Itä-Suomen hovioikeus on tuominnut ravintolan toimitusjohtajan vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta ihmiskaupasta ja pahoinpitelystä.
Päijät-Hämeen käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt kaikki syytteet.
Kaksi Bangladeshista kotoisin olevaa työntekijää oli työskennellyt lahtelaisessa ravintolassa pitkiä työpäivä lähes palkatta, ilman riittävää lepoa ja vapaapäiviä. He olivat asuneet ravintoloitsijan ja tämän perheen luona.
Hovioikeus katsoi ravintolayrittäjän erehdyttäneen työntekijöitä. Hän ei ollut maksanut työntekijöille tekemiensä työsopimusten mukaista palkkaa eikä noudattanut niiden mukaista työaikaa. Solmimalla työsuhteen ja majoittamalla heidät luokseen ravintoloitsija oli saattanut työntekijät itsestään riippuvaiseen asemaan. Toinen työntekijöistä oli joutunut tekemään pakkotyötä liki puolitoista vuotta, toinen viitisen kuukautta.
Hovioikeus totesi ravintoloitsijan ottaneen työntekijät määräysvaltaansa uhkausta ja väkivaltaa käyttämällä. Väkivaltaa oli kohdistettu työntekijään palkanmaksusta johtuneiden riitojen yhteydessä.
– Työperäisen ihmiskaupan uhri on useimmiten ulkomaalainen työntekijä. Ihmiskauppaa on muun muassa pakkotyö, jossa rikoksen uhria on erehdytetty tai hänet on riippuvaista asemaa tai turvattomuutta hyväksi käyttäen alistettu toimimaan ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa, sanoo työsuojelun lakimies Anna Tiainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Työsuojeluviranomainen valvoo työsuhteen vähimmäisehtojen toteutumista ja ilmoittaa rikosepäilyt poliisille. Ilmoitusvelvollisuus laajeni marraskuussa 2021 työperäisiin ihmiskaupparikoksiin.
Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 30.8.2022
Mitä mieltä? Kommentoi!