Lyhyet

Koneen nostossa sattunut työtapaturma johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Käärintäkoneita valmistavassa yrityksessä sattui joulukuussa 2020 työtapaturma, jossa työntekijän sormi jäi pakkauskoneen ylärungon alle konetta nostettaessa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut yhtiölle 20 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yrityksen työnjohtaja sai 35 päiväsakkoa ja tehtaanjohtaja 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kone oli pudonnut, koska nostoapuvälineen pysymistä nostettavassa taakassa ei ollut varmistettu. Käräjäoikeuden mukaan yhtiössä oli tehty vaarojen arviointi, mutta työnantaja ei ollut tutkinut systemaattisesti kaikkia työvaiheiden vaaroja ja riskejä – esimerkiksi nostoapuvälineen lukituksen puuttuminen oli jäänyt huomioimatta.

Lisäksi työn ohjeistuksessa oli ollut puutteita, ja siksi työntekijät eivät osanneet toimia oikein nostolaitteen jumitilanteessa, jossa työtapaturma sattui. Pakkaustyölle ei myöskään ollut kirjallista ohjetta.

Työturvallisuusrikos on vaarantamisrikos

Käräjäoikeuden mukaan työntekijä ei olisi voinut ennalta arvata, että nostopuomi irtoaisi taakasta. Hän oli ollut tekemässä tavanomaista työsuoritusta eikä hän ollut toiminut saamiensa ohjeiden vastaisesti. Hänelle ei ollut edes annettu erityisiä ohjeita jumitilanteiden varalle. Kysymys ei siten ollut epätavallisista ja ennalta arvaamattomista olosuhteista, joihin työnantaja ei olisi voinut vaikuttaa.

Käräjäoikeus painotti vielä, että työturvallisuusrikos on niin sanottu vaarantamisrikos, jossa rangaistusvastuu ei edellytä työntekijän loukkaantumista tai edes hänen terveytensä vaarantamista. Vastuuta ei siten voida poistaa sillä perusteella, että vahinko olisi voitu välttää ottamalla kädellä kiinni ylärungon toisesta kohdasta.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huolehtia, että nostot voidaan tehdä turvallisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa nostojen ohjeistamista ja perehdyttämistä työntekijöille sekä nostoapuvälineiden ja nostinten turvallisuudesta huolehtimista. Aika ajoin on myös tarkasteltava, ovatko ohjeet ja välineet yhä turvalliset ja ajantasaiset.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 28.8.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje