Lyhyet

Työympäristö kohenee käyttäjiä kuulemalla

| Teksti: Sanna Alajoki

Kun tilojen käyttäjät osallistuvat suunnitteluun, tuottavuus ja työhyvinvointi paranevat.

Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Ruohomäki puhuu osallistavasta toimintamallista, jossa tilojen käyttäjillä on mahdollisuus saada paremmat ja heidän tarpeisiinsa sopivat työtilat.

– Suunnittelussa on mukana tilan käyttäjiä ja suunnittelijoita. Käyttäjiltä kerätään tietoa työstä ja tilatarpeista esimerkiksi kyselylomakkeilla ja haastatteluilla. Tämä tulee tehdä aikaisessa vaiheessa. Johdon rooli ja viestintä ovat ratkaisevan tärkeitä, niitä ei voi ulkoistaa konsulteille, Ruohomäki sanoo.

– Osallistavaa suunnittelua kannattaa käyttää laajoissa työympäristön muutoksissa, kuten peruskorjauksissa.

Human & Green -hankkeen tuloksena on syntynyt työympäristön ja hyvinvoinnin arvioinnin menetelmiä sekä työpajakonsepti ja visualisointimenetelmä, jolla voidaan havainnollistaa käyttäjäkokemuksia rakennuksessa. Lähtökohtina olivat energia- ja tilatehokkuus, sisäympäristön laadun parantaminen sekä henkilökunnan työ ja tilatarpeet.

Ruohomäen mukaan jotkin konsulttitoimistot ovat jo alkaneet tarjota osallistavaa toimintamallia palveluissaan. – Usein ongelmana on se, että monistetaan samoja ratkaisuja, vaikkapa monitilatoimistoja, eri organisaatioihin, kun parempi olisi suunnitella tilat yksilöllisesti. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää ratkaista, kuka vastaa tietojen viemisestä käytäntöön.

Teksti: Milka Mantsinen

LISÄÄ AIHEESTA

www.ttl.fi > Tutkimus > Tutkimus- ja kehittämishankkeet > Työympäristö > RYM SHOK

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje