Ajankohtaista

Työntekijälle vakavat vammat sähköiskusta – syytteet nurin yhdeksän vuoden takaisesta tapaturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteet työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta tapaturmassa, joka tapahtui yhteisellä rakennustyömaalla Raisiossa joulukuussa 2015.

Tapaturma sattui, kun nosturin kuljettaja oli siirtämässä kattoelementtejä autoliikkeen laajennusprojektin työmaalla. Nosturin puomi kosketti suurjännitelinjaa, ja sähkövirta osui nosturin vieressä harjateräsnipun päällä seisoneeseen työntekijään. Tämä sai hengenvaaralliset vammat.

Rakennushankkeessa toimi rakennuttajana kiinteistöhallinnon yritys, joka oli palkannut valvojan huolehtimaan työmaan turvallisuudesta ja valvonnasta. Pääurakoitsijana toimi virolainen rakennusyritys, joka vastasi rakennuksen kuorirakenteiden pystytyksestä.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet

Oikeuskäsittelyssä keskeinen riidanaihe koski sitä, oliko valvoja jättänyt huomioimatta turvallisuusriskit, jotka liittyivät työmaa-alueen poikki kulkeneen suurjännitevoimalinjaan.

Käräjäoikeus hylkäsi sekä valvojaa että pääurakoitsijaa kohtaan esitetyt syytteet. Oikeus totesi, ettei valvojan vastuu ulottunut pääurakoitsijan työntekijöihin eikä hänen laatimassaan turvallisuusasiakirjassa ollut olennaisia puutteita. Alkuperäisessä nostosuunnitelmassa oli otettu huomioon voimalinjan sijainti, ja nostotyö oli suunniteltu siten, ettei nosturi osuisi voimalinjoihin. Pääurakoitsijan olisi pitänyt täydentää suunnitelmat alkuperäisen turvallisuusasiakirjan perusteella, mutta näin ei ollut tehty.

Käräjäoikeuden mukaan puutteet työmaan turvallisuudessa sekä siitä aiheutuneet vahingot olivat kuoriurakan virolaisen päätoteuttajan vastuulla. Pääurakoitsijan edustajan osalta vastuuasemasta ei löytynyt riittävää näyttöä. Oikeus totesi, että tapahtumien kulku oli osittain epäselvä, koska toinen syytetyistä jäi tavoittamatta eikä osallistunut oikeudenkäyntiin.

Myös nosturin kuljettajaa koskevat syytteet vammantuottamuksesta hylättiin, koska oli mahdollista, että nosturin liikkuminen johtui teknisestä viasta, josta ei saatu varmuutta.

Asianomistajille ja vastaajille hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä

Sekä vastaajat että asianomistaja saavat hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä. Viivästyminen johtui muun muassa siitä, että virolaisia vastaajia oli vaikea tavoittaa, ja syyteoikeiden vanhentumisaikaa jatkettiin.

Asian ensimmäinen käsittely helmikuussa 2019 peruuntui, koska vastaajien avustajat eivät olleet saaneet kaikkea esitutkintamateriaalia käyttöönsä. Toisella yrittämällä elokuussa 2019 selvisi, etteivät vastaajien avustajat olleet kelpoisia toimimaan Suomessa oikeudenkäyntiasiamiehinä. Kolmannella kerralla vuonna 2020 Virossa asuneet vastaajat eivät saapuneet istuntoon. Tämän jälkeen asiaa jouduttiin lykkäämään koronatilanteen vuoksi. Asiaa päästiin vihdoin käsittelemään vasta syksyllä 2024.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (16.10.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje