmisille 4 365 askelta päivässä.
Vuosina 2018–2022 toteutetuissa väestötutkimuksissa liikkumista mitattiin liikemittarilla seitsemän peräkkäisen vuorokauden ajan.
Suurin osa kaikenikäisten valveillaolosta kuluu paikoillaan istuen tai makoillen. Liikkumattomuus lisää terveysriskejä ja tuo kustannuksia monin tavoin. Sen aiheuttamat elintapasairaudet tulevat kalliiksi yhteiskunnalle.
Liikkumisen suositukset uudistettiin vuonna 2019. Silloin niistä poistui vaatimus vähintään kymmenen minuuttia kestävistä liikkumishetkistä. Vaikka liikunta-annostaan voi kerätä jopa muutaman minuutin pätkistä, suositus liikunnan kokonaismäärästä ei muuttunut entisestä.
Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi yhä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.
UKK-instituutin vinkit paikallaanolon tauottamiseen toimistotyössä
- Vietä enintään puolet työpäivästä istuma-asennossa.
- Vältä pitkään jatkuvaa yhtäjaksoista paikallaanoloa. Pyri vaihtamaan asentoa tai jaloittelemaan noin 20–30 minuutin välein.
- Nouse ylös vähintään 10 minuutiksi kahden tunnin istumisen jälkeen – vältä istumista aina kun mahdollista.
- Istu enintään viisi tuntia päivässä.
- Vaihtele asentoa ja liiku työssäsi. Istu, seiso ja liikuskele vuorotellen.
- Aseta tulostin muutaman askeleen päähän työpisteestäsi.
- Jaloittele palaverin lomassa. Voit saada muutkin vetristelemään jäseniään.
- Jos sinulla on työpiste, jonka korkeutta voi säätää, käytä säätömahdollisuutta.
- Muistuta itseäsi tauosta. Joskus sitä unohtuu olemaan liian kauan paikallaan. Ota tauottamiseen avuksi esimerkiksi pomodore-tekniikka.
Mitä mieltä? Kommentoi!