
Etätyö tarjoaa rauhaa keskittymiseen ja vapautta ajankäyttöön, mutta samalla se saattaa kaventaa kokemusta yhteisöllisyydestä ja luovuudesta sekä heikentää luottamusta. Työterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty etätyön vaikutuksia hyvinvointiin työntekijöiden erilaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa.
Tulokset piirtävät moniulotteisen kuvan etätyön mahdollisista hyödyistä ja haitoista.
– Tutkimuksemme mukaan etätyö voi nakertaa luottamusta ja yhteisöllisyyttä, koska se vähentää kasvokkaisia kohtaamisia ja myönteistä vuorovaikutusta työtovereiden kesken. Nämä etätyön haitat ovat usein samanlaisia eri ryhmille, kun taas hyödyt jakautuvat epätasaisemmin, kertoo erikoistutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitoksesta.
Etätyö voi keventää itsenäistä työtä tekevien kuormaa
Etätyö hyödyttää eniten työntekijöitä, joiden työ ei ole vahvasti sidoksissa muiden työhön eikä vaikuta suoraan muiden tekemiseen. Itsenäistä työtä tekevät kokivat etätyössä vähemmän työmäärän liiallisuutta ja ristiriitaisia odotuksia.
Hankalampaa etätyö on niillä työntekijöillä, joiden työ edellyttää yhteistyötä, koordinaatiota ja tiedon saamista muilta.
– Etätyöskentelyn vaikutukset voivat samassa työyhteisössäkin olla erilaiset. Kun päätetään etätyön määrästä, tulisi yksilöiden toiveiden lisäksi huomioida myös työn rakenteet ja riippuvuudet sekä koko yhteisön näkökulma, Kaltiainen painottaa.
Esihenkilöt hyötyvät etätyöstä työntekijöitä vähemmän
Esihenkilöt ja työntekijät kokevat etätyön vaikutukset eri tavoin. Etätyö saattoi heikentää esihenkilöiden työssä oppimista, mutta työntekijöillä vastaavaa ei havaittu. Työntekijöillä etätyö oli yhteydessä myönteisimpiin arvioihin työtovereiden suoriutumisesta, kun taas esihenkilöillä tällaista myönteistä yhteyttä ei havaittu.
Tutkija Sampo Suutalan mukaan etätyön haasteet voivat korostua esihenkilöroolissa, joka edellyttää usein varsin laaja-alaista ymmärrystä oman tiimin tilanteesta ja tarpeista.
– Etäjohtamisessa jää helposti paitsi pienistä vihjeistä ja arjen epämuodollisista keskusteluista. Tällöin esihenkilönkin on vaikeampi oppia tuntemaan tiimiään. On tärkeää, että työpaikoilla rohkaistaan työntekijöitä ottamaan asioita myös aloitteellisesti puheeksi, Suutala muistuttaa.
Etätyö voi hyödyttää erityisesti miehiä, joilla on lapsia
Etätyön yhteys työn ja muun elämän tasapainoon vaihteli työntekijäryhmittäin. Tutkimuksen mukaan etänä työskentely saattaa vahvistaa myönteistä kokemusta työn ja muun elämän välisistä vaikutuksista silloin, kun työntekijöillä on lapsia. Tämä näkyi erityisesti miehillä. Sen sijaan miehillä, jotka eivät asuneet lasten kanssa, työn rikastava vaikutus muuhun elämään saattoi jopa heiketä etätyössä. Naisilla vastaavia yhteyksiä ei havaittu.
– Etätyö ei välttämättä helpota arkea tai paranna työn ja muun elämän tasapainoa yhtäläisesti kaikilla. Yksi mahdollinen selitys voi olla, että etätyö lisää erityisesti lapsiperheellisillä miehillä perheen kanssa vietettyä aikaa ja näin vahvistaa myönteisiä työn ja muun elämän keskinäisiä vaikutuksia, Kaltiainen pohtii.
Etätyön hyödyt ja haasteet – tutkimushavaintoja HYMY-hankkeesta (pdf)
Työterveyslaitoksen neuvot edistää etätyön hyötyjä
1. Rakennetaan yhteisöllisyyttä tietoisesti
Luottamus ja työyhteisön voimavarat vahvistuvat, kun järjestetään tilaisuuksia kasvokkaiseen vuorovaikutukseen ja kuulumisia vaihdetaan myös epävirallisesti.
2. Sovitaan etäjohtamisen käytännöistä yhdessä
Esihenkilön ei tarvitse keksiä ratkaisuja yksin. Yhdessä sovitut pelisäännöt tukevat luottamusta, sujuvoittavat työtä ja vahvistavat sitoutumista.
3. Tehdään yhteisöllisyydestä yhteinen vastuu
Jokaisella on rooli työyhteisön rakentamisessa. Tukea voi osoittaa pienin teoin – ottamalla yhteyttä, kuuntelemalla ja huomioimalla toiset arjessa.
Mitä mieltä? Kommentoi!