Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue tarkasti majoitus- ja ravitsemusalan työpaikkoja vuosina 2014 ja 2015. Tarkastuksia tehtiin yhteensä 350, ja ne kohdistuivat kaikenkokoisiin yrityksiin.
Valvontahavaintojen mukaan suurimmat epäkohdat löytyivät työterveyshuollon järjestämisestä. Toimintaohjeita annettiin noin 1 250 ja kehotuksia liki 200. Tarkastuksista vain noin 6 prosenttia oli sellaisia, joista ei tullut velvoitteita työnantajalle.
Tarkastushavaintojen perusteella eniten velvoitteita ja kehotuksia annettiin työterveyshuollon työpaikkaselvityksistä.
“Peräti 57 yrityksessä ei ollut lainkaan järjestetty lakisääteistä työterveyshuoltoa. Työterveyshuollon työpaikkaselvitystä ei ollut työpaikalla tehty, se oli vanhentunut tai se oli esimerkiksi tehty aiempiin toimitiloihin. Myös työterveyshuollon toimintasuunnitelma oli tekemättä. Lisäksi tyypillistä on, että työterveyshuollon toimintasuunnitelma on päivittämättä”, kertoo ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala.
Myös kemiallisten tekijöiden hallinnassa oli puutteita, mikä ilmeni esimerkiksi käyttöturvallisuustiedotteiden puuttumisena.
Tarkastusten perusteella vaikuttaa siltä, että majoitus- ja ravitsemisalaa on syytä valvoa.
“Toimiala on kovin muuttuva. Yrityksiä loppuu ja niitä perustetaan tiheään tahtiin, työnantajat vaihtuvat, ja yritysten toiminnot muuttuvat laajemmiksi tai suppeammiksi. Valvontakentästä on vaikea saada pysyvää yleiskäsitystä, joten toimialalle on syytä suunnata jatkuvasti valvontaa”, sanoo ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala.
Työsuojeluviranomaisen mukaan valvonnan painopiste tulee olla työsuhde- ja työterveyshuoltoasioiden lisäksi työympäristöasioissa.
(Lähteenä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)
Mitä mieltä? Kommentoi!