Säännöllisesti alle seitsentuntisia yöunia nukkuvat saattavat sairastua sydämen vajaatoimintaan tavallista todennäköisemmin. Myös kuorsaaminen liittyy suurempaan sairastumisriskiin.
Tutkimuksessa 93 000:ta tervettä aikuista seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Seurannan aikana 1 300 heistä sairastui sydämen vajaatoimintaan.
Tulosten perusteella alle seitsemäntuntisia yöunia nukkuvat sairastuivat sydämen vajaatoimintaan 25–30 prosenttia todennäköisemmin kuin 7–9-tuntisia yöunia nukkuvat. Myös kuorsaaminen liittyi 20–30 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin.
Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta univaje ja univaikeudet on yhdistetty sydänriskeihin ja moniin muihin terveysongelmiin useissa tutkimuksissa aiemminkin. Nyt julkaistut tulokset viittasivat siihen, että lyhyiden yöunien mahdolliset vaikutukset liittyivät osittain diabetekseen ja kuorsaamisen korkeaan verenpaineeseen.
Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista, kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.
Mitä mieltä? Kommentoi!