Työturvallisuus

Koronaepidemia muuttaa yritysten toimintoja

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Apteekkariliitto

Monilla työpaikoilla on siirrytty osin etätöihin. Kaikki työ ei kuitenkaan onnistu kotoa käsin. Apteekit ja kodinkoneketju ovat varautuneet omalla tavallaan poikkeustilaan. Lue sivun lopussa olevista linkeistä myös jutut, jotka kertovat, miten rakennusalalla ja jätehuollossa toimitaan korona-aikana.

Apteekkariliitto muistuttaa, että flunssaoireisten ei pidä tulla nyt apteekkiin. Tällä pyritään ehkäisemään apteekkihenkilökunnan ja muiden asiakkaiden sairastumista koronavirusinfektioon.

– Tässä on toistaiseksi onnistuttu, sillä kyselymme mukaan koronavirustartuntoja ei ainakaan vielä viime viikonvaihteessa ollut todettu apteekkien henkilökunnissa, kertoi farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta 31. maaliskuuta. Apteekeissa työskentelee reilut 8 500 henkeä, kun apteekkarit luetaan mukaan.

Apteekkien työntekijät ovat alalla, jonka hallitus on listannut yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiseksi. Muita tällaisia aloja ovat terveydenhuolto, poliisi, pelastustoimi, Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat. Myös vesihuolto, jätehuolto, siivouspalvelut, elintarvikeketju ja lämmöntuotanto katsotaan välttämättä hoidettaviin töihin. Lisäksi osa kasvatus- ja opetustehtävissä olevista henkilöistä lasketaan tähän ryhmään kuuluviksi.

Apteekeissa on tehty monia toimia, joilla koronaepidemian etulinjassa palvelevia apteekin ammattilaisia pyritään suojaamaan tartunnoilta. Valtaosa apteekkareista on esimerkiksi asennuttanut pärskesuojapleksit palvelutiskeille ja kassapisteisiin. Asiakkaita muistutetaan riittävästä turvavälistä ja käsihygieniasta.

Apteekkihenkilöstön suojauskeinot ovat siis samantapaiset kuin vähittäiskaupoissa. Myymälöiden tapaan palvellaan myös toimittamalla tavara kotiin. Lisääntynyt etäasiointi kotiinkuljetuspalveluineen vähentää sekä asiakkaiden että työntekijöiden riskiä sairastua. Apteekkariliiton maaliskuun lopussa tekemän kyselyn mukaan jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa asiakkailleen kotiinkuljetuspalveluita.

Valmiusryhmä miettii kodinkoneketjun varautumista

Henkilöstöpäällikkö Päivi Mäenpää kuuluu työpaikkansa Gigantin koronavalmiusryhmään, ja osa hänen muista töistään on tauolla sen vuoksi.

Työntekijöistä kukaan ei ole vielä tiettävästi sairastunut uuden koronaviruksen takia. Testejä on tehty muutamia, ja joitakin ulkomailta palanneita on ollut kahden viikon kotikaranteenissa.

– Karanteeniajan palkanmaksussa noudatetaan Kaupan liiton ohjeita. Jos on lähtenyt ulkomaan matkalle ennen kuin ulkoministeriö antoi 12.3. ohjeistuksen välttää ulkomaille matkustamista, poissaolo on palkallista. Myöhemmin matkustaneiden osalta poissaolo on palkatonta, jos siihen ei sovitella vuosivapaita, vuosilomia tai saldotunteja, Mäenpää sanoo.

Pääkonttorin väki on etätöissä

Gigantin 41 myymälää ympäri Suomen ovat avoinna. Kodinelektroniikan kysyntä on kasvanut viime päivinä erityisesti etätyössä käytettävien välineiden osalta. Myös asiakaspalvelukeskukseen tulee tavallista runsaammin yhteydenottoja koskien verkko-ostoksia ja mahdollisesti muuttuneita tavarakuljetuksia.

Työntekijät ovat töissä normaalisti, vaikka koronariski on toki muuttanut yrityksen toimintatapoja. Pääkonttorin väki on jo ohjattu etätöihin, ja muistakin työntekijöistä osalle on hankittu valmiiksi etätyövälineitä.

– Meillä on tehty hyvin vähän etätyötä, ja tilanne antaa nyt mahdollisuuden harjoitella sitä. Näinä viikkoina olemme jo oppineet paljon, Mäenpää kertoo.

Hän sanoo huomanneensa sosiaalisten kontaktien tarpeen jo muutaman etätyöpäivän jälkeen.

– Jo poikkeustilan alkupäivinä vietimme yhteisen kahvihetken duunikavereiden kanssa. Osa käytti videoyhteyttä, osa oli mukana vain ääniyhteydellä. Pääkonttorin perjantainen aamiaispalaverikin toimii nyt hyvin etänä, ja kaikki saavat näin päivitetyt tiedot tilanteestamme.

Joustoja ja ohjeistusta

Ohjeet Gigantin valmiusryhmän perustamiseen tulivat yrityksen pohjoismaiselta johdolta, jolle Suomen-toimitusjohtaja raportoi päivittäin tilanteesta. Lisäksi johtoryhmä ja valmiusryhmä kokoontuvat joka aamu etänä. Iltapäivisin pidetään vielä kokous tavaratalopäälliköiden kanssa.

Flunssaoireisia työntekijöitä on neuvottu viranomaisohjeiden mukaisesti jäämään kotiin. Kun tavallisesti esimiehen luvalla on voinut jäädä kotiin korkeintaan kolmeksi päiväksi, nyt maksimiaika on seitsemän päivää.

– Olemme myös määritelleet joustoja, miten voimme järjestää vapaita niille työntekijöillemme, joiden lapset ovat kotona. Työntekijän puoliso voi olla sellaisessa työssä, esimerkiksi hoitoalalla, josta ei voi olla poissa.

Myymälöissä siivousta on tehostettu ja käsidesiä on hankittu lisää. Esillä on julisteita, joissa neuvotaan olemaan kättelemättä ja pitämään etäisyyttä asioinnissa. Korttimaksua suositellaan käteisen sijaan.

– Käsihygienian tärkeyttä on tietysti painotettu kaikille, Mäenpää toteaa.

 

Lue myös

Rakennustyömaillakin korona on otettava tosissaan

Jätehuolto varautuu

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje