Työkirja ohjaa osallistavaan uudistusten arviointiin.
Työn ja palvelujen uudistamisessa yleistyvät nopeat kokeilut, joiden onnistumista pitäisi osata arvioida. Sen sijaan että kutsut arviointikonsultin paikalle, voit toteuttaa arvioinnin osallistavasti ja niin, että kaikki oppivat kokeilusta. KUMOUS-hankkeessa kehitetty työkirja: Kokeilut käytäntöön ohjaa vaihe vaiheelta, miten arviointi voi kulkea kokeilun rinnalla sen alusta loppuun asti.
Työkirja ohjaa asettamaan tavoitteita monesta eri näkökulmasta painottaen vaikutuksia ihmiseen, mutta unohtamatta teknisiä ja taloudellisia arvojakaan. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan kokeilun puolivälissä ja sen päättyessä yhdessä työntekijöiden, käyttäjien sekä potentiaalisten kokeilun levittäjien kanssa.
Työkirja antaa ohjeet siihen, miten järjestää oppimista tukeva arviointitilaisuus. Näin luodaan edellytyksiä ja ensiaskeleita kokeilun levittämiselle.
Työkirja sopii periaatteessa kaikille kokeiluihin osallistuville: kokeilun vetäjille, kehittäjille, arvioijille, tutkijoille ja kaikille, jotka haluavat tehdä arvioinnista oppimistapahtuman.
KUMOUS-hankkeen aikana menetelmää käytettiin seitsemän erilaisen palveluinnovaation arviointiin. Työkirjassa on käytetty yhtenä palveluinnovaatioesimerkkinä Hämeenlinnan kaupungin lasten ja nuorten palveluissa kehitettyä yhteistä palvelualusta-kokeilua.
Parhaillaan menetelmää sovelletaan maakunnallisten digituen pilottien arviointiin.
Työkirja on saatavissa Työterveyslaitoksen verkkosivuilta maksuttomasti: https://www.ttl.fi/kokeilut-kaytantoon-tyokirja/
Lisätietoja KUMOUS-hankkeesta: digikumous.fi ja johtava tutkija Eveliina Saari, eveliina.saari@ttl.fi ja 030 4742712.
Mitä mieltä? Kommentoi!