Lyhyet

Koronaoireet voivat osalla potilaista jatkua vuosia

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Mahdollisesti jopa kuudennes koronapotilaista saattaa kärsiä koronainfektioon liittyvistä oireista vielä kaksi vuotta sairastumisesta. Yhteys havaittiin rokottamattomilla sveitsiläispotilailla.

Tutkimukseen osallistui 1 100 rokottamatonta keskimäärin 50-vuotiasta, jotka olivat sairastuneet koronainfektioon 6.8.2020–19.1.2021. Heitä verrattiin 630:een satunnaisesti valittuun keskimäärin 65-vuotiaaseen, jotka eivät olleet sairastaneet koronaa.

Puolen vuoden välein toistettujen oirekyselyiden perusteella 55 prosenttia potilaista oli oireettomia kuukauden sisällä tartunnasta, mutta monien oireet jatkuivat pitempään. Puolen vuoden kuluttua oireita oli vielä 29 prosentilla ja kahden vuoden kuluttua 18 prosentilla, tulokset osoittivat.

Verrattuna koronainfektiolta välttyneisiin verrokkeihin potilaat kertoivat kärsivänsä useammin muun muassa maku- tai hajuaistin heikentymisestä, hengenahdistuksesta sekä keskittymisvaikeuksista ja ahdistuneisuudesta. Oireet pahenivat seurannan aikana etenkin iäkkäillä sekä potilailla, joilla oli terveysongelmia jo ennen koronainfektiota.

Sveitsiläishavainnot koskevat vain rokottamattomia aikuisia, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista puhutaan, kun oireet ovat kestäneet yli kolme kuukautta. Suomessa noin kolmannekselle koronavirusinfektion sairastaneista käy niin.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje