HYVÄ YSTÄVÄNI pamautti jättiuutisen vuoden alussa. Hän aikoi vaihtaa työpaikkaa 26 vuoden jälkeen.

Uutinen oli verrattavissa yllättäviin avioeroilmoituksiin. Olin uskonut liki elämänmittaiseen liittoon hoitajaystäväni ja hänen työpaikkansa välillä.

Vuosien aikana väki on vähentynyt ja hallinnollinen työ lisääntynyt ystäväni työpaikalla. Hoidettavia on entistä enemmän yhtä hoitajaa kohti. Edellytetään erilaisia suunnitelmia ja raporttien kirjoittamista, mikä turhauttaa ystävääni. Jatkuvan kiireen keskellä runsas raportointi tuntuu toisarvoiselta.

HOITOTYÖ ON MUUTTUNUT yhä enemmän aivotyöksi, jossa käsitellään tietoa ja joka vaatii paljon ajattelulta. Työssä on kiirettä, keskeytyksiä ja useita samanaikaisia tehtäviä. Ne altistavat kuormittumiselle ja työhyvinvoinnin ongelmille.

Hoitajien työpäivään kuuluu varsinaisen hoitotyön lisäksi lukemista, kirjoittamista ja ongelmien ratkaisua. Keskeytykset ja puhehäly haittaavat muistamista ja keskittymistä, muistettavaa on paljon ja ohjeet ovat ristiriitaisia.

Havainnot tuotiin esille hoitajien työn kuormittavuutta tarkastelleessa Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Työterveyslaitoksen kehittämishankkeessa, jonka tulokset valmistuivat viime vuonna. Yllättäen tiedollisten vaatimusten huomattiin rasittavan hoitotyössä enemmän kuin hallintotyössä toimistossa.

HYVÄÄ HOITAJAN TYÖSSÄ on, ettei siinä tarvitse olla saavutettavissa työajan ulkopuolella, niin kuin monissa töissä nykyään.

Toisaalta hoitotyö sitoo työntekijän työpaikkaan, hoitaa ei voi etänä. Kun toimistotyöntekijä jää kotiin kirjoittamaan keskittymistä vaativaa raporttia, hoitaja tekee raportin työnsä ohessa alttiina keskeytyksille ja häiriöille. Infoähky liitetään turhan usein vain tietokoneen ja puhelimen ääressä työnsä tekeviin.

TYÖPÄIVÄ VOI OLLA RASKAS, mutta onneksi ystäväni on osannut rentoutua työmatkallaan. Bussissa työpaikalle ja takaisin hän ei ole avannut kännykkäänsä vaan katsellut ulos ikkunasta. Tuo puolituntinen on ollut hänelle todellinen siirtymäriitti kotoa työpaikalle ja takaisin.

Jotkut osaavat siis vielä elää hetkessä ja ilman kännykän välittämää viihdykettä. Työ pysyy puolen tunnin päässä muusta elämästä, muun maailman viestit ehtii lukea kotona. Tietotulvaa on ihan mahdollista hallita omilla toimilla.

HYVÄ TYÖYHTEISÖ PITI ystäväni vuosia samassa työpaikassa. Ajatuksia työpaikan vaihdosta oli jo aiemmin, mutta lopullinen syy lähtöön oli hänen mukaansa johdon vieraantuminen käytännön työstä.

Ammatti ei vaihtunut, ja raportoinnista ystäväni tuskin pääsee uudessakaan työpaikassa. Toivottavasti viiden minuutin kävelymatka riittää orientoitumiseen työhön mennessä ja palautumiseen kotiin astellessa.

 

Teksti: TTT-lehden päätoimittaja Kirsi Väisänen
Kuva: Juha Somby

Lisätietoa Satakunnan sairaanhoitopiirin ja Työterveyslaitoksen kehittämishankkeesta: Aivotyö toimivaksi hoitotyössä

Lue myös:

Stressi vie päätöksentekokyvyn

Älykkäästi tiiminä, itseohjautuen

Kehoa ja työntekijää kuunnellen

Liian kranttu jää vaille työntekijää

Ero tuli

Syö seurassa, edistä hyvinvointia

Tunteilla turvallisuutta

Kehonmittaus laajeni vapaalta työpäivään

Perehdytä välittäen

Terveiset ullakolta

Hyvän työyhteisön pilarit

Kommentit

  1. Valitettavan yleistä muuallakin, kuin hoitotyössä. Itse sain työterveyslääkäriltä vinkin käydä vaikka kahvilla tai vaikka lyhyellä kävelylenkillä työmatkan jälkeen ennen kotiinpaluuta syystä, että ei heti räjähdä puolisolle tai lapsille, jotka ovat syyttömiä työpaikan resurssipulan aikaansaamaan paineistukseen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje