Blogi

Päätoimittajalta: Syö seurassa, edistä hyvinvointia!

MATKUSTIN SYYSLOMAN PÄÄTTEEKSI lentokoneella Prahasta Helsinki-Vantaalle. Muu perhe istui eri penkkirivillä. Asettautuessani käytäväpaikalle hain turhaan katsekontaktia vieruskavereihin, jotka olivat jo istumassa. Molemmat nelikymppiset suomalaisnaiset käänsivät kiireesti katseensa pois.

Tuli hölmö olo! Siinä vietimme parituntisen ikään kuin emme olisi olemassakaan toisillemme.
Seuranpuute ei minua haitannut, olinhan kirjan kanssa liikkeellä. Sen sijaan se, että minusta tuli kanssamatkustajilleni näkymätön, ärsytti ja liikautti selvästi jotakin sisälläni.

MEILLÄ ON TARVE kuulua porukkaan. Ihmisaivojen neurologia on kehittynyt sosiaalisia tilanteita varten: koska yksinäisyys ei ole normaali tilanne, aivot tulkitsevat tilanteen vaarana tai uhkana ja ihmisen stressijärjestelmä kytkeytyy päälle.

Alkukantaisten aivojeni näkökulmasta lentokoneessa tapahtunut uhkasi hyvinvointiani. Luolanaiselle yhteisön ulkopuolelle jättäminen olisi luultavasti koitunut kohtalokkaaksi.

TYÖYHTEISÖT OVAT nykyisin levällään. Tieto siirtyy monikanavaisesti, ja fyysistä kanssakäymistä työkavereiden ja esimiehen kanssa on entistä vähemmän. Osa työstä kun voidaan tehdä joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta.

Monella vuorovaikutus on vähäistä myös työn ulkopuolella. Arvioiden mukaan joka viides suomalainen kärsii yksinäisyydestä.

Hyvinvointimme, viimeaikaisten tutkimusten mukaan monin tavoin jopa terveytemme, on kuitenkin vahvasti kytköksissä kanssakäymiseen. Siksi sosiaalisia tilanteita tulee suosia työpaikoilla.

TYÖTERVEYSLAITOS JULKAISI uudet terveyden edistämisen suositukset työpaikoilla käytettäviksi. Niissä otetaan kantaa muun muassa yhteisen ruokailuhetken järjestämiseen. Asiantuntijat suosittavat, että työpaikoilla sovittaisiin ajankohdat, jolloin kokoonnutaan yhdessä kahvi- ja ruokatauoille. Suositusten mukaan ruokatauon aikana tulisi irrottautua työasioista ja puhua muusta kuin työstä.

Neuvo on viisas, ja sitä kannattaa noudattaa, kun halutaan kehittää työilmapiiriä ja työntekijöiden hyvinvointia. Erityisesti johtajan ja esimiehen pitäisi osallistua yhteiseen taukoon ja osoittaa näin sekä tauotuksen että vapaamuotoisen seurustelun tärkeyttä. Muusta porukasta eristäytyvä esimies, joka painaa töitä tauoista välittämättä, mitätöi esimerkillään tahtomattaankin hyvät pyrkimykset.

Yhteinen ruokailu tai kahvihetki on liimaa työyhteisölle. Muiden kuin työasioiden jakaminen rakentaa luottamusta työkavereiden kesken. Anna vähän itsestäsi, niin jatkossa on entistä helpompaa jakaa ideoita ja pyytää apua.

Sitä paitsi ruokaseura lisää hyvinvointiasi myös toisella tapaa: se edistää todistetusti ruoansulatusta.

Teksti: TTT-lehden päätoimittaja Kirsi Väisänen
Kuva: Juha Somby

Lue myös:

Stressi vie päätöksentekokyvyn

Älykkäästi tiiminä, itseohjautuen

Kehoa ja työntekijää kuunnellen

Liian kranttu jää vaille työntekijää

Ero tuli

Poissa työpaikalta

Tunteilla turvallisuutta

Kehonmittaus laajeni vapaalta työpäivään

Perehdytä välittäen

Terveiset ullakolta

Hyvän työyhteisön pilarit

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje