Työelämä

Olemme kaikki kohteita – miten varautua informaatiosotaan?

Yritykset ja yksittäiset suomalaiset ovat nyt Venäjän informaatio- ja kybervaikuttamisen kohteena. Palvelunestohyökkäyksillä halutaan aiheuttaa hämmennystä ja pelkoa ja vaikuttaa näin mielipiteisiin. Lähitulevaisuudessa on syytä varautua myös tähänastista vakavampiin hybridiuhkiin.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock

Tietoturvajohtaja Leo Niemelä LähiTapiolasta muistuttaa blogitekstissään tietoturvallisesta työskentelystä. Yritysten on huolehdittava henkilöstön ajantasaisesta osaamisesta ja varauduttava kyberhyökkäyksiin. Jokainen voi myös omalla toiminnallaan suuresti vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan kriisinkestävyyteen.

Tee ainakin nämä

  1. Käytä vahvaa tuplatunnistautumista palveluihin, kun se on tarjolla. Käytä vahvaa salasanaa. Se on riittävän pitkä, sisältää pieniä sekä isoja kirjaimia ja numeroita.
  2. Älä kirjaudu suojaamattomiin verkkoihin. Käytä etätyössä sitä verkkoyhteyttä, jota työpaikalla on sovittu käytettävän (puhelin tai VPN). Myös kodin wifi-verkon tulee olla salasanalla suojattu.
  3. Ota tiedostoista varmuuskopioita tai käytä turvallista pilvipalvelua.
  4. Opeta myös lähipiiri, lapset ja vanhukset, suojautumaan uhkilta.
  5. Tee tietoturvapäivitykset

 

Älä jaa disinformaatiota

Suhtaudu varauksella kaikkeen tietoon verkossa. Älä jaa tietoa, jonka alkuperää ei tunne. Se voi olla osa Venäjän hybridivaikuttamista. Riippumattomat mediat ovat lähteitä, joihin kannattaa nettipalstojen sijaan luottaa.

Tietokirjailija Markus Tiittula on perehtynyt salaliittoteorioihin. Hänen mukaansa marginaaliryhmiä yhdistää ajatus siitä, että valtavirta ei arvosta heidän näkemyksiään. Kun tällaisten ryhmien jäsenet puhuvat valtavirran vastaisesti esimerkiksi hyökkäyssodasta, he saavat toisiltaan hyväksyntää. Samalla he tukevat väärän tiedon leviämistä.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje