Työelämä

Psykologinen turvallisuus siivittää nuoren työuraa

Työyhteisö voi monin tavoin edistää nuoren harjoittelijan tai työntekijän kiinnittymistä työelämään. Kaikki lähtee siitä, että tulokas voi kokea olonsa työyhteisössä turvalliseksi.

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Adobe Stock

Ensimmäiset kokemukset työelämästä vaikuttavat olennaisesti siihen, millainen kuva nuorelle syntyy omasta työkyvystään ja itsestään työntekijänä. Ei siis ole yhdentekevää, miten nuoret työntekijät otetaan vastaan työpaikoilla, toteaa psykologi ja psykoterapeutti Leena Boltar.

Kuntoutussäätiössä työskennellyt Boltar on tehnyt pitkän työuransa aikana yhteistyötä työpaikkojen kanssa eri yhteyksissä. Viimeksi hän on ollut mukana Mielihyvin duunissa -hankkeessa valmentamassa työyhteisöjä nuorten vastaanottamiseen.

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa työnantajien, oppilaitosten ja työterveyshuollon osaamista nuorten mielenterveyden ja työkyvyn tukemisessa.

Kun työpaikalla on psykologisesti turvallinen ilmapiiri, se lisää kaikkien työhyvinvointia ja edistää myös nuorten kiinnittymistä työelämään. Sellaisessa ilmapiirissä on sallittua ja toivottavaakin esittää kysymyksiä ja tuoda esiin mahdollisia ongelmia.

– Psykologinen turvallisuus on minkä tahansa terveyttä tukevan työn edellytys. Se tarkoittaa avointa työkulttuuria ja myös sitä, että työstä saa kannustavaa palautetta, Boltar sanoo.

Hän toteaa palautteen puutteen olevan keskeinen ongelma suomalaisessa työelämässä. Vanhempi polvi on tottunut siihen, että jos työstä ei tule kiitosta mutta ei moitteitakaan, kaikki on ilmeisesti mennyt hyvin. Nuoret odottavat – oikeutetusti – toisenlaista kohtelua.

Mentoroinnista hyviä tuloksia

Miten sitten työyhteisö voisi parantaa valmiuksiaan kohdata nuoret työntekijät?

Esimerkiksi mentorointimalleista on Boltarin mukaan saatu hyviä tuloksia. Mallit vaihtelevat, mutta yhteinen tavoite on, mentoriksi ryhtynyt työntekijä auttaa nuorta juurtumaan ja sitoutumaan työhön.

– Mentoroinnissa hyödynnetään mentorin sisällöllistä osaamista ja hiljaista tietoa. Ja lähtökohtana on, että ohjaus lähtee nuoren kysymyksistä, jotka voivat koskea mitä tahansa työhön liittyvää.

Mentorointi hyödyttää myös uransa loppuvaiheessa olevia, jotka voivat näin jakaa tietoaan uusille tekijöille ja saada heiltä uutta näkökulmaa työhönsä. Hyviä kokemuksia on Boltarin mukaan saatu myös mallista, jossa jo jonkin verran työkokemusta saaneet nuoret mentoroivat vähemmän kokeneita.

– On huomattu, että se vahvistaa nuorten sitoutumista työhön. Ja onhan nuorten keskeinen kehitystehtävä liittyä omaan ikäpolveensa, se on heille tärkeä juttu.

Boltar huomauttaa, että nuorten yksinäisyys on lisääntynyt, ja yksinäisyys on ylipäätään yksi mielenterveyttä rapauttava ja ahdistusta lisäävä tekijä yhteiskunnassamme. Työyhteisöön kuuluminen on merkittävä mahdollisuus tutustua ihmisiin ja liittyä porukkaan.

Välittäminen ei vaadi erityistaitoja

Nuorten mielenterveydestä on saatu viime vuosina lukea hälyttäviä uutisia, ja etenkin ahdistuneisuus on lisääntynyt. Jos ensimmäiset kokemukset työelämästä ovat huonoja, ne ovat omiaan lisäämään ahdistusta ja epävarmuutta, mikä voi johtaa esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden välttelyyn.

Kun työpaikalla aloittaa nuori työntekijä, jokainen työyhteisön jäsen voi omalta osaltaan helpottaa tämän sopeutumista porukkaan. Se ei vaadi eritystaitoja vaan tavallista inhimillistä vuorovaikutusta: Tervehditään, kysytään kuulumisia, kuunnellaan ja otetaan mukaan yhteisiin keskusteluihin. Tarjotaan apua, jos sille tuntuu olevan tarvetta.

– Toimiva vuorovaikutus voi tutkitusti olla palkkaa tärkeämpi tekijä. Työpaikkaa valitessa nuorille keskeinen kriteeri on, miten työnantaja panostaa työhyvinvointiin ja siihen, että työyhteisö on välittävä. Ja kun työ on terveyttä edistävää, se auttaa kaikkia, ei vain nuoria, Leena Boltar sanoo.

 

Lisätietoja:

Mielihyvin duunissa -hankkeen sivulla on vinkkejä ja materiaaleja työnantajille, nuorille sekä opettajille ja ohjaajille: mielihyvinduunissa.fi

Tilaaja, lue lisää: Moi, miten menee – Nuori viihtyy työssä, jossa voi tuntea kuuluvansa porukkaan

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje