Suomessa työ ja vapaa-aika sekoittuvat enemmän kuin muissa EU-maissa. Moni lukee sähköpostinsa lomallakin. Sähköpostin tarkistaminen voi olla keino hallita työkuormaa tai vain opittu tapa.
Euroopan unionin maita koskevassa työvoimatutkimuksessa selvitettiin, miten usein vastaaja oli saanut työhön liittyviä yhteydenottoja työajan ulkopuolella. Lisäksi vastaajilta kysyttiin, miten yleistä on, että vapaa-aikana tulevat yhteydenotot myös vaativat nopeita toimia.
Suomalaisista vastaajista 23 prosenttia kertoi saavansa usein työajan ulkopuolelle ajoittuvia yhteydenottoja, jotka vaativat toimia saman päivän aikana. Seuraavaksi yleisintä tämä oli hollantilaisilla (18 %) ja ruotsalaisilla (16 %).
Lisäksi suomalaisista vastaajista 13 prosenttia kertoi saavansa vapaa-ajalla usein sellaisia yhteydenottoja, joihin ei tarvitse reagoida samana päivänä. Noin kolmannesta suomalaisista vaivataan työasioilla vapaa-aikana satunnaisesti. Vajaa kolmannes säästyy tältä kokonaan, kun koko EU:ssa vastaava prosenttiosuus on kaksinkertainen.
– Yrittäjille yhteydenottoja on tullut ymmärrettävästi enemmän kuin palkansaajille, korkeasti koulutetuille taas useammin kuin matalammin koulutetuille niin Suomessa kuin EU-tasolla, kertoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela aihetta käsittelevässä blogissaan Tieto & Trendit -sivustolla.
Osa seuraa työsähköpostia lomallakin
Kysymys vapaa-aikana tulevista yksisuuntaisista yhteydenotoista sisältyi myös Tilastokeskuksen aiempaan työolotutkimukseen. Nyt kysymys tuntuu Hanna Sutelasta jo vanhentuneelta, koska sähköpostin, älykännyköiden ja somen myötä työ ja vapaa-aika sekoittuvat entistä useammin kaksisuuntaisesti.
Tilastokeskus selvittikin vuoden 2018 työolotutkimuksessaan, miten yleisesti suomalaiset lukevat työsähköpostia lomallaan. Päivittäin tai lähes päivittäin niin tekee 15 prosenttia palkansaajista, ja joka viides tarkistaa työsähköpostinsa vähintään kerran viikossa. Tulokset paljastivat myös, että 40 prosenttia ei lue työsähköpostejaan lomalla lainkaan ja 15 prosentilla ei ole työsähköpostia.
Työpostejaan seurasivat ahkerimmin ylemmät toimihenkilöt ja miehet naisia yleisemmin.
Sutela kertoo, että yleisin syy postien vähintään viikoittaiseen lukemiseen loma-aikana oli halu pysyä ajan tasalla työasioista. Vain kuusi prosenttia kaikista palkansaajista kertoi, että heidän odotettiin lomalla seuraavan sähköpostiaan. Joillekin sähköpostin lukeminen oli keino hallita omaa työkuormaa. Lisäksi osa kertoi syyksi sen, että sähköpostin tarkistamisesta on tullut itselle tapa.
Lähde: Hanna Sutela: Suomessa työasiat läikkyvät vapaa-ajalle yleisemmin kuin muualla Euroopassa.
Mitä mieltä? Kommentoi!