Lyhyet

Vaarallinen sorvin käyttö johti tapaturmaan ja sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Metallialan yrityksessä sattui työtapaturma, kun kärkisorvilla työskennelleen työntekijän käsine tarttui hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli hionut akselia pyörivässä sorvissa pitäen hiomanauhaa molemmista päistä käsin kiinni. Käsinhionta sorvilla on vaarallinen ja siten kielletty työmenetelmä.

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut yritykselle 3 000 euron yhteisösakon ja yhtiön työnjohtajalle 16 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Tuomio annettiin toukokuun lopussa, jolloin se ei ollut vielä lainvoimainen.

Työnantaja oli tiennyt, että työpaikalla käytetään vaarallista työtapaa, ja laatinut ohjeen käsinhiontaa varten. Työnantajan olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt seurata työmenetelmien kehittymistä ja ottaa käyttöön turvallisempia työtapoja. Tapaturman jälkeen työpaikalla olikin kielletty käsinhionta kärkisorvilla ja hankittu hiontalaite.

Vaikka työntekijä oli tehtävässään kokenut, hän ei ollut saanut hiontatyöhön perehdytystä. Näin esimerkiksi käsineiden käyttö oli jäänyt työntekijän omaan harkintaan.

 

Pääsy koneen vaara-alueelle pitää estää

Lounais-Suomen AVIn lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta annetun asetuksen mukaan koneen vaara-alueelle pääsy on estettävä. Käsinhionta edellyttää pääsyä sorvin vaara-alueelle, joten kun vaara-alueelle ei pääse, tämä työskentelytapa ei ole mahdollinen.

Toisaalta työturvallisuuslakin edellyttää, että työhön käytetään tarkoitukseen soveltuvaa työvälinettä, joka voi olla esimerkiksi sorviin liitettävä hiontalaite. Työsuojeluviranomainen on tiedottanut käsinhionnan vaaroista viimeksi vuonna 2022.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 1.6.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje