Lyhyet

Kärkisorvilla sattuneesta tapaturmasta yhteisösakko

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Atria-Tekniikka Oy:n 4 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön dokumentaatio/huoltoinsinööri tuomittiin 25 päiväsakkoon samasta rikoksesta.

Yrityksen työntekijälle sattui työtapaturma tämän hioessa akselia käsin hiomanauhalla kärkisorvilla. Työntekijä loukkaantui, kun hiomanauha tarttui pyörivään akseliin ja veti käsineen sekä käden mukanaan.

Työsuojeluviranomaisen mukaan käsinhionta sorvilla hiomanauhaa käyttäen on erittäin vaarallista. Nauhan ja käden tarttuminen hiottavaan kappaleeseen on johtanut vakaviin vammautumisiin, jopa kuolemaan.

Käräjäoikeus katsoi, että kyseistä sorvia ei ole tarkoitettu käsinhiontaan. Kuitenkin menetelmä oli ollut työpaikalla yleisesti käytössä. Työntekijä oli saanut perehdytyksen työhön vanhemmalta kollegaltaan.

Käräjäoikeuden mukaan työvälineeseen ja -menetelmään liittyvät vaarat oli jäänyt selvittämättä, arvioimatta ja tunnistamatta. Se katsoi, että kyse oli yksittäiseen työvaiheeseen liittyvästä laiminlyönnistä, sillä työturvallisuuteen suhtaudutaan yrityksessä muuten vakavasti.

Tapaturma sattui kesällä 2015, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa toukokuussa 2018.

 

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje