Uramuotoilu on ajattelun ja muutoksen tekemisen väline. Se sisältää kuusi taitoa, joista jokaista voi harjaannuttaa: empatia, luovuus, näkökulman vaihtaminen, radikaali yhteistyö, tuumasta toimeen -asenne ja sisu.
Empatia on näistä kyvyistä tärkein. Sitä voi kehittää esimerkiksi asettumalla uteliaan tutkijan rooliin ja harjoittamalla tietoisuustaitoja. Kirjallisuuden lukeminen lisää tutkitusti empatiakykyä. Empatian kehittämien tarkoittaa tässä yhteydessä ajassa ilmenevien uusien tarpeiden sekä omien toiveiden ja vahvuuksien havainnointia.
Asenne ratkaisee. Ota tulevaisuus omiin käsiisi. Työelämän, uran ja jokaisen työpäivän voi nähdä prosessina, jossa pienilläkin teoilla on merkitystä. Pääasia, että teet jotain jo tänään etkä vain haaveile.
Työelämän muuttuessa vanhoja töitä katoaa samalla, kun uusia syntyy tilalle. Muutokset vaativat mukautumista, oppimista ja uusien mahdollisuuksien aktiivista etsintää. Muutosvyöryssä voi lohduttaa ajatus, että varmasti moni muukin voi kokea olonsa aika voimattomaksi.
Päivitä osaamistasi jatkuvasti. Se on helpompaa kuin koskaan. Internet on tuonut oppimisen jokaisen ulottuville. Kuka tahansa voi ottaa asioista itsenäisesti selvää. Moni asia muuttuukin niin nopeasti, ettei yliopistokursseilta välttämättä edes löydy yhtä ajantasaista tietoa kuin verkosta. Et ole yksin. Meidän kaikkien pitää opetella koko ajan paljon uutta.
Määrittele mielessäsi, mitä oikeasti haluat. Suhtaudutko asioihin avoimesti? Osaatko pohdiskella sitä, mihin maailma on menossa? Mikä on sinun paikkasi?
Muutosahdistukseen usein liittyy se, että emme oikein tiedä, mitä haluamme. Millaista osaamista sinulla on ja millaista pitäisi olla, jos haluat suuntautua työelämässä tiettyyn suuntaan?
Omia analysointitaitojaan voi ja tulee kehittää. Uranmuutos ei välttämättä vaadi suurta hyppyä tuntemattomaan, burnoutia, irtiottoa tai mahtipontisia tekoja.
Puhu tuntemuksistasi, toiveistasi ja kaikesta työhön liittyvästä työtovereiden kanssa. Olemme tottuneet siihen, että uratavoitteet ovat yksityisasioita ja ne pidetään salassa. Ääneen puhuminen kuitenkin auttaa jäsentelemään ajatuksia. Yhdessä voi olla helpompaa hahmottaa, millaista osaamista yrityksessä nyt ja tulevaisuudessa tarvitaan. Harvoin kaikki viisaus asuu yhdessä päässä. Mihin suuntaan koko tiimin tulisi kehittyä?
Avoimuus ei merkitse omien heikkouksien paljastamista. Saatat huomata, että moni asia onkin todella hyvin. Keskustelemalla ongelmat asettuvat mittasuhteisiinsa. Ympärilläsi saattaa olla ihmisiä, jotka haluavat, osaavat ja pystyvät auttamaan.
Salli itsellesi virheet. Pelkäämme niiden tekemistä aivan turhaan, ja se suitsii luovuuttamme. Jos kolmen uuden ajatuksen sijaan esittääkin 300 ideaa, aivan varmasti joukkoon mahtuu myös vähemmän hyviä.
Luovuus ei ole varattu vain neroille, vaan sitä pystyy harjoittamaan samalla tavoin kuin empatian kehittämisessä kuuntelutaitoa. Se on usein oman ajattelun haastamista niin, ettei välttämättä teekään, kuten aina on tehty. Luovuus on myös keskeneräisyyden sietämistä.
Suhtaudu tulevaisuuteen avoimin mielin. Moni työtehtävistä on vielä keksimättä. Tutkimalla maailmaa empaattisesti saatat huomata uusia tarpeita, joiden pohjalta voit muovata nykyistä työtäsi paremmin tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi tai kehittää uusia tuotteita ja palveluja. Uuden työn hakeminen tulee meitä vastaan yhä useammin – eläkevirat kuuluvat historiaan. Muutos vaatii mukautumista, oppimista ja uusien väylien aktiivista hakemista.
Ole ihminen. Rutiinien siirtyessä älykkäille koneille ja sovelluksille ihmisen tehtävänä on hyödyntää inhimillisiä kykyjään. Toki joudumme opettelemaan uusien työkalujen käytön, mutta myös miettimään, miten tehdä asioita yhdessä. Ihmistyö muuttuu yhä enemmän poikkeus- ja vuorovaikutustilanteiden hoitamiseksi sekä monimutkaisten ongelmien ratkomiseksi.
Lähde: Työelämämuotoilija Anna-Kaisa Varamäki, Workday Designers Oy
Mitä mieltä? Kommentoi!