Lyhyet

Yrittäjäparille ehdollista vankeutta ihmiskaupasta ja törkeästä kiskonnasta

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut nepalilaisen ravintolan omistavan yrittäjäpariskunnan ihmiskaupasta ja törkeästä kiskonnasta. Molemmat tuomittiin yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä yhdyskuntapalveluun.

Pariskunta oli palkannut Nepalista kotiapulaisen siivous- ja ruoanlaittotehtäviin omaan kotiinsa. Työntekijä oli kielitaidoton, eikä hän tiennyt työntekijän oikeuksista Suomessa. Työntekijä oli työskennellyt aamusta iltamyöhään, eikä hänellä useita vuosia kestäneen työsuhteensa aikana ollut lainkaan varsinaisia vapaapäiviä eikä riittävästi vuosilomaa.  Hän työskenteli ainakin satunnaisesti myös työnantajiensa omistamassa ravintolassa.

Työstä maksettiin vain pientä korvausta työntekijän perheenjäsenelle Nepalissa. Työntekijälle oli kylläkin maksettu palkkaa, mutta hän ei saanut käyttää pankkitiliään itse, vaan palkka ohjattiin sieltä takaisin työnantajalle. Työntekijä oli lisäksi velkasuhteessa työnantajaansa, osin palkan maksamattomuuden vuoksi.

Työstä maksettu korvaus oli käräjäoikeuden arvion mukaan ihmisarvoa loukkaavalla tavalla kohtuuttoman pieni. Lisäksi työntekijän yksityisyyttä oli loukattu työsuhteen aikana liittyen asumisolosuhteisiin ja siihen, että työnantaja tarkisti hänen yksityisiä viestejään puhelimesta. Työntekijällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin alistua väärinkäyttöön.

Ravintolatyöntekijä joutui törkeän kiskonnan kohteeksi

Samassa tuomiossa käsiteltiin myös toisen Nepalista Suomeen tulleen työntekijän asiaa. Työntekijä oli tehnyt pariskunnan omistamassa ravintolassa hyvin pitkiä työpäiviä ja aluksi kokonaan ilman vapaapäiviä. Lisäksi hän oli joutunut maksamaan niin sanottua kynnysrahaa työllistymisestään. Maksettu palkka oli ollut huomattavassa epäsuhteessa tehtyihin työtunteihin nähden.

Työnantajan edustajat olivat käräjäoikeuden arvion mukaan käyttäneet hyväkseen työntekijän ahdinkoa sekä epätietoisuutta Suomen lainsäädännöstä ja työntekijöiden oikeuksista. Kyse on ollut huomattavan hyödyn tavoittelemisesta ja erityisestä suunnitelmallisuudesta, ja tekoa voi pitää kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 2.5.2023

Kommentit

  1. Kaikki ravintolat, kaikki paikat joissa riistetään ihmisiä, tulisi julkaista kaikkialla, että suomalaiset ymmärtäisivät, että sitä tapahtuu myös Suomessa ja osattaisiin pitää silmiä auki siltä varalta, että jossain on jotain ihmiskauppaan liittyvää. Ja että suomalaiset uskaltaisivat nousta vastarintaan sellaista kohdatessaan. Jotta jokainen riiston kohteena oleva saadaan vapautettua!

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje