Työturvallisuus

Työturval­lisuudessa johtaja näyttää esimerkkiä

Johtaja Tarja Pursiainen-Vakkari haluaa omalla toiminnallaan osoittaa, että työturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu kaikille. Sitä voi edistää arjen pienin teoin.

| Teksti: Helinä Kujala | Kuva: Helinä Kujala

Hyvä työturvallisuuskulttuuri edellyttää työpaikan ylimmän johdon vahvaa sitoutumista asiaan. Tämä fraasi toistuu usein työsuojelusta puhuttaessa. Väite pitää varmasti paikkansa, mutta mitä johdon sitoutuminen käytännössä tarkoittaa?

– Pieniä tekoja ja esimerkin näyttämistä, vastaa johtaja Tarja Pursiainen-Vakkari napakasti.

Hän työskentelee teknisen tukkukaupan alalla toimivassa Onninen Oy:ssä ja johtaa yhtiön teollisuusyksikön liiketoimintaa. Yksikkö toimittaa teknisen tukkukaupan tuotteita ja ratkaisuja muun muassa laivanrakennukseen ja teollisuuden tuotantolaitoksiin.

 

Turvallisuus on yhteistä huolenpitoa

Vaikka yrityksessä on luonnollisesti oma työsuojeluorganisaationsa, turvallisuudesta huolehtiminen on aina ollut lähellä myös Pursiainen-Vakkarin sydäntä. Hän kannustaa jokaista työtehtävästä riippumatta huomaamaan turvallisuusriskit ympäristössään ja puuttumaan niihin. Se on hänen mukaansa huolen pitämistä sekä itsestä että toisista.

– Isoja muutoksia on vaikea saada aikaan, jos asiat on tehty tietyllä tavalla vuosia tai vuosikymmeniä. Siksi on tehtävä pieniä asioita kerrallaan, toistaa niitä ja näyttää itse esimerkkiä, hän sanoo.

Nainen seisoo pöydän ääressä työpaikan taukotilassa. Hän laskee vettä lasiin automaatista.
– Siisteyskin vaikuttaa siihen, miten turvallinen työympäristö on, Tarja Pursiainen-Vakkari sanoo. Myös taukotiloissa on tärkeää pitää paikat järjestyksessä.

Pienet asiat tarkoittavat esimerkiksi tätä:

Pursiainen-Vakkari huomaa, että kahvitilan lattialle on läikähtänyt vettä. Hän ei odota siivoojan saapumista tai pahimmassa tapauksessa jonkun liukastumista, vaan hakee paperia ja pyyhkii lattian kuivaksi. Ja aamuisin kävellessään läheiseltä metroasemalta työpaikalle hän ei yritä ehtiä viime tingassa kadun yli, vaan jää odottamaan vihreää valoa.

– Jos minä voin tehdä turvallisuutta edistävän teon, sen voi tehdä joku muukin.

 

Turvallisesti portaissa

Tarja Pursiainen-Vakkari sanoo kiinnostuksensa turvallisuuden edistämistä kohtaan kumpuavan “rakkaudesta lajiin”. Pohja sille syntyi edellisessä työpaikassa, silloisessa Aker Kvaerner -konsernissa, jossa hän työskenteli kansainvälisissä johtotehtävissä ennen siirtymistään Onniselle 13 vuotta sitten.

Norjalaisomisteisessa monialayhtiössä oli vahva työturvallisuuskulttuuri, joka läpäisi kaikki toiminnot öljylautoilta ja kemian prosesseista toimistotehtäviin.

Pursiainen-Vakkari oppi silloin kantapään kautta muun muassa sen, miten portaissa kuljetaan turvallisesti.

– Olin silloin Aberdeenissa Skotlannissa ja kuljin kerran rappusia, jotka olivat ulkoparkkialueen kahden tason välissä. Askelmia oli ehkä viisi, enkä pitänyt kaiteesta kiinni. Kollega sanoi, että hänen on nyt tehtävä minusta turvallisuushavainto, ja niin hän tekikin.

 

Turvallisuus koskee kaikkia

Jo viisitoista vuotta sitten Aker Kvaernerissa jokaisen oli suoritettava työturvallisuuteen liittyvä verkkokurssi, ja lisäksi johdolle järjestettiin kaksipäiväinen lähikoulutus aiheesta. Tuohon aikaan yhtiössä lanseerattiin ajatusmalli Just Care, joka kannustaa yhteiseen huolenpitoon.

– Se oli minusta äärettömän hyvä malli, jota olen tuonut myös tänne. Onnisella on pitkät juuret työturvallisuuskulttuurissa ja täällä on tehty paljon hyviä asioita, mutta turvallisuuden on perinteisesti ajateltu liittyvän ensisijaisesti logistiikkaan. Kuitenkin se koskettaa kaikkia.

Yrityksen logistiikassa työntekijöitä on koulutettu turvallisuuteen, muun muassa oikeisiin nostotapoihin. Pursiainen-Vakkarin aloitteesta yritys räätälöi yhteistyökumppaninsa kanssa sähköisen koulutusosion myös myyjille, jotka käyvät asiakkaiden tiloissa esimerkiksi inventoimassa palveluvarastoja.

– Niillä, jotka tekevät varastotehtäviä työkseen, on turvakengät, työasut ja muut asianmukaiset varusteet. Mutta myyjämme menivät sinne ennen asiaan tarttumista tavallisissa vaatteissaan, eikä heitä ollut opastettu toimimaan siinä ympäristössä. Kouluttamalla avataan silmiä ja saadaan ihmiset huomaamaan, että nämä asiat koskevat heitäkin.

 

Ei pelkkää työturvallisuutta

Onnisen teollisuusyksikössä on reilut sata työntekijää ja lisäksi parikymmentä varastotyötä tekevää vuokratyöntekijää. Toimintaa on hajautetusti eri paikkakunnilla, joten yhdellä esimiehellä voi olla alaisia useissa toimipisteissä.

– Meillä on paljon etäjohtamista, mikä edellyttää ihmisiin luottamista. Toki se vaatii paljon myös johtajuutta ja tavoitteiden toteutumisen seurantaa.

Työturvallisuudesta ja -hyvinvoinnista puhuessaan Pursiainen-Vakkari pudottaa mielellään sanan edestä pois etuliitteen työ. Hänestä jokaisen pitäisi huolehtia turvallisuudestaan ja puntaroida riskejä myös työn ulkopuolella. Kun riskejä opitaan havainnoimaan työpaikalla, aistit toivon mukaan terästyvät muuallakin.

Tästä hän sai hyvän todisteen eräältä entiseltä työntekijältään. Työntekijä oli epäröinyt kaikille yhteisen työturvallisuuskurssin suorittamista, koska oli pian jäämässä eläkkeelle. Johtaja kuitenkin kannusti suorittamaan koulutuksen.

– Hän soitti minulle jälkeenpäin ja sanoi, että kurssi oli hirveän hyvä. Siinä oli käsitelty tikkaiden käyttöä ja muita sellaisia asioita, joista on hyvä tietää myös kotona. Ihmiset oivaltavat, että turvallisuuden huomioiminen ei liity vain työhön, vaan muuhunkin elämään.

 

Havainnot herättävät

Onnisella tehdään yksiköiden kesken sisäisiä auditointeja, joissa tarkastellaan johtamiseen, liiketoimintaan, turvallisuuteen ja ympäristöön liittyviä asioita. Pursiainen-Vakkari osallistuu omasta kiinnostuksestaan auditointien tekemiseen ja käy tarkastamassa muiden yksiköiden toimipisteitä yhdessä auditointiparinsa kanssa.

– Toiminnot auditoidaan noin kolmen vuoden välein, ja on ollut hienoa huomata niissä tapahtunut kehitys. Vielä kuusi vuotta sitten auditoinnista saattoi seurata melko pitkä toimenpiteiden lista, mutta nykyisin on kohteita, joista ei löydy yhtään poikkeamaa.

Turvallisuuspoikkeama voi olla esimerkiksi kulkutielle jätetty lava tai muu este. Seuraavalla käyntikerralla auditoijat saattavat nähdä, että paikat ovat ojennuksessa ja poikkeamasta aiemmin otettu valokuva on kiinnitetty seinälle varoitustekstein “Ei näin”.

Onnisella työtapaturmat ovat Pursiainen-Vakkarin mukaan tyypillisesti kompastumisia tai esimerkiksi työmatkalla sattuvia liukastumisia ja kaatumisia.

Pari vuotta sitten yrityksessä päätettiin terästää ennakointia niin, että jokaisen piti tehdä vähintään yksi turvallisuushavainto. Havaintojen seurauksena esimerkiksi entisen pääkonttorin yhden neuvotteluhuoneen jatkojohtokytkentöjä muutettiin, ruokalan parioviin tulivat kulkusuunnat osoittavat liikennemerkit ja kierreportaat korvattiin turvallisemmalla ratkaisulla.

– Eräs kollega ilmoitti aluksi, että hän ei keksi yhtään havaintoa. Mutta lopulta niitä tuli häneltä muistaakseni seitsemän. Ja samalla kun opitaan tekemään havaintoja, huomataan, että asioille myös tehdään jotain.

 

Minä-moodista me-moodiin

Vaikka paljon on jo tehty, työturvallisuustyö on Tarja Pursainen-Vakkarin mukaan loputon – vaan ei toivoton – tehtävä. Johtajalta se vaatii rohkeutta sanoa asioita, joista ei välttämättä ole aina mukava huomauttaa, onpa kyse sitten kaiteesta kiinni pitämisestä tai siisteydestä huolehtimisesta.

– Tarkoitus on valistuksen keinoin varmistaa, että asioihin kiinnitettäisiin huomiota. Ja erittäin tärkeää on myös huomata hyvät teot ja kiittää niistä. Kun päästään minä-moodista me-moodiin, turvallisuudesta tulee yhteinen asia.

Onninen Oy

  • palvelee teknisen tukkukaupan yritysasiakkaita. Toiminut alalla jo vuodesta 1913.
  • kuuluu K-ryhmään ja on alansa markkinajohtaja Suomessa.
  • jakautuu neljään liiketoimintayksikköön: teollisuuteen, talotekniikkaan, infraan ja jälleenmyyntiin. Lisäksi asiakkaita palvelee Onninen Express -ketju, jossa on 53 myymälää.
  • työllistää Suomessa yhteensä noin 1 200 työntekijää. Heistä noin 110 kuuluu teollisuusyksikköön.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje