Kaupallinen yhteistyö

Koronasta opittua työpaikoilla

Korona-aika on parantanut valmiutta toimia yllättävissä tilanteissa, ja monella työpaikalla on myös edistytty työturvallisuusriskien arvioinnissa. Näitä oppeja on tärkeä vaalia jatkossakin.

| Teksti: Rauno Hanhela | Kuva: Sami Kulju

Vaikka koronapandemia riehuu vielä monissa osissa maailmaa erittäin pahana, Euroopassa aletaan jo valmistautua koronan jälkeiseen aikaan. Millainen se sitten onkaan? Aivan samaan ei varmaan kaikilta osin palata, vaan korona jättää jälkensä päivittäiseen toimintaamme. Uuteen normaaliin siirrytään joka tapauksessa lähitulevaisuudessa. Nyt on vähitellen aika miettiä, mitä koronan aikana on tapahtunut ja mitä tapahtuneesta voidaan hyödyntää jatkossa.

Työturvallisuuden kannalta yksi merkittävä havainto on, että monilla työpaikoilla on havahduttu työturvallisuusriskien arvioinnin merkitykseen ja otettu käyttöön uusia toimintamalleja arvioinnin tekemiseen yhteistyössä. Näin monet sellaiset työpaikat, joilla työturvallisuuslain mukainen vaaratekijöiden tunnistaminen ja niiden merkityksen arviointi ei ole ollut vakiintunutta toimintaa, ovat sen nyt ottaneet jatkuvaksi rutiinitoiminnaksi.

Samoin valmius toimia yllättävissä tilanteissa, eli se paljon puhuttu resilienssi, on monilla työpaikoilla parantunut. On opittu ennakoimaan ja reagoimaan ja siten selviytymään, jopa yllättävän hyvin, uusista tilanteista.

Onnistuminen riskien arvioinnissa ja joustava oikeiden toimenpiteiden valinta edellyttää aina yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. Koronan myötä yhteistoiminta yrityksissä, organisaatioissa ja yhteisillä työpaikoilla on ollut koetuksella. Osittain yhteistoiminta on kangerrellut, osittain on aidosti opittu kuuntelemaan toisten näkemyksiä ja tekemään yhdessä ratkaisuja. Monilla työpaikoilla riskien arviointiin havahtuminen on parantanut myös työsuojelun yhteistoimintaa ja yleistä yhteistoimintaa.

Kaikilla työpaikoilla ja kaikissa toiminnoissa on opittu jotain uutta. Ollaan sitten toimistotyyppisessä työssä, jossa on pandemian aikana pitkälti siirrytty etämoodiin, tai sellaisessa työssä, jossa etätyön mahdollisuutta ei ole. Tai jossain niiden välimuodossa.

Vaalitaan onnistumisten kautta saatuja oppeja, toimintamalleja ja yhdessä tekemisen periaatteita jatkossakin. Kuoritaan niistä kerma päältä ja pidetään hyväksi todetut toimintamallit osana pysyvää arkea. Opittujen hyvien käytäntöjen hyödyntäminen jatkossakin tulee nostamaan työturvallisuuden tasoa, koska onnistunut työturvallisuustyö perustuu aina riskien arviointiin ja systemaattiseen yhteistoimintaan.

 

Rauno Hanhela on Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtaja.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje