Kun yrittäjä Santra Lähteenmäki sanoo aamulla, että nyt lähdetään töihin, labradorinnoutaja Haba (7) ja venäjäntoyterrieri Pepe (2) suunnistavat autolle. Lähteenmäki työskentelee Maatalousyhtymä Siskosten Vihannestilan toimistossa Säkylässä. Perheyritys koostuu kolmesta yrityksestä: vihannesten viljelystä avomaalla, vihannestukusta ja myyntiorganisaatiosta.
Lähteenmäen saapuessa töihin paikalla on usein paljon ihmisiä odottelemassa. Suurin osa heistä on lähdössä töihin pellolle.
– Koirat pääsevät treenaamaan kohtaamista. Habalta kohtaamiset sujuvat jo rutiininomaisesti, Pepe vielä harjoittelee.
Toimistolle saavuttuaan koirat tervehtivät tutut työntekijät ja asettuvat omille paikoilleen tarkkailemaan ja suorittamaan työhyvinvointitehtäviään. Jos joku pistäytyy pikaisesti toimistolla, koirat eivät hievahdakaan. He tunnistavat kiireettömät kävijät ja järjestävät heille mikrotaukoja tarjoutumalla rapsutettaviksi.
Koirien koskettamisesta tulee kävijöille iloinen ja lämmin olo. Työntekijöistä on ihanaa, että joku on aina iloinen heidät tavatessaan. Myös tavarantoimittajat saattavat poiketa toimistolla koiria katsomassa ja vaihtamassa muutaman sanan.
– Ensimmäinen toimistokoirani oli chihuahua Alli, joka valtasi monen sydämen. Osa ihmisistä poikkesi ohi ajaessaan ihan vain tervehtimään sitä. Haba ja Pepe ovat samalla polulla.
Lähteenmäki asuu yksin ja tekee välillä pitkiä päiviä. Hän pystyy keskittymään töihinsä tietäessään, että mukana olevilla koirilla on kaikki hyvin. Tosin välillä hän jättää koirat ihan tarkoituksella kotiin, ettei erossa olemisen taito unohdu.
– Aina, kun toimistolle on tulossa tarvikemyyjä tai joku muu uusi ihminen, kysyn etukäteen, pitääkö hän koirista tai jännittääkö niitä. Kerron, millaiset koirat häntä ovat vastassa. Kaikki ovat suhtautuneet niihin myönteisesti.
Koirat aistivat stressin ja paineen
Koirat lukevat emäntäänsä. Jos tämä istuu koirien mielestä liian pitkään paikallaan, ne käyvät tökkimässä liikkeelle.
Lähteenmäki antaa koirilleen mahdollisuuden tulla kuulluiksi: toinen niistä toimii stressi- ja toinen painemittarina. Haba reagoi heti, kun Lähteenmäen stressitaso nousee.
– Ihmettelen, mikä koiralla on, kunnes tajuan, että stressitasoni on koholla. Sen tiedostettuani palauttelen itseäni hengittelemällä, käymällä kävelemässä ja lepäämällä illalla kotona. Syy koiran poikkeavaan käytökseen löytyy aina peiliin katsomalla, ei koirasta.
Pepe alkaa haukkua, jos Lähteenmäen paine suoriutua jostain asiasta kasvaa merkittävästi. Se on kuin teepannu, joka viheltää, kun vesi kiehuu.
– Isäni työskentelee perheyrityksessämme, ja Pepe ”viheltää” myös hänelle, jos hänellä on liikaa paineita. Kun hän rapsuttelee vähän aikaa koiraa ja juttelee sen kanssa, suorituspaine laskee.
Santra Lähteenmäki harrastaa koiriensa kanssa yhdessä rauhoittumista. He menevät erilaisiin paikkoihin ihan vain olemaan ilman, että Lähteenmäki odottaa itseltään tai koiriltaan mitään. Kolmikko pysähtyy ja ottaa vastaan sen, mitä elämä sillä hetkellä tarjoaa.
– Koirani ovat hyvinvointini tärkein kulmakivi.
Shenzi tarvitsee aktiviteettejä
Teknologiakonsultointiyritys HiQ:n toimistolta on varattu erillinen alue, jonne saa viedä koiria. Palvelupäällikkö Kiani Siavash tekee töitä osin etänä, osin toimistolla. Työ tapahtuu pääosin tietokoneen äärellä.
Siavashilla on kaksi basenjia. Kahdeksanvuotias Shenzi kulkee hänen mukanaan töissä. Etäpäivinä se saattaa osallistua Teams-palavereihin hyppäämällä syliin. Kuusivuotias Kalbu on arempi eikä viihdy toimistolla.
Siavash kertoo, että basenji on vanha kongolainen villikoira. Se on alkukantainen rotu ja erikoinen koiraksi, se ei esimerkiksi hauku. Basenjia ei luovuteta kenelle tahansa lajista kiinnostuneelle, vaan omistajalla on oltava tietoa ja ymmärrystä sekä lajista että koirista. Eläin vaatii paljon huomiota.
Siavash varaa toimistopäivinä yleensä neuvotteluhuoneen koko päiväksi. Shenzi on sosiaalinen ja käy työpäivän aikana tervehtimässä toimiston työtekijöitä. Välillä isäntä pitää taukoa ja käyttää seikkailunhaluisen koiran lenkillä Espoon Otaniemessä sijaitsevan toimiston lähimetsikössä. Basenjit tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Toimistossa Siavash järjestää Shenzille ajoittain namien etsintäleikkejä.
HiQ:lla koiran tulosta toimistoon ei tarvitse ilmoittaa erikseen. Joskus paikalla on samaan aikaan toinen koira, joka on vähän arka ja pelokas, mutta koirat tulevat hyvin toimeen keskenään.
– Koirat tuovat iloa ja positiivisia hetkiä työpäivään. Tauolla odottaa vähän muutakin kuin kahvi ja välipalat.
Työkavereista kukaan ei ole kertonut olevansa koirille allerginen. Tosin basenji ei yleensä aiheuta allergiaa.
Mahdollisuus ottaa koira mukaan töihin vaikutti osaltaan Kiani Siavashin työpaikan valintaan. Asia tuli esille jo rekrytointivaiheessa.
Lemmikkinurkkaus suosiossa
Jackrusselinterrieri Salsa (5) on kodinvaihtaja. Se muutti vuosi sitten Fiskars-konsernissa viestintäpäällikkönä työskentelevän Leena Venhon luokse ja kulkee tämän mukana töissä. Venho tekee töistään puolet etänä, puolet toimistolla.
Kun konsernin uutta toimistoa suunniteltiin, työntekijät saivat esittää toiveita siitä, millaisessa toimistossa haluaisivat työskennellä. Venho oli yksi koiratilojen toivojista.
Fiskarsin pääkonttorissa Espoon Keilalahdessa on erillinen työskentelytila, pet corner, niille, jotka haluavat ottaa koiran mukaan toimistoon. Tilaan kuljetaan varmuuden vuoksi tavarahissillä, jotteivat koirille allergiset altistu tahtomattaan.
Lemmikkinurkkaus on erotettu muusta tilasta lasiseinällä. Tilalla on niin paljon käyttäjiä, että sinne on varattava paikka etukäteen. Varausjärjestelmästä koiranomistajat näkevät ennalta, mitä muita karvatassuja on paikalla. Kaveruksille voi näin järjestää myös koiratreffejä.
Lemmikkinurkkauksessa on noin kaksitoista työpistettä, joista kolme on varattu koiran kanssa töissä oleville. Siellä voi myös pitää sisäisiä kokouksia, joihin Salsakin osallistuu mielellään.
Venho menee usein töistä suoraan ratsastamaan. Hänestä on mukava ottaa Salsa mukaan töihin, ettei koiran tarvitse olla liian pitkiä aikoja yksin kotona.
Toimistokoiran hommat aloittaessaan Salsa oli jo neljävuotias. Se sopeutui hyvin uuteen rooliinsa ja viettää toimistopäivistä ison osan kopassaan nukkuen. Tauolla kaksikko suuntaa pienelle lenkille, usein yhdessä muiden koirien kanssa.
Salsa ei hirveästi leiki muiden koirien kanssa. Ne tietävät ja hyväksyvät tämän.
– Lemmikkitiloista ei ole valitettu. Koiran iloinen tervehdys ja rapsuttelu saavat ihmiset väkisinkin hyvälle tuulelle. Moni koiraton käy moikkaamassa koiria työpäivän aikana, Leena Venho kertoo.
Fiskars-konsernin mukaan lemmikkinurkkaus lisää työntekijöiden hyvinvointia, auttaa työelämän ja vapaa-ajan tasapainottelussa sekä lisää kohtaamisia toimistolla.
Lemmikkinurkkauksen lisäksi talossa on myös muita työntekijöiden ideoimia tiloja, kuten koekeittiö, paja ja hiljentymiseen sopivat lepotilat sekä hyvä kahvila. Lemmikkinurkkaus on yksi toimiston suosituimmista tiloista, ja sen kuulumisista kerrotaan esimerkiksi Fiskars-konsernin LinkedIn-tilillä. Ne tekevät hyvää konsernin työantajamielikuvalle.
Tilaaja, lue myös
TTT-lehti 6/2020: Koira on innokas ja luotettava työkaveri
Koira tauottaa työtä sopivasti
Työpaikalta toivotaan joustavuutta ja mahdollisuutta tehdä omien arvojen mukaista työtä. Moni asiantuntija saattaa tehdä pitkää työpäivää, joten koiran mukaan ottaminen toimistoon helpottaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Se tuo joustoa arkeen, ilmenee johtamista ja organisointia opiskelleen Niina Nevalan Turun kauppakorkeakoulun Porin-yksikössä tekemästä pro gradu -tutkielmasta.
Koirilla on tutkitusti laajoja, positiivisia hyvinvointivaikutuksia ihmisiin. Toimistokoirien on koettu vaikuttavan myönteisesti muun muassa työntekijöiden stressitasoon.
Kun koira on mukana töissä, sen omistajan ja muiden työntekijöiden on tavallista helpompi suoda itselleen pieniä mikrotaukoja ja pidempiä hengähdystaukoja.
Toimistokoirat voivat toimia sosiaalisena tukena tiukoissa paikoissa. Esimerkiksi haastavissa palavereissa koiran syliin ottaminen ja sen rapsutteleminen lievittävät jännitystä.
Koira hauskuttaa parhaimmillaan kaikkia, jotka ovat sen vaikutuspiirissä. Ihmiset juttelevat keskenään enemmän, ja tunteiden näyttäminen helpottuu. Ne työntekijät, jotka nauttivat koiran läsnäolosta, rapsuttelevat toimistokoiria. Lemmikin läsnäolo lisääkin vaivihkaa positiivista vuorovaikutusta esimerkiksi palavereissa.
Suurin osa ihmisistä suhtautuu toimistokoiriin joko positiivisesti tai neutraalisti. Nevalan gradua varten tekemissä haastatteluissa kukaan ei suhtautunut koiriin negatiivisesti. Toisin kuin hän oletti, allergiat ja turvallisuuskysymykset eivät nousseet vastauksissa esiin. Osassa toimistoja riskit on ennakoitu rajaamalla tiloja, joissa koirat saavat oleskella.
Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan noin 15 prosenttia suomalaisista saa oireita lemmikeistä. Oireet vaihtelevat lievistä aivasteluista vaikeisiin astmaoireisiin.
Toimistokoiriksi sopivat kiltit, perustottelevaiset ja seuralliset koirat, jotka eivät ole kovin haukkuherkkiä ja vahdi ympäristöään. Koiran ja toimiston on oltava yhteensopivia niin, että sekä työntekijät että koirat viihtyvät.
Itse en haluaisi työpaikalle toisten koiria. En erityisemmin niistä pidä, niin miksi minun pitäisi niiden kanssa työskennellä? Tässä on taas tätä ihme hössötystä. Ei laiteta koiria, jos niitä ei ehditä kotona hoitaa ja LENKITTÄÄ!