
Karhunpennut kurkistelevat hopeisten runkojen takaa. Kelottuneet oksankarahkat lepäävät sammalmättäällä. Tuoksuu mesiangervo, jossain livertää lintu.
Olen päätynyt kesken työpäivän metsän siimekseen, vaikka olen sisätiloissa.
Istun pehmeällä sohvalla jyväskyläläisen yhteistoimiston huoneessa ja rapistelen käsissäni käpyä. Täällä ei näy seiniä, vaan kankaalle loihdittu metsämaisema. Lattiaa täplittävät huovutetut sienet ja viherkasvit, joiden lehtiversot kiemurtavat sileiden kivien ja jäkäläpalleroiden välitse.
Voin hetken vain istua ja hengähtää ja antaa työkiireiden nostattamien kierrosten laskea.
Metreittäin luontoa sisätiloihin
Yrittäjät Satu Freyberg ja Pia-Maria Pohto haluavat tuoda luonnon ja taiteen elvyttävät ja rauhoittavat vaikutukset kaikkien saataville.
Freybergin ja Pohton AistiSiimes-startup rakentaa olemassa oleviin tiloihin moniaistisia luontohyvinvointitiloja. Taidekankaat, tuoksut, äänet ja muut luontoelementit muuntavat tilan elämykseksi.
Yritys luo näitä siimeksiä yritysten tauko-, edustus- ja kokoustiloihin, messuille, hoivakoteihin ja sairaaloihin sekä matkailukohteisiin. Asiakkaan tarvitsee vain kertoa tilansa mitat, niin yritys täyttää sen. Kehitteillä on parhaillaan myös liikuteltava mobiiliversio.
Myös verkkokaupan lanseeraus lähestyy. Pian kuluttajat voivat hankkia sieltä luontoon liittyviä, hyvinvointia luovia elementtejä omaan kotiinsa.
Freyberg ja Pohto kutsuvat toteutusta ”sisäänheittotuotteeksi ulos”, koska elämyksellisissä tiloissa oleskelu inspiroi käyttäjiä hakeutumaan myös ulos oikeaan luontoon.
Idea syntyi männynoksista
Yritysidea syntyi, kun Freyberg vieraili äitinsä luona ikäihmisille tarkoitetussa hoivakodissa ja toi tuliaisina männynoksia. Yksinkertaisella oksanipulla oli hämmästyttävä vaikutus:
– Ikäihmiset ottivat oksia käteensä ja tuoksuttelivat niitä. Hiljalleen yhteisöasumistilassa vallinnut apaattinen tunnelma katosi. Hoivakodin asukkaat alkoivat muistella luontokokemuksiaan ja kertoilla tarinoita, Freyberg sanoo.
Myös Pohtolla oli läheinen samassa hoivakodissa.
Vuosi sitten naiset perustivat AistiSiimes Oy:n, jossa Freyberg hoitaa toimitusjohtajan töitä. Hallituksen puheenjohtaja Pohto puolestaan käyttää luovaa osaamistaan ja taiteilijan silmäänsä tilojen suunnittelussa ja somistuksessa.
Yrittäjäkaksikko on niin yksituumainen, että he puhuvat liki yhteen ääneen täydentäen toistensa lauseita, ettei oikein erota, kumpi on äänessä.
Oven kautta henkireikään
Ensimmäiset elämystilat toteutettiin ikääntyneiden asumisyksiköihin ja hoivakoteihin.
Freyberg ja Pohto rakensivat elämystilat myös Keski-Suomen Sairaala Novan psykiatrian hoitokeskukseen sekä Hiljaiselle pihalle.
Sotealan kohteiden lisäksi niitä on toteutettu muun muassa julkisiin tiloihin, yrityksiin, matkailukohteisiin sekä erilaisiin tapahtumiin.
Sairaalassa tiloista ovat päässeet nauttimaan paitsi potilaat, joiden on vaikea muuten päästä sairaalaympäristöstä itse luontoon, myös hoitohenkilökunta, joka tarvitsee taukoa hektiseen päivään.
Käyttäjäpalautetta on kerätty ja tutkittu jo kolmen vuoden ajan.
– Olimme ällikällä lyötyjä, miten tila voi vaikuttaa niin voimakkaasti. Moni kuvaa Siimestä henkireiäksi, jossa pääsee rauhoittumaan tai saa virtaa jatkaa.
AistiSiimeksen perustajat ovat saaneet vahvistusta sille, että he ovat oikealla tiellä: luontoelämyksillä ja taiteella voisi olla nykyistä suurempi rooli tasapainottamassa kuluttavaa ja kiireistä nykymenoa.
– Vaativassa ja stressaavassa työelämässä ihminen alkaa kaivata palauttavia hetkiä, mutta usein mielen hyvinvointi jää työpaikkojen työhyvinvointisatsauksissa esimerkiksi liikuntaseteleiden varjoon.
Nykyisin konseptilla on jo toistatuhatta suosittelijaa.
Siimeksen luonto- ja taide-elementtejä on toteutettu yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa. Keskisuomalaiset oppilaitokset ja käsityömestarit ovat osallistuneet esimerkiksi huopasienten ja huovutettujen kivien työstämiseen. Huovutusmateriaaleina on saatettu käyttää vaikkapa vanhoja villapaitoja.
Luontoelämyksillä on tutkittuja vaikutuksia
Luonnon positiivista hyvinvointivaikutuksista on tutkimustietoa. AistiSiimeksen yrittäjät ovat tehneet tutkimusyhteistyötä Keski-Suomen hyvinvointialueen, Kuntoutumis- ja liikuntasäätiö Peurungan ja Jyväskylän yliopiston kanssa.
Tutkimustulokset osoittavat, että luontoelämyskonsepti madaltaa elimistön stressitasoa ja palauttaa nopeasti, helpottaa vuorovaikutusta, parantaa keskittymistä ja inspiroi luovuuteen.
– Merkittävimmät vaikutukset syntyvät jo viidessä minuutissa. On todella tärkeä pitää pieniä palauttavia hetkiä. Ne auttavat jaksamaan ja nukkumaankin paremmin, Freyberg ja Pohto summaavat.
Yrittäjät ovat räätälöineet Siimeksiä myös rauhoittumistiloiksi festarihulinan keskelle ja hiljaiseksi tyveneksi aistiyliherkille. Kesäisen ja talvisen metsäteeman lisäksi palettiin on otettu saaristoteema, jossa katse saa hakeutua aavan meren horisonttiin.
Parhaillaan on meneillään uusi tutkimusyhteistyö. Huippu-urheilun instituutti KIHU ja Jyväskylän yliopisto tutkivat, kuinka luontohyvinvointitila voisi auttaa urheilijoita palautumisessa.
Moniaistisuus tukee aivoterveyttä
Jyväskylän Kauramäessä on pysyvä Siimes GreenCare -toteutus, jossa ikäihmiset ja vastapäisen päiväkodin lapset tapaavat toisiaan.
Hoivakotien tiloihin on toivottu esimerkiksi kutimia ja luontokirjoja sekä muita tekemisen virikkeitä, jotka helpottavat kohtaamisia ja luovat tilaisuuksia iloiseen, yhteiseen ”luontoretkeen”.
– Kun näköaisti huononee iän myötä, tunto- ja hajuaisti korostuvat. Moniaistiset tilat ovat hyväksi aivoterveydelle. Jopa muistisairaat ovat muistaneet olleensa Siimeksessä, Freyberg ja Pohto kertovat.
Yrittäjät näkevät, että konseptille on kovasti tarvetta erilaisissa asiakasryhmissä, kuten sosiaali- ja terveysalalla, päiväkodeissa ja kouluissa. Kasvua hidastavat yleinen taloudellinen tilanne ja etenkin julkisen sektorin säästökuuri. Kiinnostus luonnosta saatavaa hyvinvointia kohtaan on kuitenkin kasvussa kaikkialla, mikä tuo yrittäjille lisää mahdollisuuksia.
Yritys osallistuu Osakan maailmannäyttelyyn
Matkailupuoli on korostumassa AistiSiimeksen toiminnassa tänä vuonna.
Freybergillä on vahva tausta suomalaisen saunan kansainvälisessä markkinoinnissa. Molemmat naiset näkevät, että saunan tavoin luontohyvinvointitila voisi toimia maabrändin vahvistajana ja matkailuvalttina.
– Suomalaisessa luonnossa ja saunassa on aineksia onneen. Jos ennen luksus tarkoitti sitä, että enemmän on enemmän, nykyisin luksus on perusasioita, rauhoittumista ja luonnossa olemista.
AistiSiimestä on pyydetty mukaan Japanin Osakan maailmannäyttelyyn. Syyskuun puolivälissä yrittäjät rakentavat talviteemaisen Siimeksen Pohjoismaiden paviljonkiin.
– Haemme juuri yhteistyökumppania Japanista. Uskomme, että japanilaisia voisi kiinnostaa suomalaisen rauhoittumispisteen toteuttaminen kotiin luontotaide-elementtien, tekstiileiden ja tuoksujen avulla, Pohto ja Freyberg kertovat.
Pääkuva: AistiSiimeksen perustajien Satu Freybergin ja Pia-Maria Pohton mielestä rauhoittavalle ja palauttavalle luontoelämystilalle on tarvetta monella alalla. Yritys on muun muassa Helsinki Priden kumppaniyritys. Aistiherkkien tarpeita huomioiva saaristoteemainen Siimes nähdään Helsinki Pride-tapahtuman Puistojuhlassa.
Mitä mieltä? Kommentoi!