Lyhyet

Kärkisorvia käytetään yhä väärin – seurauksena vakavia työtapaturmia

| Teksti: Helinä Kujala

Suomessa on sattunut viime aikoina useita vakavia työtapaturmia, kun kärkisorvilla on hiottu metallia käsin hiomanauhan avulla ilman sorvin lisälaitetta. Työmenetelmä on vaarallisena kielletty, työsuojeluviranomainen muistuttaa.

Työskentely manuaalisella kärkisorvilla on erityisen vaarallista silloin, kun työntekijä käyttää hiomanauhaa, hiomakangasta tai muuta käsissä pidettävää esinettä niin, että kappaleen annetaan pyöriä sorvin istukassa.

Vaarallisessa työtavassa kappaletta hiotaan painamalla hiomapaperi pyörivää kappaletta vasten. Toisessa vaarallisessa työtavassa hiomanauhaa tai -kangasta pidetään käsin kiinni sen molemmista päistä, kun nauha tai kangas on ohjattu kulkemaan pyörivän kappaleen takaa.

Hiomanauha tai -kangas saattaa takertua pyörivään kappaleeseen vieden vähintään työntekijän käden sorvin rakenteisiin. Seurauksena voi olla vakava vamma tai jopa kuolema.

 

Käyttöohjeet kieltävät vaarallisen työtavan

Työsuojeluviranomaisen tutkittua tapaturmia on selvinnyt, että joissain tapauksissa sorvin käyttöohjetta ei ollut noudatettu tai ohje oli puuttunut. Osassa tapauksissa työjohto ei ollut tiennyt työmenetelmän vaarallisuudesta, vaikka käyttöohjeet löytyivät työpaikalta ja niissä työmenetelmä kielletään.

Työmenetelmä on kielletty, koska se on aiheuttanut vuosittain useita vakavia työtapaturmia. Lisäksi kieltämisen perusteena voidaan pitää metallintyöstökoneiden turvallisuuden standardia koneiden valmistajille SFS-EN ISO 23125. Sen mukaan käyttöohjeissa pitää kieltää hiontakankaan käyttäminen käsin. Hiontakankaaseen voidaan verrata kaikkia käsissä pidettäviä hiovia tuotteita, kuten nauhoja ja viiloja.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on tunnistettava riskit ja arvioitava niiden merkitys turvallisuudelle eri työvaiheissa. Se perusteella valitaan oikeanlainen kone tai lisälaite, jolla työvaihe voidaan tehdä turvallisesti. Työsuojeluviranomainen kehottaa tekemään hiontatyön käyttämällä siihen soveltuvaa sorvin lisälaitetta tai muuta sopivaa työvälinettä tai turvallista työmenetelmää.

 

Lähde: Työsuojeluhallinnon verkkouutinen 10.10.2024

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje