UUTISKIRJEEMME LÄHETTÄMISEN JÄLKEEN toimituksen sähköpostiin tulee aina runsaasti automaattisia poissaoloviestejä: olen lomalla, hoitovapaalla, koulutuksessa tai siirtynyt uusiin tehtäviin.

Hämmästyksekseni tunnen viestejä lukiessani kateutta. Mitähän mielenkiintoista poissaoloviestin jättäneellä työntekijällä on meneillään?

Lomaileville on tietysti syytäkin olla kateellinen. Miten joku on poissa kesken pimeän talven noin pitkään? Olisipa ihanaa päästä itsekin pariksi viikoksi virkistymään valoon!

Moni on työmatkalla. Ulkomaan työmatkoja, joiden aikana yövytään kohdemaassa, tehdään Suomesta vuosittain peräti liki kaksi miljoonaa, kertoo tilasto. Työssään reissaaville toivon turvallista matkaa ja jaksamista.

JOTKUT KERTOVAT VIESTISSÄÄN jääneensä äitiyslomalle. Vanhempainvapaat sekä vuorottelu- ja opintovapaat ovat yleisesti hyväksyttyjä irtiottoja työputkesta. Ne alkavat monella pari-kolmikymppisestä ja jatkuvat osalla pitkälle yli kuudenkymmenen.

Tiesitkö muuten, että opintovapaa on lakisääteinen oikeus, jonka voi saada, kun on ollut saman työnantajan palveluksessa tietyn ajan? Opintovapaalla voi saattaa loppuun keskenjääneet opinnot tai jopa kouluttautua aivan uuteen ammattiin.

Kiitettävästi suomalaiset kouluttautuvatkin. Noin 14 prosenttia 25–64-vuotiaista suomalaisista osallistui tutkintoon johtavaan koulutukseen vuonna 2017, ja siinä Suomi on Euroopan kärkeä.

Erityisesti korkeakoulutetut opiskelevat aikuisiässäkin. Mitä korkeampi pohjakoulutus henkilöllä on, sitä todennäköisemmin hän osallistuu koulutukseen myöhemmin.

JOTKUT POISSAOLOVIESTIN JÄTTÄNEET kertovat siirtyneensä uusiin tehtäviin, tai sitten tekstikentässä lukee vain ”olen irtisanoutunut” tai ”henkilö ei ole enää palveluksessamme”. Viestit eivät kerro ratkaisujen syitä.

Yleensä ajattelen ihmisille käyneen hyvin, vaikka takuulla mukana on myös irtisanottuja, työhönsä leipiintyneitä ja määräaikaisia työntekijöitä, joilla ei ole tiedossa varmaa, saati kiinnostavaa, työpaikkaa.

Toivottavasti näiden ihmisten potentiaali nähdään ja he löytävät työnilon jossakin toisessa työpaikassa. Parhaassa tapauksessa työpaikan vaihto on hieno mahdollisuus uudistaa työidentiteettiään, oppia uusia asioita ja tutustua ihmisiin.

MINULLA EI OIKEASTI OLE MITÄÄN syytä olla kateellinen poissaoloviestien kirjoittajille. Kateuden tunne johtuu siitä, että nautin muutoksesta ja mielikuvitukseni vie viestittelijän mielessäni muutosmatkalle.

Myönteisen muutoksen sain kokea itsekin, kun aloitin viime keväänä tässä tehtävässäni. Toivon, että jokaisella on mahdollisuus innostua, kehittyä ja oppia uutta – joko työssään tai sen ulkopuolella.

 

Teksti: TTT-lehden päätoimittaja Kirsi Väisänen
Kuva: Juha Somby

Lue myös:

Stressi vie päätöksentekokyvyn

Älykkäästi tiiminä, itseohjautuen

Kehoa ja työntekijää kuunnellen

Liian kranttu jää vaille työntekijää

Ero tuli

Syö seurassa, edistä hyvinvointia

Tunteilla turvallisuutta

Kehonmittaus laajeni vapaalta työpäivään

Perehdytä välittäen

Terveiset ullakolta

Hyvän työyhteisön pilarit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje