Lyhyet

Nosturin kaatuminen toi nipun sakkoja

| Teksti: Sanna Alajoki

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi nostopalveluita toimittavan yrityksen työnjohtajan ja nostotyönjohtajan 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Sekä nostotyön suorittanut yhtiö että rankennushankkeessa päätoteuttajana toiminut yhtiö tuomittiin molemmat 30 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi ajoneuvonosturin kuljettaja tuomittiin 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikkomuksesta.

Käsiteltävänä oli telanosturin kokoamisessa sattunut vaaratilanne Kilpilahden jalostamoalueella Porvoossa. Ajoneuvonosturin kuljettaja oli ollut nostamassa ajoneuvonosturilla telaa kuorma-auton lavalta. Nosto tapahtui ahtaahkossa paikassa, jonka välittömässä läheisyydessä oli herkästi syttyviä kaasuja ja palavia nesteitä sisältäviä prosessiputkistoja. Kuljettaja teki nostovalvontalaitteen toimintakyvyttömäksi, jotta hän voisi käyttää nostossa pidennettä puomia. Taakan siirtäminen liian korkealle johti siihen, että kuljettaja menetti nosturin hallittavuuden. Nosturi kaatui käynnissä olevan tuotantolinjan putkistojen viereen ja aiheutti ilmeisen vaaratilanteen lähellä oleville ihmisille ja omaisuudelle.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että riskin arvioinnissa ei ollut huomioitu riskejä, joita aiheutui telanosturin kokoamisesta ahtaassa paikassa ja käynnissä olevan tuotantolinjan läheisyydessä. Mikäli riskianalyysi olisi tehty asianmukaisesti, olisi havaittu, että kyseessä oli rakennustyön turvallisuudesta annetun asetuksen mukainen vaikea nostotyö, joka olisi edellyttänyt erillistä kirjallista nostotyösuunnitelmaa. Oikeuden mukaan onnettomuus olisi todennäköisesti voitu välttää, mikäli nostotyösuunnitelma olisi ollut olemassa. Tällöin ainakin riski siitä, että nostotyöntekijöille olisi syntynyt tarve ryhtyä itse suunnittelemaan ja tämän mukaisesti suorittamaan nostotyötä, olisi voitu eliminoida mahdollisimman pitkälle. Nyt tehtävään saatu ohjeistus oli ollut puutteellinen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Anna Tiainen korostaa, että kyseissä nostotyössä on ollut riskinä nimenomaan eritysvaarallinen työympäristö, joka on otettava huomioon turvallisuussuunnittelussa.

– Ympäröivät olosuhteet voivat tehdä muutoin tavanomaisesta nostotyöstä vaativan, Tiainen sanoo.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje