Lyhyet

Setä teetti palkatta työtä veljentyttärellä – tuomio ihmiskaupasta

| Teksti: Helinä Kujala

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Uudessakaupungissa kahvila-ravintolayrittäjänä vuosina 2017–2018 toimineen miehen ehdolliseen vankeuteen ihmiskaupasta. Uhrina oli ollut miehen veljentytär, joka oli työskennellyt kahvila-ravintolassa aamusta iltaan tai jopa yöhön asti palkatta sekä ilman varsinaisia vapaapäiviä ja vuosilomaa.

Veljentytär oli saapunut Suomeen Turkista. Syyskuussa 2017 yrittäjä myi hänelle 99 prosenttia kahvila-ravintolan osakkeista. Kauppa tapahtui käytännössä vain asiakirjatasolla, koska toimivaltuudet olivat yhä sedällä, joka jatkoi yrityksen asioiden hoitamista.

Veljentyttärellä ei ollut osakekauppoihin liittyvää tietämystä, eikä hän myöskään ollut perillä suomalaisesta työelämästä ja sen lainsäädännöstä. Tekaistusta yrityskaupasta hän sai maksettavakseen 15 000 euron velan.

Setä on jo vuonna 2022 tuomittu veljentyttären pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta Vaasan hovioikeudessa. Käräjäoikeus katsoi nyt, että veljentyttären kohtelussa täyttyi myös usea ihmiskaupan keino.

Työperäisen ihmiskaupan uhrina on usein ulkomainen työntekijä

Työperäinen ihmiskauppa näyttäytyy muun muassa pakkotyönä, jossa uhria on erehdytetty tai hänen riippuvaista asemaansa tai turvattomuuttaan on käytetty hyväksi ja hänet on alistettu toimimaan ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa, kertoo työsuojelulakimies Natalie Eklund Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

– Tässä tapauksessa kaksi ihmiskaupan keinoista täyttyi, eli asianomistajan erehdyttäminen sekä hänen riippuvaisen asemansa ja turvattoman tilansa hyväksi käyttäminen. Tapauksessa täyttyi myös pakkotyöhön saattaminen.

Ihmiskauppa on vakava rikos, ja työperäisen ihmiskaupan uhrina on useimmiten ulkomaalainen työntekijä. On hyvä muistaa, että Suomessa kaikilla työntekijöillä on oikeus lain ja työehtosopimusten mukaisiin työehtoihin, Eklund muistuttaa.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (5.12.2023). Sen julkaisuajankohtana käräjäoikeuden tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje