Työturvallisuus

Rakennustyömaillakin korona on otettava tosissaan

Rakennustyömaiden työntekijät eivät ole olleet pahimmassa vaarassa sairastua koronavirustautiin verrattuna esimerkiksi asiakaspalvelussa toimiviin. Riskitöntä ei rakennustyökään ole silti missään vaiheessa ollut. Tämän ovat käytännössä kaikki ammattirakentajat tiedostaneet ja muuttaneet nopealla aikataululla toimintaohjeita työmailla.

| Teksti: Vesa Tompuri | Kuva: Katja Lösönen, Jatke Oy

Työmaiden koko ja henkilömäärä vaihtelevat muutaman henkilön kohteista jopa tuhannen työntekijän työmaihin. Kohteen koosta riippumatta pätee THL:n ja Rakennusteollisuus ry:n ohjeistus, joka noudattaa terveysviranomaisten linjaa. Sen mukaan vähintään metrin turvaväli on pidettävä kaikissa kontakteissa. Lisäksi ohjeistuksessa painotetaan erityisesti käsihygienian ja tilojen puhtauden tärkeyttä.

– Olemme ottaneet nämä yleisohjeet itsestäänselvästi käyttöön. Konkreettisina toimina olemme lisänneet siivouksen määrää oleellisesti erityisesti huolehtien siitä, että sosiaalitilojen pinnat, kuten mikroaaltouunit, ovenkahvat ja pöydät puhdistetaan säännöllisesti ja tarkasti, kertoo Rakennustoimisto Antti J. Ahola Oy:n toimitusjohtaja Mikko Heino.

Turvavälin pitäminen voi olla haastavaa

Heino toteaa kaikkien työntekijöiden suhtautuneen määräyksiin vakavasti ja tunnollisesti. Viestien perillemeno ei tässä tapauksessa ole aiheuttanut epäilystä senkään takia, että yhtiön kaikkien omien työntekijöiden äidinkieli on suomi.

– Toki informaatio on tavoittanut myös eri kohteissa käyttämämme aliurakoitsijat mukaan lukien heidän ulkomaiset työntekijänsä, Heino sanoo.

Rakennus Antti J. Ahola keskittyy korjausrakennuskohteisiin, ja ne ovat keskimäärin työvoimavaltaisempia kuin vastaavan kokoiset uudisrakennuskohteet. Tämä tuo haasteita riittävän turvavälin pitämiselle. Purkutyövaiheissa on toisaalta se erityispiirre, että työntekijät joutuvat pitämään hengityksensuojaimia muistakin syistä kuin akuutin koronavirustilanteen vuoksi.

Uudenmaan rajan sulkemisen Heino kertoo vaikuttaneen muutaman työntekijän työmatkustamiseen niin, että aikaa saa varata alun toista tuntia normaalia enemmän. Muuta vaikutusta tällä rajoituksella ei hänen mukaansa ole yhtiön toimintaan ollut.

”Konttorilla on aika tyhjää”

Useimmilla vähänkin suuremmilla työmailla työskentelee toimihenkilöitä, esimerkiksi työpäälliköitä, joiden työpiste on normaalisti pääkonttorissa. Koronaepidemian aikana käytännössä kaikki työmaiden työpäälliköt ovat siirtyneet etätöihin operatiivista työmaajohtoa lukuun ottamatta.

Myös työmaiden työnjohtajat ovat välttäneet järjestämästä tapaamisia työmailla. Urakkaneuvotteluja ja muita täysin välttämättömiä, minimivahvuudella läpivietyjä kokouksia on järjestetty joitakin kertoja työmaatoimistoissa.

Yrityskohtaisia eroja tässä suhteessa jonkin verran on.

– Itse työskentelen lähes pelkästään etänä. Kun pari kertaa viikossa käyn konttorilla, aika tyhjää siellä on, kertoo tuotantopäällikkö Pasi Siikaluoma Jatke Oy:stä.

Työmailla Jatke Oy pyrkii Siikaluoman mukaan pitämään työkuntien koon minimissään. Jokainen on hänen mukaansa ottanut tämän periaatteen tässä tilanteessa luonnollisena vastaan.

Huolta aiheuttaa tällä hetkellä terveystilanteen lisäksi työvoiman riittävyys. Ulkomaisen työvoiman täysi korvaaminen suomalaisilla ei ole helppoa, eikä välttämättä mahdollistakaan.

– Työvoimanvuokraajat ovat olleet aktiivisia ja tarjonneet kotimaisia työntekijöitä sekä sellaisia ulkomaalaisia, jotka ovat sitoutuneet jäämään tänne pidemmäksi aikaa.

 

Rakennus Antti J. Ahola Oy

  • Liikevaihto: noin 35 milj. €
  • Toiminta-alue: Uusimaa, Päijät-Häme
  • Työntekijämäärä: 101

Jatke Oy

  • Liikevaihto: noin 300 milj. €
  • Toiminta-alue: Uusimaa, Häme, Varsinais-Suomi, Kymenlaakso
  • Työntekijämäärä: runsaat 350

Lue myös:

Koronaepidemia muuttaa yritysten toimintoja

Jätehuolto varautuu

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje